Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

A felújítás önrészét igen, a kombájnét nem vállalták

A Csukás-iskola kombájnbeszerzéséről is szó volt a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. A 19 millió forintos pályázati önrészt az önkormányzat nem vállalja, mivel a gép már nem a város vagyonát gyarapította.

A csornai képviselő-testület még 2012 tavaszán döntött arról, hogy támogatja a Csukás mezőgazdasági szakközépiskola fejlesztésére benyújtandó pályázatot. A megyei Szakképzésszervezési Társulás koordinálta az eljárást. Akkor még önkormányzati kézben volt az intézmény. A tervek épületátalakítást, eszközbeszerzést és egy kombájn vásárlását tartalmazták. Most ismét napirendre került a téma a pályázati önrészek miatt.

Turi György polgármester az ülésen elmondta: időközben megérkezett a munkagép, a pályázatot bonyolító megyei szakképzés-szervezési társulás viszont megszűnt. Közben aztán fenntartóváltás is történt, a beszerzés önrészének azonban nem lett gazdája. Először arról volt szó, hogy az önkormányzatot terheli a tizenkilenc millió forint.

A szép és új kombájn a Csukás-iskoláé lett, de a csornai polgármester szerint nem tudják kihasználni. Fotó: Kisalföld-archívum
A szép és új kombájn a Csukás-iskoláé lett, de a csornai polgármester szerint nem tudják kihasználni. Fotó: Kisalföld-archívum

– A kombájn beszerzését már akkoriban sem támogattam – fogalmazott Turi György. – Az iskola tangazdasága ugyanis százötven hektáron gazdálkodik. A nagy teljesítményű gép a betakarítást két hét alatt elvégzi, utána viszont nem használható, például bérmunkára sem alkalmazható. Azaz egy évben ötven hetet a szín alatt áll. A véleményemtől függetlenül a kombájn megérkezett Csornára, de már nem a város vagyonát gyarapította. Így az önrészt nem vállaltuk. Először hallani sem akartak erről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál, végül belátták, hogy nem tudják ránk terhelni. Utolsó levelükben azt kérik, hogy legalább a Csukás egyéb eszközbeszerzésének és épületátalakításának önrészét fizessük ki. Ez közel hatmillió forint. Úgy érzem, ezalól nem lehet kibúvót keresni, mivel valóban az önkormányzati vagyont gyarapította a fejlesztés. Még akkor is, ha már nem mi vagyunk a fenntartók.
A polgármester véleményét elfogadta a képviselő-testület és megszavazták az előterjesztést, azaz az önrész megfizetését.

Lesz fogorvos Csornán?  Talán jövőre sikerül betömni a városi fogorvosi ellátáson tátongó lyukat. Legalábbis erről beszélt a képviselő-testületi ülésen Turi György polgármester. A város évek óta hiába hirdeti a négyes számú körzetet, eddig nem akadt jelentkező. Nagy szükség lenne pedig a szakemberre, hiszen a csornai fogorvosok leterheltek, Turi György óvatosan azt is megjegyezte: már nem is éppen fiatalok. Ezért jó volna, ha mielőbb megtalálnák az utánpótlást. „Van érdeklődő az állásra, egy fiatal szakember, aki jövőre végez az egyetemen – tájékoztatott a polgármester. – Bízom benne, hogy nyáron megpályázza majd a körzetet és mindenki számára elfogadható megoldás születik."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi, és olyan, mint egy nagy család

Közösségi rendezvényekkel, kisebb felújításokkal próbálják a cakóházaiak otthonossá tenni falujukat.… Tovább olvasom