Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

30 idős ember a monitorok előtt

Bágyogszováton az Ezüstnet-pályázatnak köszönhetően az idős emberek tanulják a számítástechnikát.
Jóleső érzéssel tekint vissza az idei év eddig eltelt időszakára Takács Csaba, Bágyogszovát polgármestere, hisz több fejlesztést, beruházást megvalósítottak és minden szakipari munkát helyi vállalkozókra bíztak.

Számítástechnika és játszótér

– Ők nemcsak akkor fontosak nekünk, amikor adót kell fizetni, hanem akkor is, ha munkát kínálhatunk számukra. Ezt annak idején a programomban is vállaltam – jelentette ki a falu vezetője, aki szerint a fejlesztéseket részben pályázati pénzből, részben saját erőből valósították meg. A lista eléggé terjedelmes: elvégezték a polgármesteri hivatal akadálymentesítését, az iskola fűtésének korszerűsítését.

Az intézményben egy számítástechnika-termet is kialakítottak. Így ott 2,9 milliót ruháztak be: ebből másfél millió volt pályázati támogatás, a többit saját forrásból fedezték. Az óvodaudvaron szintén pályázati támogatásból játszótéri eszközök készültek. Nyertek az Ezüstnet-pályázaton, ezért lehetővé vált, hogy idős emberek alapfokú számítástechnikai ismereteket szerezzenek. Harmincan jelentkeztek a tanfolyamra. Elkezdődött a tűzoltószertár tetőzetének a felújítása, még decemberben befejezik. A felsorolt munkák közel hat és fél millió forintba kerültek, ebből mintegy 2,5 milliót az önkormányzat biztosított.

Engedély szélerőműparkra

– Pályázati támogatás nélkül, tisztán saját forrásból hozzáláttunk a csapdékvíz-elvezető árkok rendbetételéhez – folytatta a sort a polgármester. – A postánál autóbuszöblöt alakítottunk ki, a 85-ös főút mentén buszvárót helyeztünk el. A művelődési ház homlokzatán részleges felújítást végeztünk, az előteret és a nagytermet kifestettük, ilyesmire 15 éve nem volt példa.

Kiépült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer nyolcvan készülékkel, ám az igény egyre nagyobb. Jogerős környezetvédelmi engedélye van a Bágyogszovát–Rábapordány szélerőműparknak. A beruházók folytatják a munkát, a földtulajdonosokkal már megállapodtak. Szeretnénk, ha megvalósulna a beruházás, hisz ebből tudnánk profitálni, más fejlődési lehetőség kevésbé van.

Takács Csaba idén márciusban azt mondta, hogy még nem látták hasznát a többcélú kistérségi társulásnak. Mostanra változott a helyzet, mivel várhatóan 3,5 millió forintot kapnak. Ezenfelül a belső ellenőrzést és a pedagógiai szakmai szolgáltatást is a kistérségi társulás finanszírozza.
Takács Csaba jelentős eredménynek nevezi, hogy a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó „rulírozó" hitel felét visszafizették. Ugyanakkor a csatornázáshoz igényelt lakossági hitelekért is az önkormányzatnak kell vállalnia a kezességet. Így ha az ingatlantulajdonos nem fizet, helyette az önkormányzatnak kell ezt megtennie és gondoskodni a tartozás behajtásáról.

Csökkenő támogatás

Nagy gond Bágyogszováton, hogy a jelenlegi ismeretek szerint jövőre jelentősen csökken a szállást biztosító idősek otthonának állami normatívája.

– Az intézményt 1987 óta tartjuk fenn állami normatívából, a lakóktól szedett térítési díjból, és ha ez nem elég, akkor önkormányzati hozzájárulásból – így az elöljáró. – Eddig minden évben ki kellett egészíteni a működtetésre kapott összeget, s a jövő évi normatíva pedig radikálisan csökken. Ez érthetetlen, hisz önként vállaljuk a feladatot, és ahelyett, hogy az állam segítene, inkább büntet bennünket. Az viszont kedvező számunkra, hogy 132 gyerekkel működik az iskola és 52 óvodásunk van.

Takács Csaba elmondta: jövőre az út- és járdafelújítás megkezdése lenne a feladat, ami csak pályázati támogatással lehetséges. Annál is inkább, mivel a jövő évi büdzsé a polgármester megfogalmazása szerint túlélési költségvetés lesz. A koncepció jelenleg 14–15 millióval több kiadással, mint bevétellel számol. Végezetül Takács Csabától azt is megtudtuk: a jövő évi önkormányzati választáson ismét vállalja a polgármester-jelöltséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester is fizet a fényekért

A megye városaiban sorra gyulladtak ki az elmúlt napokban az ünnepi díszkivilágítás fényei. A nagyobb települések költségvetésükben különítenek el erre pénzt, illetve jelentős a vállalkozói támogatás is. A kisebb falvakban anyagiak híján mellőzni kénytelenek a karácsonyi fényeket, hiszen a községi kasszák igencsak kiürülnek karácsony idejére. Tovább olvasom