Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A lakók veszélyesnek tartják a játszótér hintáit

A kapuvári Mátyás király utcai játszótér hintáit veszélyesnek tartják a lakók. Kapuvár jegyzője szerint idén erre a célra nem terveztek pénzt.
– Harmincegy éves vagyok, de a Mátyás király utcai játszótéren még én is játszottam gyermekkoromban – ad némi támpontot a hinták korára a környéken lakó Németh Attila. A fiatalember kezdeményezésére rögtönzött lakógyűlést tartottak a Mátyás király utca környékiek, mert véleményük szerint az utcában található játszótér játszószerei már életveszélyesek.

Ottjártunkkor Németh Attila megmutatta, hogy a hinták – valaha több mint fél centiméteres vastagságú – csapjai napjainkra alig egy milliméterre vékonyodtak, szerinte bármelyik percben leszakadhatnak. Elmondása szerint a környéken hatvan-hetven kisgyermek lakik, akik erre az egyetlen közeli térre járnak játszani. A fiatalember hangsúlyozta: tudomása szerint a hintára az utóbbi években csak annyit költöttek, amiből védőláncokkal szerelték fel a girbegurba ülőkéket.

– Aztán jellemzően ezeket is lelopták két nap alatt – tette hozzá keserűen. A mai elvárásokkal szemben ez a régi játszótér még tele van betonnal és vassal, az újabb típusok már a homokot és a fát, valamint a műanyagot részesítik előnyben.

– A többi szülővel egyeztetve az az elképzelésünk, hogy ide egy uniós normáknak megfelelő játszóteret építsenek az illetékesek – mondta a fiatalember. Úgy véli, a környékbeliek összefogásával, segítségével természetesen megkönnyíthetnék a városháza helyzetét.
Egy másik szülő, Némethné Szalay Szilvia is a helyiek összefogásában látja a megoldást, mint mondta, a szomszédos utcákban laknak szakemberek, akik akár el is készítenék ezeket a fajátékokat.
Csak EU-szabványos játékszerek kerülhetnek ki a terekre, melyeket a megfelelő forgalmazótól kell beszerezni. Érdekes, hogy szinte minden forgalmazónak hasonló – nagyon drága – ajánlatai vannak, holott egy kapuvári vállalkozó már próbálkozott ilyen játékok gyártásával, de engedélyt a mai napig nem kapott.

Az anyuka megjegyezte, csöppségeivel elég sűrűn látogatják a játszóteret, de a minőséget nagyon rossznak tartja.

– Felháborító, hogy a városban szinte nem is találni szabványos szabadtéri játékokat – tette hozzá Némethné.
Parraginé Török Erzsébet is

– ismerve a város jelenlegi helyzetét – az utcabeliek munkájában látná a megoldást. Gyermekeivel többször látogatja a teret, de azt sajnálattal tette hozzá, hogy ha kijönnek, akkor saját maga szereli fel biztonsági lánccal a hintákat.

Az összefogást szervező Németh Attila elmondta: információi szerint a város egyetlen szabványos játékszere a Táncsics utcában található, melyet nemrég szereltetett fel a városháza.
Ez utóbbi Borsodi Tamás címzetes főjegyző tájékoztatása szerint mintegy háromszázötvenezer forintba került, a környezet rendbetételével az összeg megközelítette a félmillió forintot. A főjegyző kijelentette: a város játszótereinek felülvizsgálata befejeződött, maga az anyag is – felülvizsgálati – egymillió forintjába került a városi büdzsének. Az idei költségvetésben nincs címzett forrása a játszóterek felújításának. Ha lesz erre a célra pályázati pénz, megpróbálják abból fedezni a költségeket. Borsodi Tamás hozzátette: ez már várhatóan a következő testület jövőbeni munkája lesz.

Lapunkban már foglalkoztunk a kérdéssel (Kisalföld, 2004. december 18.), az akkori vélemények szerint a város tizenhét játszóterének teljes felújítása nyolcvanmillió forintba kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bolt és közösségi hely

A történet még az év elején kezdődött, amikor a földszigetiek tudomást szereztek róla, hogy a kocsma után a bolt is megszűnik a településrészen, így amellett, hogy nem tudnak vásárolni, még közösségi hely nélkül is maradnak az ott lakók. Ezért dr. Turi György önkormányzati képviselőhöz fordultak, aki elsőként a kastély tulajdonosával vette fel a kapcsolatot, kérve, hogy adjon haladékot. Tovább olvasom