Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Duna Takarék: Eredményt hirdettek az ötlet pályázaton

Az idei a "fiatalok éve" a Duna Takarékszövetkezetnél, ezért a pénzintézet a fiatalok számlacsomagjának kreatív fejlesztése témában hirdetett ötletpályázatot Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér megye, valamint Budapest középiskolás osztályközösségei számára. A kezdeményezéssel a takarékszövetkezet a fiatalok figyelmét próbálta felhívni arra, milyen fontos szerepet játszik a pénzügyi és gazdasági ismeretek magabiztos alkalmazása a mindennapi életben, önmegvalósításuk és társadalmi jólétük elérésében, jövőjük kialakításában, az öntudatos és biztonságos életvezetés folyamán.

A számlacsomag saját igény szerinti fejlesztése egy átfogó kezdeményezés első lépcsőfoka volt, ami a Duna Takarékszövetkezet részéről egy tanulmányi versenykiírással folytatódik majd ősszel.
A pályázaton résztvevő osztályoknak a számlacsomag elnevezését, szlogenjét, szolgáltatásainak listáját, képi megjelenítését kellett kitalálniuk. Fontos volt, hogy az elnevezés legyen a korosztályra jellemző, rövid, figyelemfelkeltő és magyar nyelvű.

A fiatalok határtalan kreativitással és lelkesedéssel vettek részt pályázaton, még a szervezőket is meglepte a nagy számú pályamunka és azok magas minősége. Bebizonyosodott, hogy a korosztályt érdekli a jövő és pénzügyeik megfelelő kezelése. A Duna Takarékszövetkezet hét tagú bíráló bizottsága nehéz helyzetben volt a pályázatok tanulmányozását követően, hiszen mindegyik egyedi és ötletes volt. A szoros versenyben végül a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola 11.A osztálya lett az első. Az osztály nyereménye 430 ezer forint, míg az intézményt 200 ezerrel jutalmazta a pénzintézet.

- Nagy meglepetés és még nagyobb öröm, hogy a mi pályázatunkat ítélték a legjobbnak. Noha tudtam, hogy kiváló pályázatot készítettek a tanulók, csak titkon bíztam az eredményességében. - mondja Kelemen Hajnalka, a 11.A osztályfőnöke. - Pénzügyi területen tanuló osztályról van szó, szakmailag közel állt hozzájuk ez a feladat, ráadásul nagyon jó ötleteik vannak a fiataloknak, ezért támogattam és bíztattam őket, hogy induljanak el ezen a versenyen. A feladat elkészítése során magam is meglepődtem, hogy mennyire tájékozottak és milyen bátran vágtak bele az elkészítésbe.- mondja az osztályfőnök.

A győztes csapat irányítója, Takács Kaludia osztályával együtt nagyon örül az első helyezésnek. Mint mondta: kiváló lehetőség volt a pályázat arra, hogy az eddig tanultakat a miként tudják használni a gyakorlatban. Ezért is javasolta osztályának, hogy vágjanak bele, ami végül minden szempontból jó döntésnek bizonyult. A munkában mindenki kivette a részét az osztályból és sok szakmai segítséget kaptak Gyebnár Gyulánétól, aki a gazdasági ismereteket oktatja, valamint Vincze Vanessza tizenharmadik évfolyamos tanulótól. Már megvan a pályázaton nyert összeg helye is: ősszel három napos olaszországi kirándulást tervez az osztály, aminek költségeit részben fedezni tudják ebből.

Az ötletpályázat 2. helyezettje, így a 165.000 forint nyertese a győri, Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási nyelvű Szakközépiskola 12.C osztálya.
– Nagyon örülök a sikernek, sokat dolgozott érte a teljes osztály. Ötletbörzét tartottak a tanulók, rengeteg ötlet felmerült, s kiválasztották a legjobbat. Ezt követte a kidolgozás, még emblémát is rajzoltak hozzá. Az osztály minden tanulójának a munkája benne van a sikerben – mondta el Molnár Melinda közgazdaság tanár.
A tanulók nevében Molnár Ramóna az ötlet eredetéről elmondta: valami olyat szerettek volna, ami kapcsolódik a diákélethez, az utazásokhoz. Ez pedig a hátizsák.
– Ugye, mindig velünk van a hátizsák, abban cipeljük a tankönyveinket, abba visszük az ételt, ha kirándulunk, s minden más holmit. Így tudjuk a kártyát is magunkkal vinni, mint a hátizsákot, s valamiféle biztonságot nyújt, hogy ott van velünk. A pénznek megvan a helye, jövőre lesz az utolsó évünk, s ősszel szeretnénk elmenni osztálykirándulásra, s erre költjük a nyereményt – magyarázta Molnár Ramóna.


A 3. helyezett, a Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ 11.T osztálya, jutalmuk 67.500 forint..
Az osztályfőnök, Szabó Andrea történelmet és gazdasági ismeretet tanít.
– Hasznosnak tartanám, ha a gazdaságtan kötelező tantárgy lenne minden középiskolában, nem csak közgazdasági hanem általános gyakorlati szinten is. Minden évfolyam egy évig tanulhatná. Azért is jelentkeztünk a pályázatra, hogy sokkal tudatosabban készüljenek a jövőjükre a diákok, főleg ebben a kaotikus gazdasági helyzetben. Nagyon örülünk, mert csak reménykedtünk, hogy a városban, a megyében lévő sok gazdasági iskola mellett labdába rúghattunk – mondta Szabó Andrea.

A diákok képviseletében Varga Dávid nyilatkozott a pályázatról:
– Sokat dolgoztunk vele, s a fő célpont az volt, hogy a diákoknak is megmutassuk, milyen fontos a takarékosságot fiatal korban elkezdeni, gondolva a jövőre. Az ötlethez egy részt kapcsolódik a Duna, mint a sportoláshoz, s mint a pályázatot kiíró Duna Takarék neve. A pályázat címe, az Y-generáció pedig azért, mert a számítógép világában élünk, szinte amellett nőttünk fel. Ezért arra gondoltunk, hogy az interneten is lehetne tovább fejleszteni a gazdasági ismereteket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőfelújítás előtt áll vagy új tetőt szeretne házára?

Magyarország legnagyobb tető szakkereskedése 20 éve Győrből indult. Jelenleg 4 telephelyen (Győr,… Tovább olvasom