Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A gyümölcstermesztésre is alapoznák a falu jövőjét

A minap megtartott gyümölcsnapok hagyományára „fűzik fel" a település jövőjét a kisfaludi vezetők. Néhányan még őrzik a gyümölcstermesztés hagyományát.
Egy pályázat eredményeként rendezték meg a minap Kisfalud legnagyobb közösségi programját, a Gyümölcskavalkádot. Ahogy azt Ódorné Árvai Margit polgármester elmondta, az utóbbi évek legnagyobb háromnapos kulturális és gasztronómiai programjának alapját a falu régi hagyománya, a gyümölcstermesztés adta.

Gyümölcskavalkád: Pályázati forrásból valósult meg a község egyik legnagyobb programja.
Gyümölcskavalkád: Pályázati forrásból valósult meg a község egyik legnagyobb programja.

– Régen szinte minden portán volt néhány gyümölcsfa, többen nagy területen dolgoztak ebben az ágazatban – mondta a polgármester. Tájékoztatása szerint napjainkban alig 8–10 gazda foglalkozik gyümölccsel, ám nemcsak a hagyományok megtartása, hanem talán gazdasági érdek is fűződhetne a gyümölcstermesztés feltámasztásához Kisfaludon és környékén is. Ennek elősegítésére a minapi program szakmai előadásokat és gyümölcsmustrát is tartalmazott. Ódorné Árvai Margit hozzátette, a jövőben folytatnák az idei rendezvény hagyományát, természetesen a megfelelő források biztosításával.

Ódorné Árvai Margit: Közösségi teret tervezünk a művelődési ház mögé.
Ódorné Árvai Margit: Közösségi teret tervezünk a művelődési ház mögé.

– Fontosnak tartjuk a testülettel együtt a közösség erősítését, melyhez a helyi költségvetés szerény lehetőségeivel is próbálunk hozzájárulni – fejtegette terveiket a polgármester. Még pályázati forrásból újították fel a helyi kultúrház tetejét, ám a külső homlokzat renoválására is szükség lenne. A művelődési ház közelében azonban megkezdődött egy komplex közösségi tér kialakítása, melynek első lépcsője egy új játszótér építése volt. Ahogy a falu vezetője büszkén mesélte, ebben nagy részük van a helyi segítő munkáskezeknek is. A falubeliek nemcsak a játszóteret, hanem az önkormányzat által a szomszédban megvett területet is csinosították. Ide a község vezetése sportpályát, parkot, közösségi teret tervez a közeljövőben, mert kiderült, a jól behatárolható területet a gyermekes anyák előszeretettel látogatják.

– Szűk anyagi lehetőségeink ellenére elvégeztük még az óvoda külső-belső felújítását és saját erőből javítottuk a községháza tetejét is – mondta a kisfaludi vezető, aki a „kis lépésekkel, de előrehaladva" jelmondatával további terveket is dédelget. Így a hitellel nem rendelkező költségvetésből faluházat és a külső utak és a járdák javítását is tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra várja a hallgatókat a Nyugdíjas Akadémia Csornán

A csornai többcélú kistérségi társulás idén is megrendezi a tavaly nagy sikernek örvendő… Tovább olvasom