Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

˝A falut szolgálni a legszebb hivatal˝

Tíz év szolgálat után leadja a falubuszt és nyugalomba vonul a dénesfai falugondnok. Kovács Miklós a Kisalföldnek azt mondta: szép élmény volt számára szolgálata minden napja.

„Szolgálni a falut, segíteni az itt élőket. Ennél szebb hivatalt nem is lehet elképzelni, szerencsés, aki feladatul kapja" – fogalmazott.

2003-ban Kovács Miklós egy mezőgazdasági cégtől ment nyugdíjba. Még abban az évben indította el az önkormányzat a falugondnoki szolgálatot és Miki bácsit biztatták a helyiek, fogadja el az állást. A dénesfaiak persze nem véletlenül kérték éppen őt. Ismerték és tudták, hogy rá korábban is számíthattak, ha ügyes-bajos dolgaikkal hozzá fordultak. Miki bácsi tanácstagként és az egyházközségi képviselő-testület tagjaként is tevékenykedett.

– Nem sokat gondolkodtam és elvállaltam a feladatot. A község minden korosztályával találkoztam, igyekeztem segíteni őket. A hangot könnyen megtaláltuk egymással, bár a fiatalabbak között azért akadtak csintalanok – jegyezte meg Kovács Miklós.

– Nagyon szép élményekkel ajándékozott meg ez a tíz év. Például amikor a született kisbabákat a kapuvári kórházból hazavihettem. Aztán az ember észre sem vette az idő múlását és már mint kisóvodások jöttek velem kirándulni. Utóbb pedig iskolásként utaztattam őket nap mint nap. Nagyon kedves feladatom volt az idősekről való gondoskodás is. Közben nyugdíjasklubot is alapítottunk, hogy figyelhessünk egymásra.

„Minden korosztállyal megtaláltam a hangot
„Minden korosztállyal megtaláltam a hangot" – mondja az elköszönő falugondnok, Kovács Miklós.

Miki bácsi jó szívvel gondol vissza a kirándulásokra, hiszen falugondnokként az ország szinte valamennyi részébe eljutott. De a közel 300 ezer levezetett kilométerbe belefért erdélyi túra is. Voltak elképesztő kalandjai.

– Történt, hogy az egyik falubeli végtagsérülést szenvedett. Gyorsan beugrott a falubuszba és irány Kapuvár, közben ömlött a vér a kezéből. Ott bekötözték és Győrbe irányítottak bennünket. Mire Csornára értünk, átütött a kötés, folyt a vér kocsiban, de akkor már nem fordulhattam vissza. Győrben azonnal a műtőasztalra került. Azóta is gyakran eszembe jut, hogy ez már talán nem a falugondnok feladata lett volna és nem is biztos, hogy helyesen döntöttem, hogy fuvaroztam a vérző sérültet. De hirtelen jött a helyzet, nem volt idő a gondolkodásra.

Kovács Miklós mint falugondnok ugyan visszavonul, de a község szolgálatát nem hagyja abba. Időközben ugyanis önkormányzati képviselő lett, az egyházközség ügyeit továbbra is intézi, illetve polgárőrként is ténykedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi napok Csornán megemlékezéssel

Rábaközi napokat tartottak a hétvégén Csornán. Felelevenítették a térség hagyományait, illetve… Tovább olvasom