Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Gépjárműbiztonság, lopás elleni védelem

A gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények száma az utóbbi években rohamosan nő. Napról napra egyre több autót lopnak el, törnek fel és fosztanak ki hazánkban is.Bizonyára ön is értesült már arról a szomorú tényről, hogy ma Magyarországon 10 eltulajdonított gépjárműből 8 nem kerül elő. Sajnos ehhez még párosulnak olyan kellemetlen tényezők, mint pl. anyagi és időveszteség, bosszúság. Erre a sokakat érintő problémára jelenthetnek megoldást egyes technikai eszközök a megelőzés terén az autótulajdonosok és a tolvajok közötti harcban.

A korábbi lopási statisztikákkal ellenben ma már az alacsony árkategóriájú járművek is ugyanolyan kelendőek, mint a tízmilliós, drága luxus autók.

Olyan autó nincs, amit ne lehetne ellopni, de olyan van, amit nem érdemes. 
 


Mivel védekezzünk a gépjármű lopások ellen?

Ilyen esetben nagyon hasznos lehet a gépkocsikba beszerelt lopás elleni mechanikus, elektronikus eszközök, berendezések, hiszen akár egy kevésbé drága rendszer is arra készteti a tolvajokat, hogy továbbálljanak és inkább egy másik hasonló autót válasszanak, aminél nem kell a riasztóval bajlódni.

Ennél is jobb védekezés, ha kombináljuk az elektronikus védelmet némi mechanikussal, vagyis az autóriasztó mellé mondjuk kormány-, vagy sebességváltózárat is alkalmazunk. Így még ha az autótolvaj ki is iktatja az autóriasztót, sok esetben nem fog még a kormányzárral is bajlódni.
Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy az elektronikus védő és riasztó berendezések (pl.: ajtónyitás, emelés, üvegtörés, karambol) szerelése tűz és üzembiztonsági szempontból igen pontos munkát követel.

GPS, Műholdas rendszerek

A nagy értékű gépkocsik esetében a hagyományos riasztók, szirénák, fényjelzés, mechanikus védelem már nem képesek visszatartani a bűnözőket. Ráadásul rohamosan terjed a rablásos módszer, amikor a közlekedési lámpa tilos jelzésénél kirángatják a volán mögött ülőt. Másik tipikus módszer, amikor az autótulajdonos kiszáll a járművéből, hogy kinyissa a kaput és a profi tolvaj beugorva a vezetőülésre elhajt a kinézett gépjárművel. Az eddigi legbiztonságosabb védelemnek a GPS bizonyult. A GPS (Global Positioning System) olyan kis adóból és vevőből álló berendezés, a hagyományos riasztáson kívül, amelynek segítségével bármely gépjármű helye meghatározható tízméteres pontossággal bárhol a világban. Az óriási értékeket szállító közúti járművek, akárcsak a személygépkocsik elég gyakran válnak prédájává az autótolvajoknak. A rendszer kifejlesztését nem pusztán a járművek egyszerű követése tette szükségessé.
 


Logisztika

Ezek az óriási értékeket szállító közúti járművek, akárcsak a személygépkocsik elég gyakran válnak prédájává az autótolvajoknak.

Integrált járműpark-irányító rendszerek előnyei

A forgalom irányítás területén is egyre nagyobb térhódítást nyernek a telematikai eszközök. Az ilyen rendszerek alkalmazásával lehetőség nyílik a közlekedési folyamatok optimális irányítására, figyelembe véve, gazdaságossági, megbízhatósági és környezetvédelmi szempontokat. Az áruszállítás területén fennálló problémák főként az információáramlás hiányosságaiból erednek. Ezek a problémák a mobil kommunikáció, a szállító eszközök nyomkövetése, továbbá szállítási és kereskedelmi adatok adatcseréjének korszerűsítésével küszöbölhetők ki. Ezeket a feladatokat hivatott ellátni a műholdas gépjárművédelmi, logisztikai és navigációs rendszer. 
 


Vezetés biztonság és komfort

Mitől jobb egy mai, korszerű felszereltségű autó elődeinél? A ma autója legyen biztonságos, legyen komfortos, hozza minél közelebb egymáshoz a gépet és az embert. A passzív biztonsági eszközök segítségével képesek a bent ülők egy-egy baleset bekövetkezésekor, veszélyes helyzetből kikerülni.
Lehetséges fejlesztési módozatai:
- tolatókamera, tolatóradar
- sávelhagyásra figyelmeztetés
- keréknyomás jelző
- telefonkihangosító

A tolató kamera segítségével nagy biztonsággal tolathatunk, megvéd a tolatáskor nem látható apróbb tárgyakkal való ütközéstől, esetleg ha kisgyerek van a kocsi mögött könnyen észrevehetjük.
A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer a forgalmi sáv két szélét jelző, szaggatott vagy folytonos fehér felfestéseket figyelve folyamatosan ellenőrzi, hogy a jármű hossztengelye párhuzamos-e a sáv határaival. Amennyiben azt észleli, hogy a jármű valamelyik irányban elhagyni készül a sávot, anélkül, hogy a vezető erre vonatkozó szándékát (előzés, sávváltás) jelezte volna, hangjelzéssel és/vagy a kormány vagy az ülés rezegtetésével figyelmezteti a vezetőt.

A keréknyomás jelző rendszer menet közben folyamatosan ellenőrzi a kerekekben uralkodó légnyomást és hőmérsékletet és ha valamelyikben nem megfelelő értéket mér, akkor a vezetőt erre figyelmezteti.

Mostanában szigorúan büntetik a vezetés közbeni mobilozást, így egyre többen vásárolnak autós kihangosítót. Napjainkban például a szerelést igénylő kihangosító és az autórádióra köthető belső kihangosító közül választhatnak a biztonságosan telefonálni kívánó sofőrök.

www.mikroflexum.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi költözés Háda módra!

Ne aggódj, nem el-, hanem átköltöztünk! A Győr Plazán belül maradtunk, hogy könnyen megtalálj… Tovább olvasom