Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A fogyatékosok napközi otthonát el kell költöztetni

Új helyre költöztetik a Csornai kistérség fogyatékosok napközi otthonát. Egyelőre vizsgálják, hol lehetne számára a legideálisabb körülményeket megteremteni. Az intézményért „bejelentkezett" Bogyoszló is.

A felnőtt fogyatékosok napközi otthona szerződés alapján működik a csornai önkormányzat ingatlanában. A város kezdeményezte a szerződés felmondását, ami nehéz helyzetbe hozta a fenntartót. Az intézmény jellegéből adódóan ugyanis speciális feltételeknek kell megfelelniük.
A csornai önkormányzat új csoportot indít a kis-csornai településrész óvodájában. A gyerekek elhelyezését azonban nem tudják addig megoldani, amíg az intézmény épületében működik a kistérség fogyatékosok napközi otthona. A gondozottak több helyre is költözhetnének, például a bogyoszlói önkormányzat is felajánlott egy épületet számukra. A csornai többcélú kistérségi társulás tanácsa legutóbb úgy döntött, szakemberek véleményét kéri, mi lenne az ideális megoldás.

A felnőtt fogyatékosok napközi otthona szerződés alapján működik a csornai önkormányzat ingatlanában. A város kezdeményezte a szerződés felmondását, ami nehéz helyzetbe hozta a fenntartót. Az intézmény jellegéből adódóan ugyanis speciális feltételeknek kell megfelelniük. Az akadálymentes megközelítés például alapvető előírás. A csornai képviselő-testület úgy képzelte, hogy szeptembertől már indulhat az új óvodai csoport Kis-Csornán. A kistérség azonban ilyen rövid határidővel nem tudja az új helyet biztosítani és a szükséges engedélyeket beszerezni. Közben a településeket is kérték, próbáljanak segíteni. A csornai önkormányzat a volt munkásőrlaktanyát ajánlotta fel, a bogyoszlói pedig egykori iskolájának épületét.

Az otthon gondozottjai rövidesen költöznek a kis-csornai óvodából.
Az otthon gondozottjai rövidesen költöznek a kis-csornai óvodából.


A társulás tanácsa úgy határozott, szakértőkkel vizsgáltatja meg a két ingatlant. Arra keresik a választ, hogy lehet a legideálisabb napközi otthont kialakítani. Természetesen arra is kíváncsiak, hogy mekkora költséggel.
Varga Tamás, Bogyoszló polgármestere úgy véli, minden szempontból ideális ajánlatot adtak a kistérségi társulásnak.

– Jó körülményeket tudunk biztosítani az otthonnak, hiszen tágas tereket, füves udvart kínálunk. Kevés átalakítás szükséges ahhoz, hogy költözhessenek a gondozottak. A volt iskola teljes infrastruktúrája rendelkezésre áll, azaz használhatják a tornatermet, a sporteszközöket, van tálalókonyhánk és az étkeztetést is meg tudjuk oldani helyben. Bérleti díjat nem kérünk, a kistérségnek a rezsi fizetését kellene vállalnia – vázolta a helyzetet Varga Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Anna napi búcsú Kapuváron - Részletes program

A rendezvényhez kapcsolódóan kerül sor a "Polgárok találkozója a testvérvárosi program keretében"… Tovább olvasom