Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Miért kell karbantartani egy klímaberendezést?

- Mivel évente a hűtőközeg 10%-a vész el.
- Mivel különösen a kompresszor olajellátása már nem garantálható.
- Mivel a rendszerben lévő nedvesség miatt drága javítás válhat szükségessé.

A gépjárműgyártók állításával ellentétben a gépkocsi klímarendszert karban kell tartani. Évente természetes okból és módon a hűtőközeg maximum 10%-a távozik a rendszerből a tömlő és összekötő elemeken keresztül. Ezért három év elteltével természetes módon csökken a hűtőteljesítmény. Ezen túl a hűtőközeg, mely a klímarendszerben kering, a rendszerben szintén jelen lévő olaj számára szállítóközegként szolgál. Ez az olaj a kompresszor kenéséhez szükséges. Ha kevés hűtőközeg van a rendszerben, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a kompresszor kenése már nem lesz megfelelő. Ez a kompresszor végleges meghibásodásához vezethet. Ekkor a szükséges javítási költségek elérhetik a maximum 250.000 Ft-ot. Ezt lehet a klímaberendezés éves ellenőrzésével elkerülni. Ezenkívül a hűtőközeg a tömlőkön keresztül, kívülről nedvességet vesz fel, mely nedvesség egy részét megkötheti a klímarendszer szárítószűrője. De kb. 2 év üzemidő után eléri a telítettségi állapotot. Ha rendszeresen nem cserélik a szárítót, akkor a rendszer magas víztartalma korrózióhoz vezet. Előre látható a rendszeralkatrészek elhasználódásának növekedése és a mechanikai sérüléseik. Az expanziós szelep eljegesedésének veszélye is fennáll, ami jelentős üzemzavarokhoz, egészen a klímaberendezés meghibásodásához vezethet.
A szárító rendszeres cseréjével elkerülhető a magas javítási költség.

Miért kell a klímaberendezést rendszeresen fertőtleníteni?

- Az elpárologtatóban megtelepedett baktériumok, gombák és mikroorganizmusok miatt dohos szag jelentkezhet, mely allergiás reakciókat válthat ki.

Az elpárologtató a műszerfal alá van beépítve, és a szellőzőrendszerbe van integrálva. Ezek a nehezen megközelíthető helyek a sötét és nedves környezetükkel ideális előfeltételeket kínálnak a baktériumok, gombák és mikroorganizmusok megtelepedéséhez. Az alapot a szennyező részecskék szolgáltatják, melyek a környező levegőből az elpárologtató lamelláiban rakódnak le. Ezek a nem kívánatos kórokozók szellőzőrendszeren keresztül jutnak a jármű teljes belső terébe. Ezek a kórokozók sok embernél allergiás reakciókat okoznak (tüsszögés, köhögés, könnyező szemek). A mikroorganizmusok miatt továbbá dohos, kellemetlen szag keletkezik. Az elpárologtató rendszeres fertőtlenítésével hosszú időre kiirthatóak a meglévő mikroorganizmusok. A megfelelően és szakszerűen végzett fertőtlenítés nem károsítja az egészséget.

Forrás: www.mikroflexum.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asger Leth hollywoodi filmrendező interaktív road movie-jában magyarok is szerepet kaphatnak

Mads Mikkelsen és Asger Leth hollywoodi filmrendező nyáron több európai ország mellett… Tovább olvasom