Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A falunap elhalványította a búcsúk fényét

Rábaköz - Búcsú és falunap. Az önkormányzati vezetők szerint az utóbbi rendezvény népszerűbb az előbbinél. Ám olyan település is akad a Rábaközben, ahol együtt tartják a kettőt. Az önkormányzatok számára a falunap a költségesebb.

Egykoron a búcsú volt a legnagyobb közösségi esemény a falvakban. Általában ez kínált – a nagy ünnepek mellett – alkalmat arra, hogy a család közelebb s távolabb élő tagjai találkozzanak, s együtt töltsenek néhány derűs órát. Aztán a kilencvenes évek elején megérkezett a „konkurencia", a falunapok.

Szilban a népszerűség terén a falunap megelőzi a búcsút – állítja Lengyel Lajos polgármester. Szerinte mostanra megszűnt a búcsú régi varázsa, amely leginkább abban nyilvánult meg, hogy hazalátogattak a családta-
gok, rokonok. Szilban a búcsú úrnapjához kötődik, a falunap ideje júliusban valamelyik hétvége. Az önkormányzat számára a falunap költségesebb, melyre 700–800 ezer forintot fordítanak, a búcsúra viszont nem kell költeniük. A falunapi költségekhez hozzájárulnak a település lakói és a helyi vállalkozók is. A programokat egy szervezőbizottság állítja össze. A fellépők között van rendszeresen a Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes és annak vendégcsoportjai.

Rábatamásiban hat évvel ezelőtt úgy határoztak, hogy kétévente rendeznek falunapot, így nem válik megszokottá a rendezvény – közölte Szabó István polgármester. A falunap önkormányzatra háruló költségei 500 ezer és egymillió forint között mozognak a programoktól függően. Szabó István szerint ma már a falunap náluk is népszerűbb az augusztus 20-án megtartott búcsúnál. Úgy vélte, a búcsú most már csaknem teljesen a pénzről szól, s az a lényeg, hogy a gyerekek egyre többet költsenek az árusoknál és a vendéglőkben minél nagyobb legyen a bevétel.

Zsebeházán is a falunap került előtérbe a búcsúval szemben. Nagy Gáborné polgármester elmondta, hogy az önkormányzat 200 ezer forintot költött az idei rendezvényre. A búcsú ideje május második vasárnapja, a falunapé általában június utolsó szombatja. A búcsú népszerűségén azzal sem tudtak javítani, hogy tavaly például nem vasárnap és hétfőn, hanem szombaton és vasárnap rendezték. De így is csak az első nap volt mozgalmasabb. Ezért idén eleve egynaposra tervezték.

Szanyban a búcsú Szent Anna-naphoz, a falunap pünkösdhöz kapcsolódik – tudatta a Kisalfölddel Németh Gergely polgármester, hozzátéve, hogy a dél-rábaközi nagyközségben is a falunapi rendezvény a kedveltebb, melyre évente mintegy másfél milliót költenek. A búcsúnak inkább az egyházi része dominál, mivel a Szent Anna-kápolna zarándokhely és akkor sokan érkeznek Szanyba a környékről és a távolabbi vidékekről is.
A falunap Bősárkányban is megelőzi a búcsút népszerűség tekintetében. Ennek – Szalay Imre polgármester szerint – többek között az lehet az oka, hogy falunapra nem kell úgy készülni – sütni-főzni, takarítani –, mint a búcsúra, amikor várják a vendégeket. Falunapon mindenki vendég, például szinte egész nap ingyen étkezhetnek az emberek, miközben színvonalas műsorok kínálnak szórakozást. Az önkormányzatnak ez mindössze egy-, kétszázezer forintjába kerül, a költségek többi részét támogatásból, illetve pályázati pénzekből fedezik. A búcsú a pünkösd utáni vasárnap, a falunap idejét az önkormányzat határozza meg, az utóbbi években augusztus második hétvégéjére tűzték ki.

Vadosfán nincs külön búcsú és falunap, hetedik éve együtt tartják a kettőt, méghozzá augusztus 20-hoz kötődően és falunapi búcsúnak nevezik – tájékoztatott Szakács Lajos polgármester. Az önkormányzat költsége 300 ezer forint, de számíthatnak támogatókra is. Már szervezik az idei rendezvényt, egész napos programok várják majd az érdeklődőket.

Sopronnémetiben is egyértelmű a falunap előnye a szeptemberi búcsúval szemben – tudtuk meg Bognár Sándor polgármestertől. A falunap ideje július, kistelepülések találkozójával, főzőversennyel és egész napon át tartó programokkal egybekötve. Az önkormányzat költsége mintegy 800 ezer forint.

Ma már fontos szempont, melyik rendezvényre mennyit kell költeniük az önkormányzatoknak

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábordíjak: nullától napi háromezerig

Körkép - A Rábaköz településein általában az iskolák szervezik a diákok nyári programjait. Vannak bentlakásos, de bejárós táborok is. Ezek általában ingyenesek vagy néhány ezer forintért vehetők igénybe. A Rábaköz mindkét kisvárosa szervez nyaralást az önkormányzatok balatoni táboraiba. Tovább olvasom