Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A kastélyokban az enyészet az úr

Hasznosításra vár a rábaközi kastélyok, kúriák jó része. Több ódon épület is van, mely egyelőre az enyészeté.

Pozitív példa viszont a szilsárkányi Löwinger-kúria:, hangszermúzeum, kézművesudvar és történelmi borospince lehet az évszázados falak között.

A Rábaközben számos kastély, kúria van, melyek jobb sorsra, hasznosításra várnak. Egykor településeik központjai voltak, ma néhányuk látványa lehangoló. Ilyen például az egyedi, a földszigeti, a magyarkeresztúri, a csatárimajori. A szilsárkányi Löwinger-kúriát viszont felújíttatta tulajdonosa.


Szilsárkány

A csornai Németh Sándor tíz évvel ezelőtt vásárolta meg Szilsárkányban a Löwinger-kúriát. Az épület annak idején egy zsidó kereskedőé volt. Némethék felújították kívül-belül, terveik voltak, vannak vele. A tulajdonos szerint titkokat rejtenek az ódon falak.

– Az én házam sok hasonlóval együtt építészeti, történeti emlék. Tíz évvel ezelőtt még az enyészeté volt, bontásra ítélve. Azért is vettem meg, hogy megmentsem az utókornak – mondta portálunknak Németh Sándor. – Hozzákezdtünk a rekonstrukcióhoz. Gyönyörű, vörösfenyős padlás a lakórész fölött, a melléképület mennyezete boltívesen, csodálatosan kirakva. Ilyet ma már nem készítenek. A pince hasonló szépségeket rejteget. A ház információim szerint az 1848-as szabadságharc előtti időkből való.

Németh Sándornak több elképzelése is volt a kúriával kapcsolatban. Tervezte a turisztikai célú hasznosítást, pályázott is támogatásra, sikertelenül. Most újabb tervek fogalmazódtak meg benne. Ezek is a turizmussal kapcsolatosak.

Löwinger-kúria: Németh Sándornak komoly tervei vannak. Megvalósításukhoz pályázati támogatást is remél.
Löwinger-kúria: Németh Sándornak komoly tervei vannak. Megvalósításukhoz pályázati támogatást is remél.

– Jelentős hangszergyűjteményem van, melynek még nem sikerült méltó helyet találnom. Úgy gondoltam, Szilsárkányban alakítom majd ki a bemutatóhelyet. Ha valaki úgy gondolja, hogy régi hangszerét nem tudja hova tenni, feleslegessé vált, szívesen venném, ha felajánlaná a leendő múzeumnak. Természetesen a tárlaton jelezzük majd, kitől származik a hangszer. A pincében szeretném a történelmi magyar borvidék termékeit népszerűsíteni. Az udvaron, illetve a melléképületekben kézműves-foglalkozásokat tartanánk. Hadd ismerjék meg a fiatalok, miként is éltek őseink. A környezet ideális lenne. A kúria konyháját is eredeti állapotába állítom vissza, kemencével, füstölővel. Szeretnék pályázaton indulni és némi támogatást nyerni a beruházáshoz. Az egész Rábaköz előnyére válna, ha a fejlesztés megvalósulhatna – tette hozzá Németh Sándor.


Magyarkeresztúr

A magyarkeresztúri Baditz-kastély jelenlegi állapotában nem lehetne jelképe a falunak. Az épület a község központjában áll, gazdái szeretnének megválni tőle. A rábaközi kötődésű Szabó család annak idején azzal a céllal vásárolta meg az ingatlant, hogy Budapestről hazaköltözzenek. A dolgaik aztán másképp alakultak, így a kúria eladó. Szabó Béla érdeklődésünkre elmondta: akadnak érdeklődők, de komoly vevő még nem jelentkezett. Más tervük nincs vele, így egy darabig még nyilván kint marad az eladó tábla.


Földsziget, Csatárimajor, Farád és Egyed

Szép kastély áll még Földszigeten és Csatárimajorban is. Előbbi egy bécsi tulajdonos nevén van, utóbbi egy budakeszi kft. tulajdona. A cég vezetője két évvel ezelőtt portálunknak azt mondta, komoly terveik voltak.

Szállodát, panziót álmodtak az ódon falak közé. Aztán elképzeléseik kútba estek. Pályázni szerettek volna a fejlesztésre, de a lehetőség megszűnt. Értékesíteni szeretnék. Farádon a Sarlay család kúriája nemrégen cserélt gazdát. Korábban téeszirodaként működött, most egy budapesti, ingatlanokkal foglalkozó társaság a bejegyzett tulajdonos. Nem sikerült elérni a képviselőjét. Egyeden évek óta üresen áll a Batthyány-kastély. Egy győri vállalkozás birtokolja. A község polgármesterétől megtudtuk: nincs információjuk az épület jövőjéről. ˝Néhány évvel ezelőtt úgy tájékoztattak bennünket, hogy turisztikai céllal hasznosítják. Fejlesztés azonban nem történt, mindössze a tetőt hozták rendbe˝ – fogalmazott Vadosné Varga Katalin.

– Ha valaki egy ilyen régi épületet megvásárol, az üzleti lehetőségen túl nyilván az értékmentés is foglalkoztatja. Külföldi tapasztalataim is azok, hogy a rábaköziekhez hasonló kúriákat, kastélyokat nem hagyják veszni. Az adott állam támogatja az esetleges felújítást, állapotmegőrzést. Sajnos hazánkban még nem tartunk ott, hogy ennyire megbecsüljük örökségünket. Ezek az ingatlanok pedig egy-egy település díszére válhatnának – jegyezte meg Németh Sándor szilsárkányi kúriatulajdonos.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2009. november 05. 17:27
  „No de azért nincs harag?”
 • 8. jánosi 2009. november 04. 18:44
  „janika te kis ...... személyeskedő !”
 • 7. janika 2009. november 04. 17:54
  „...a győri Ifjúság körúton, egy járda mellett fedezték fel -..látom más nem veszi észre a hasonlatosságot és nem tájékoztat.”
 • 6. janika 2009. november 04. 16:33
  „A hasonmásod!”
 • 5. jánosi 2009. november 04. 07:29
  „Mi van az ifjúság körút mellett ? valaki mondja meg már !”
 • 4. janika 2009. november 04. 06:54
  „Szerintem még felesleges részletezni, hisz előbb utóbb úgy járnak mint az a Győri Ifjúságkörút mentén látható.”
 • 3. rick 2009. november 03. 19:17
  „2.

  Nála sosem az...”
 • 2. jánosi 2009. november 03. 18:59
  „janika : a vásárlók névsora ? így nem teljes a dolog ..”
 • 1. janika 2009. november 03. 14:14
  „Hamarosan felvásárolják a Gyurcsányfélék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az építőipar piaca 40 milliárddal lett szegényebb

Csorna - A Tondach Magyarország Zrt. folytatja munkáját, de igencsak megérzi, hogy az építőipar… Tovább olvasom