Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

„A szememben hősök, nagy dolgot tettek

Rábaköz - Az aradi vértanúk ünnepe kapcsán arról kérdeztünk rábaközi fiatalokat, mit tudnak a gyásznapról. Egyáltalán fontosak-e korosztályuk számára a nemzeti ünnepek.
„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek" – mondta utolsó mondatként Lázár Vilmos, az aradi vártanúk egyike. A fiatalok többsége sajnos annyit tud csupán október 6-ról, hogy a vértanúk ünnepe, de hogy mi történt akkor, csak keveseknek jut eszükbe. Pedig még a tananyagban is benne van.

Szégyen nem tudni

Fekete Anita, a Hunyadi János-szakközépiskola tanulója szerint fontos az, hogy a hősi halált halt vértanúkról megemlékezzünk. Véleménye szerint a fiatalok többsége nem is tudja, mi az ünnep háttere. Ma már a tévében is viszonylag ritkák az aradiakról szóló műsorok.

– Úgy gondolom, hogy a rádióknak, tévécsatornáknak többet kellene ezzel az ünneppel foglalkozniuk, mert így még több emberhez eljutna az, hogy kiket is ünnepelünk ilyenkor. Fontos és az alapműveltséghez hozzátartozik, azonban az iskolások nagy része nem tudja, mit jelent ez a nap, és ez szégyen, hiszen történelemből amúgy is tananyag – mondta Orosz Ágnes, a Hunyadi-iskola tanulója.

Összetartó erő

– Ez a nap összetartó erő a magyarok között – vette át a szót Fekete Veronika, aki szintén ugyanebbe a csornai gimnáziumba jár.
– A lakóhelyemen is vannak megemlékezések, és ha osztályszinten az iskolában nem ünnepeljük meg, akkor otthon a faluban biztosan kimegyek az ünnepségre.

Molnár Gergely Rábcakapin lakik és szintén a Hunyadi tanulója. Teljesen helyénvalónak tartja a megemlékezést a vértanúkról.
– Fontos, hogy országos szinten megemlékezzünk a kivégzettekről, ám kortársaim többsége nem tudja, miért fontos ez a nap. A műsorokat a tv-ben biztosan megnézem.

Szépet cselekedtek

A potyondi Szabó Balázs a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolába jár, s ő is egy véleményen van diáktársaival.
– A szememben hősök, szerintem szép dolgot cselekedtek. Iskolai keretek között biztosan megemlékezünk róluk. Sajnos a fiatalokat nem igazán érdekli ez a dátum.

– Ez egy igazi ünnep, amit otthon, a családdal megünneplünk és beszélgetünk a hős vértanúkról. Fontos nap, hiszen amit tettek, azt a magyarokért tették – mondta Szurkos Tihamér, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója.

Csak mert kötelező?

A beszélgetésekből az is kitűnt: a fiatalok többségben csupán az iskolai keretek között emlékeznek meg a legtöbb történelmi korfordulónkról, de nem nagyon érdeklik őket a nemzeti ünnepek. Történelemóráikon hallanak az eseményekről és az iskoláikban a megemlékezéseken is ott vannak. Mert kötelező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogással szépítették meg a templomukat

Rábaszentmihály - Csaknem tízmillió forintot költöttek három év alatt a rábaszentmihályi templomra. Tovább olvasom