Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A jövő forog kockán

A kapuvári kistérség nemcsak 20 millió forinttól, hanem a jövőbeni lehetőségektől is elesik, ha nem alakul meg a területfejlesztési társulás. A beledi polgármester állítja: a körzet fejlődése a tét.
Korábban beszámoltunk róla, hogy Kapuvár körzetében a többcélú kistérségi társulás után a területfejlesztésit sem tudták megalakítani a települések. A számításokat két falu, Agyagosszergény és Veszkény húzta keresztül. A területfejlesztési kistérségi társulás a nevében foglalt célokra megalakulása után 20 millió forintra pályázhatott volna. Ettől a pénztől azonban, de Tompáné Balogh Mária szerint sokkal többtől esik el a tizenkilenc település.

Megszűnik a támogatás a két társulásra

Tompáné Balogh Mária
– Jelenleg két társulásunk működik a körzetben, a Kis-Rába menti és a dél-rábaközi, mindkettő a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. A tárca finanszírozza ugyanis a térségi menedzserek foglalkoztatását és a működtetést is – kezdte a beledi polgármester. – Ez a támogatási forma viszont december 31-én megszűnik, a területfejlesztés a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerül át. A szakemberek alkalmazására pedig igenis szükség van, hiszen ők készítik el a különböző programokat – például a környezetvédelmit, a településfejlesztésit, a turisztikait –, amelyek a pályázatok feltételei. A területfejlesztési társulás azért fontos, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és az elnyerhető 20 millió forintból továbbra is életben tartsuk a rendszert, ami alapja a következő pályázatoknak.

A meg nem alakulás többletköltséget okoz

Tompáné Balogh Mária szerint amiatt, hogy nem alakul meg a kistérségi társulás, a települések nemcsak elesnek a támogatástól, hanem ez többletkiadásokat is okoz. A társulások működéséhez eddig minden lakos után 50 forintot fizettek a települések, ez az összeg azonban a támogatás hiányával 2–300 forintra is emelkedhet. Ráadásul augusztus 31-től törvényi kötelezettség lesz a településfejlesztési tanácsok megalakítása, amelyeknek ugyanez lesz a feladata, csak éppen pénzt nem ad az állam a működésre.

Nincs olyan szempont, ami hátrányos lenne

– Az egészből csak azt nem értem, hogyan makacsolhatja meg magát egy polgármester és hozhat a települése számára kedvezőtlen döntést – folytatta a beledi elöljáró. – Persze, könnyű azt mondani, hogy a testületi döntés kötelezi erre, ám a képviselőket a polgármesternek kell tájékoztatni korrekten és többféle szempontból. Ki merem jelenteni, hogy a területfejlesztési társulás semmilyen kötelezettséggel nem jár, nincs olyan szempont, ami hátrányos lenne, csupán a pénzt kell felvenni és a megfelelő célokra fordítani. A kialakult helyzetben könnyen előfordulhat, hogy a kapuvári kisrégió fejlődése megtorpan, hátrányba kerülünk és a környező kistérségek messze megelőznek bennünket. A napokban egy térségi konferencián vettem részt Burgenlandban, ahol beszámoltam az itteni fejleményekről. Finoman szólva is a szakemberek csak mosolyogtak rajtunk és azon, hogy ilyen lehetőséget egyesek tájékozatlansága miatt kiengedünk a kezünkből.

Mindezek ellenére Tompáné Balogh Mária a hátralévő szűk egy hétben lát esélyt a társulás megalakítására, véleménye szerint azonban nyílt párbeszédre lenne szükség a csatlakozást ellenző polgármesterekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klasszikus muzsika Rábaközben

Évtizedes hagyománya van nyaranta a Rábaközben a komolyzenei fesztiváloknak. Közülük legismertebb az… Tovább olvasom