Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A kapuvári húsgyár sok millióval tartozik

Mint kiderült, az elmaradt bérek, közterhek, adók és járulékok mellett a cég a beszállító sertéstartók egy részének sem fizetett.
Az utóbbi hetek termelésleállása miatt nem csak a kapuvári húsgyár mintegy négyszáz dolgozója nyugtalan jövőjét tekintve. Mint kiderült, az elmaradt bérek, közterhek, adók és járulékok mellett a cég a beszállító sertéstartók egy részének sem fizetett, gondokat okozva a forráshiánnyal és nyomott termelői, ám erős takarmányárakkal dolgozó ágazatnak.

A környékbeli sertéstartók egy része már évekkel ezelőtt kihátrált az üzem beszállítói köréből. Azoknak a gazdáknak vagy cégeknek, melyek még bíztak a kapuvári ígéretekben, jó pár millió forintja ragadt benn az egyelőre nem sok aktivitást mutató gyárban.

– A kamatokkal együtt közel tizenötmillió forintos tartozása van felénk a kapuvári üzemnek – állítja Lengyel Lajos, a szili Kisalföld Sertésértékesítő Szövetkezet elnöke. A minősített termelői csoport 37 sertéstermelőtől veszi át a disznót. Ahogy az elnök mondta, Kapuvárra szinte a gyár fennállása óta szállítanak, éves szinten 5–6 ezer sertést. Ez a szövetkezet évi 20–22 ezres termelésének alig egyharmada, ám ahogy a cég vezetői megerősítették, nem szabad egy lábon állni, mert úgy hamar bedől a szövetkezet.

– Az átvett disznó árát természetesen megelőlegeztük a gazdáknak, ha az a szövetkezet kasszájába még nem is folyt be – mondta Lengyel Lajos. Hangsúlyozta, ha ez a hiány az egyéni gazdáknál jelentkezne, azok már becsődöltek volna. Mivel a szövetkezet a gazdák tulajdonában van, a kár végül így is náluk jelentkezik. – Nem is csodálkozom, hogy a környékbeli termelők jó része elpártolt a kapuvári gyártól. Ám hozzá kell tenni, a cég az Alföldről, nagy pénzekért utaztatta az élő állatot. Kérdés, hogy fegyelmezettebb fizetés mellett nem érte volna-e meg a környékről beszerezni a disznót – tette hozzá.

– Július közepéig szállítottunk Kapuvárra, a bizalom még meglenne, ám a remény, hogy még normális termelés, beszállítás lesz a Rábaköz húsipari cégénél, sajnos egyre kevesebb – jegyezte meg keserűen a szövetkezet elnöke. Úgy véli, a beszállító gazdák elkeseredettek, kilátástalannak érzik a helyzetet. Az utóbbi napokban a tulajdonos által többször beígért vágás csúszása a kapuvári gyár még meglévő piacainak elvesztését eredményezheti. – A régi és új tulajdonosainak mindent meg kellene tenni a gyár működtetése érdekében, annál is inkább, mivel stratégiailag kiemelt szervezetnek van minősítve – mondta Lengyel Lajos.

A magyar húsipar mélyrepülésének rábaközi fejezete azonban még tartogathat meglepetéseket a gazdák szerint. A Barbacson családi gazdaságot üzemeltető Horváth István lapunknak megjegyezte, Kapuvárra nem szállított az utóbbi években, nem tudott üzleti kapcsolatot kialakítani. – Ám ha a húsipar ilyen ütemben megy tönkre, mint ahogy manapság hallani, még az is előfordulhat, hogy értékesítési gondjaink is lehetnek – fogalmazott Horváth István.

A kapuvári gazdálkodó, Kiss M. Vencel is borúlátó. – Régebben szállítottam Kapuvárra, ám napjainkban inkább egy másik gyárat részesítettem előnyben, ám ha ezzel is gondok lesznek, többmilliós károm keletkezik – mondta.

A Kisalföld úgy tudja: az Alföldi Sertés Értékesítő Szövetkezet 447 millió forintot követel a kapuvári gyártól.

Olvasóink írták

 • 9. Rbar 2012. szeptember 22. 17:47
  „Ejj-ejj!
  Moderálunk???
  Csak nem S.L. közbenjárására?
  Aki nem ismerné, ő áll Zs. mögött...”
 • 8. kishektor 2012. szeptember 22. 09:42
  „a 7. kommentelőnek teljes mértékben osztom az álláspontját .Már kettő- tényfeltáró - terjedelmes kommentemet moderálta úgy, hogy teljesen eltüntette ! Vajon kinek az érdekét képviseli a "Mi Lapunk " ???
  Pedig most mondom ! hiába igyekeznek elfolytani az igazságot úgy is ki fog derülni s akkor majd megtudjuk a piszkos játszmák résztvevőinek a személyét is !!!”
 • 7. hunmohikan 2012. szeptember 22. 07:26
  „a kisalföld hozzáállását a Kapuvári Hús körül kialakult helyzethez nagyon furcsának tartom. most, szombat reggel megjelenik egy nyomtatott cikk, amelynek mondandóját hagyjuk....az online-n meg fog jelenni majd valamikor...ott is eldugva a rábaközi hírek közt
  ha ezt a beírást moderálja a szerkesztő, ki fogom tenni a Face bookra!”
 • 6. hunmohikan 2012. szeptember 21. 21:16
  „a kapuvári hús önerejéből képes rendezni ezt a helyzetet. májusban kész volt az a terv, amit most meg fogunk valósítani. ha az igazgatóság harmadik tagja teljesithet jog szeinti kotelességét, el fogja magyarázni azt az utat, ami ki van kövezve a megnentheti a gyárat”
 • 5. jn 2012. szeptember 21. 20:42
  „Sajnos a magyar társasági törvény ilyen . Hiába tartozik egy társaság milliókkal felelősséget csak a jegyzett tökéje erejéig köteles vállalni (mégha a tulajdonosai a 100 leggazdagabb közé is tartoznak, Ők érinthetetlenek !) . De látszólag ezen egyik politikai oldal sem óhajt változtatni . Pedig már sok áldozatot követelt (pl. Hajdúbét) ...”
 • 4. lakatosborbála 2012. szeptember 21. 20:07
  „Szerintem tíz milliós tartozásnál már lépni kellett volna.”
 • 3. öröksoproni 2012. szeptember 21. 18:26
  „Nem a gyár tartozik, hanem az, aki ellopta ezt a pénzt.”
 • 2. bojtár 2012. szeptember 21. 14:06
  „mint minden lassan ebben az országban”
 • 1. ATXadmin 2012. szeptember 21. 13:17
  „sajnálom őket de ezt már lehúzhatják a wc-n...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Após után a vő is a motoros ellen

Kedden este folytatódott a barbacsi motorosok kontra nyugdíjas férfi ügye. („Légpuskával… Tovább olvasom