Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A Győri Ítélőtábla dönt a Rekultív 105 milliójáról

Az ítélőtábla döntésére vár a csornai önkormányzat a Rekultív kft.-vel kapcsolatban.

A jelenlegi állás szerint az osztrák Rekultív kft. számlájára kell utalnia 105 millió forintot a csornai önkormányzatnak. A Győri Törvényszék végzése ellen a városháza fellebbezett. Az önkormányzat azt kéri, a Győri Ítélőtábla jelölje meg, melyik jogutód cég jogosult a 105 millió forintos követelésre.

Időközben a Kúria is megküldte elutasító határozatát az ítélet, azaz a 105 millió forint megfizetésének felfüggesztésé- ről. Az előzmény: a város az általa 2002-ben értékesített tulajdonrészét perelte vissza a jánossomorjai hulladéklerakóban.

Az akkor a Rekultív kft.-től kapott 84 millió forint és áfája fejében bejegyzett tulajdonjogot szerette volna töröltetni a jánossomorjai lerakóban. Legutóbb a csornai képviselő-testület májusi ülésén tárgyalt a témáról.

Turi György polgármester a Kisalföldnek most elmondta: a közelmúltban tárgyaltak a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás, valamint az osztrák tulajdonban lévő Rekultív kft. vezetőivel is. A társulásnál a városvezetők megtudták: a szervezet tulajdonában lévő Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft.-t nem tekintik az „ős-Rekultív" jogutódjának.

A csornai polgármester szerint ennek gazdasági, üzleti okai vannak. Az osztrák Rekultív Magyarország Kft.-nél arról értesültek, hogy a cég várja a 105 millió forintot és az összeg késedelmi kamataira is igényt tartanak. Turi György szerint „nem eszik olyan forrón a kását".

Egyelőre felfüggesztették a vitás 105 millió kifizetését. Az ítélőtábla döntheti majd el, ki a valódi jogutód. Fotó: Kisalföld-archívum
Egyelőre felfüggesztették a vitás 105 millió kifizetését. Az ítélőtábla döntheti majd el, ki a valódi jogutód. Fotó: Kisalföld-archívum


– Egyelőre várjuk az ítélőtábla döntését a jogutódlás kérdéséről. Többször is elmondtam már, az lenne a szerencsés, ha a hetvenkét megyebeli önkormányzat tulajdonában lévő kft.-nek kellene fizetnünk és nem az osztrák érdekeltségű vállalkozásnak – fogalmazott Turi György.

– Ha az ítélőtábla mégsem a várakozásunknak megfelelően dönt, akkor is előnyös tárgyalási pozícióban ülhetünk le a Rekultív Magyarországgal. Egyrészt véleményem szerint sem a cég kiválási mérlegében, sem vagyonleltárában nem szerepel ez a százötmillió forint. Azaz, a szétváláskor nem számítottak erre a pénzre, holott, ha jogutódnak tekintették volna magukat, nyilván rögzítik a követelést.

Másrészt az is kiderült, hogy a jánossomorjai hulladéklerakó – melynek egyharmad részben Csorna is tulajdonosa – üzemeltetési szerződése lejárt. Erről is tárgyalnunk kell. A kft.-vel végül abban maradtunk, hogy az ítélőtáblai döntés után egyeztetünk. Miután egyébként előadtuk érveinket, már a kamatok megfizetésével kapcsolatban is megingott álláspontjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónyban repülőgéppel irtották a szúnyogokat - fotók

"Kóny nem volt rajta azon települések között, ahol szúnyogirtást rendeltek el" - kezdte Tudósítónk. Tovább olvasom