Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

A másfél milliárd aláírásra vár

Kapuvár - „Nem az a célunk, hogy miután felépítjük az épületeket, átvágjuk a szalagot és jól megtapsoljuk magunkat és másnap már vakarhassuk is a fejünket, hogy te jó Isten, hogyan is fog ez működni" – fogalmazott Hámori György Kapuvár két nagy egészségügyi beruházásáról, s a kórházigazgató kiválasztásának nehézségeiről.
A sok a pénz is zavaró lehet


– Egy éve, a Kisalföldnek adott évértékelőjében azt mondta: mostanra mindkét egészségügyi projektjükben az építkezés is megindul, s a város keleti területein is elkezdődik a turisztikai fejlesztés. Miért a késlekedés?

– Kicsit lassabban működik a rendszer, ahogy azt reméltük és szerettük volna. Előrelépés, hogy mindkét egészségügyi programunkról megvan a döntés. Az angiológiai rehabilitációs központra 750 millió forintos támogatást nyert a város, 791 milliót pedig a járóbeteg-központra. Mindkét pályázatban szerződés-aláírás előtt állunk.


– És a keleti turisztikai fejlesztések?

– Azóta megalakult a Consult Kapuvár Kft., amelynek a területfejlesztés a fő célja. Az önkormányzat a többségi tulajdonos. Most a földszerzés a legfontosabb, tárgyalásban vagyunk az ottani birtokosokkal, s ez nem könnyű folyamat.


– Visszatérve a kórházra, külső szemlélőként úgy tűnik, néha a sok pénz is zavaró lehet... Többszöri pályáztatás után sem sikerült még alkalmas kórházigazgatót találniuk.

– Egy önkormányzat döntései közül a személyi elhatározások a legnehezebbek: bár egy képviselő-testületnek objektív döntéseket kellene hoznia, de mint bármely más emberi elhatározásnál, a szubjektum sem zárható ki. A fő dilemma a két projekt megvalósításának mikéntje. Ebből fakad a nézeteltérés a képviselő-testület tagjai között. Az a megválaszolandó kérdés, hogy ezt a két nagy tervet ki tudná jobban levezényelni: egy külső szakember, aki nem gabalyodott bele a helyi viszonyokba, vagy olyan, aki teljes mértékben elkötelezett a város felé.


– A polgármester milyen vezetői karakterben gondolkodik?

– Nem az a célunk, hogy miután felépítjük az épületeket, átvágjuk a szalagot és jól megtapsoljuk magunkat és másnap már vakarhassuk is a fejünket, hogy te jó Isten, hogyan is fog ez működni. Nyilvánvaló: itt olyan vezetőre van szükség, aki hosszú távon, gazdaságosan tudja működtetni az elkészült objektumot.


– Ha jól értem, menedzser típusú vezetőt szeretne?

– Az új kórházigazgatónak mindenképpen rendelkeznie kell menedzserszemlélettel, ugyanakkor ismernie kell a mai egészségügyi viszonyokat is.


– Mikor lesz végleges döntés?

– Új pályázati kiírás készült, most a határidőt is csökkentettük 15 napra. Bízom benne, hogy még idén lesz végleges megoldás.


Hámori György: ...mi a jövőért is dolgozni szeretnénk. Fotó: T. A.
Hámori György: ...mi a jövőért is dolgozni szeretnénk. Fotó: T. A.

„Ez nem jelenti azt, hogy a nézeteink változtak volna"


– Visszatérve a tavalyi értékelőre, akkor azt mondta: Kapuvárra esküdött föl és nem egyéb pártpolitikai szempontokhoz tartja magát...

– Az elmúlt egy év is azt bizonyította, hogy nemcsak én, de a képviselő-testület tagjai is Kapuvár érdekeit tekintik mindenekelőtt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nézeteink változtak volna, ám van egy fontossági sorrend.– Hogyan lehet, hogy a most már minisztervárományos csornai származású államtitkár Kapuváron szólalt meg a csornai elkerülőútról zajló vitában?

– Ez egy véletlen egybeesés, Molnár államtitkár úr éppen az angiológiai rehabilitációs központ támogatási döntését jelentette be nálunk. A csornai elkerülő újságírói kérdés nyomán került akkor elő.– A látogatóknál maradva a kezdetektől nagy diplomáciai követjárás van Kapuváron. Kézzelfogható haszna volt-e már ennek a nagy vendégeskedésnek?

– Nem elsősorban vendégeskedésről van szó. Sajnos a kapuvári polgárok sem értik egészen, hogy erre miért van szükség. Nos, a kórházunk rendelkezik egy nemcsak országos hírű, hanem európai hírnévre is várományos érkezelési eljárással. Mint mondtam, mi nemcsak egy épületet szeretnénk átadni, hanem annak lehetőségeit is szeretnénk kihasználni. Így nemcsak magyar egészségbiztosított betegekre számítunk, hanem tervezzük elérni, hogy ezt a kezelési módot Európa-szerte megismerjék. Ehhez a legjobb út a nagykövetségeken át vezet. Ezen túl egy város nem akkor kerül fel a térképre, amikor azt odarajzolják, hanem ha arról minél többen tudnak. Ebben is nagy segítséget nyújthatnak a nagykövetségek. A befektetői lehetőségek feltárását pedig már nem is említem. Megjegyezném, hogy mi a jövőért is dolgozni szeretnénk. A fiatalkorban született barátságok nagyon jól kamatoztathatóak később. Ezért e látogatások kapcsán mi mindig tárgyalunk a diákkapcsolatok bővítéséről is.
Indul a katolikus óvoda


– Tavaly már értékelte az intézmény-összevonásokat, átszervezéseket. Várható-e még valamilyen átalakítás?

– Nem lenne szerencsés a jelenlegi kapuvári intézménynagyságot növelni, mert már nem lenne valós hozadéka. Ám a jövő évi költségvetési törvénytervezet számait látva biztos, hogy kell még helyenként szigorítanunk.


– Hol?

– Feltétlenül meg kell követelni az intézményvezetőktől az előírt osztályonkénti tanulólétszámot. Az esetlegesen kisebb létszám jelentős normatívaelvesztést okozna. A tervek szerint jövő szeptemberben elindul az egyházmegyei fenntartású katolikus óvoda, amely nyilvánvalóan kihatással lesz a mi óvodáink működésére is. Az biztos, hogy mindent meg kell tenni az állami normatívák teljes összegének lehívhatóságáért.– A városi büdzsé irányai már látszanak?

– Most zajlik a költségvetési koncepció irányelveinek kimunkálása. Elsődleges az európai uniós pályázati önrész biztosítása. Ezeket nem szabad kihagynia a városnak. Továbbá javítjuk a takarékos gazdálkodás feltételrendszerét, de szeretnénk olyan kisebb beruházásokat is végrehajtani, amelyek a helyiek közérzetét javítják. Itt elsősorban járdák és utak felújítására gondolok.– A bevételek, kiadások főösszegei kikristályosodtak már?

– Az állami finanszírozás változása miatt a bevételeink jelentősen fognak csökkenni. Ezért is volt helyes az az irányelv, hogy bár a lakosok részéről is elvárás volt az utak és járdák nagyobb léptékű felújítása, mi először a költségvetés stabilitását szerettük volna megteremteni. A kezdeti 330 milliós hiányt 64 millióra letornáztuk. Ezzel már egy kicsit bátrabban lehet nekimenni a következő nehéz évnek.

Egy város akkor kerül fel a térképre, ha arról minél többen tudnak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanegy kopogtatócédulából hatvanat kapott

Mérges - A régi-új mérgesi polgármester szeretne tiszta vizet önteni a pohárba. A településért akar… Tovább olvasom