Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elkezdődött a XXX. nyári olimpia - online tudósítás

Látványos műsort raktak össze a britek a megnyitóra. A sportolók másfél órán át vonultak be az olimpiai stadionba.

1:47 - Vége a dalnak, a láng ég... 3 óra és 45 perc volt a megnyitó: nézegessék a képeket, és örüljenek, hogy ezúttal nem voltak olyan beszólások, mint a Knézy-örökbecsű (És igen, itt jön a magyar zászló! A felső szín piros, a középső fehér, az alsót pedig nem látom) és Csisztu Zsuzsa 2004-es mókája (Ez a spor­to­ló nem a szü­lő­föld­jén lát­ta meg a nap­vi­lá­got). Jó éjt! :)

1:38 - Sir Paul McCartney zenél - ez a nagy közös Hey, Jude! a megnyitó zárómomentuma.

1:37 - Ami tűzijáték még megmaradt, az most felgyúl.

1:34 - A lánggal a stadion közepére érkeztek a fiatalok. Egy-egy fáklyát gyújtanak meg, azokat a fáklyákat, amelyeket az egyes résztvevő országokkal együtt hoztak be a stadionba. A fiatalok által meggyújtott fákláyk továbbiakat gyújtanak meg egy körben. A fáklyák aztán felemelkednek, és egy nagy, közös fáklyaként lobognak tovább.

1:33 - A tini sportolók egymásnak adják futás közben a lángot. Idősebb sportolóktól egy-egy fáklyát kapnak a fiatalok, amelyeket szintén meggyújtanak.

1:28 - 70 napos út után az olimpiai stadionba érkezik az olimpiai láng. Sir Steve Redrave fiatal sportolóknak, pontosabban Cameron McRichie-nek adja át a lángot.

1:25 - Sir Steve Redgrave veszi át a lángot. Közben esküt tesz a zászlóra egy versenyző, egy játékvezető és egy edző is.

1:24 - Emlékeznek még David Beckhamre? Most már lassan ideér a motorcsónakjával, amellyel egy 11 éves focista kislány hozta a lángot.

1:22 - Az olimpiai himnusz hangjaira felviszik a zászlódombra az olimpiai zászlót is, és az is felvonják a többi zászló fölé.

1:18 - II. Erzsébet ünnepélyesen megnyitotta az olimpiát. Igazán látványos tűzijáték után érkezik az olimpiai zászló.

Olimpiai megnyitóünnepség

1:14 - Jacuqes Rogge is köszöni mindenkinek, hogy most Londonban olimpiai játékok kezdődhetnek: Coe-tól a sportolókon át az önkéntesekig mindenkinek.

1:10 - Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke beszél. Köszönt, örül, buzdít. És már igazán abbahagyhatná a beszédet...

1:04 - Világító szárnyú biciklis madarak köröznek a stadionban a Come Together című dalra. És az egyik madár fel is száll a levegőbe. Szürreális? Szerintem is!

1:00 - Jöjjön egy kis zene: színpadon az Arctic Monkeys. Aláfestésként meg egy tűzijáték látható a stadion felett.

0:57 - Jelképesen mindenki ott van most Londonban: a rendezők hétmilliárd papírfecnit szórnak szét a stadionban, amelyek a Föld lakóit jelképezik.

0:54 - Jönnek a házigazdák, a britek. 556 versenyző, Sir Chris Hoy, kerékpáros viszi a zászlót. Ováció, taps, ünneplés, sikítozás.

0:53 - Zambiával és Zimbabwéval hamarosan a végéhez ér a versenyzők bevonulása.

0:48 - 532 versenyző érkezett az Amerikai Egyesült Államokból. Ők vonulnak be épp a stadionba.

0:45 - Tunézia, aztán Törökország érkezik. A zászlót egy barna hajú röplabdázó hölgy viszi.

0:40 - Svédország csapatát egy úszó vezeti fel, aztán jön Svájc a teniszező, Stanislas Wawrinka hozza az alpesi állam zászlaját.

0:37 - Megjöttek a spanyolok is, a férfiak piros, a nők sárga ruhában.

0:36 - Már a szlovákok és a szlovénok is megjöttek.

0:33 - Egy samoai női súlyemelő, egy szaúdi diszkoszvető férfi, és a neves szerb teniszező, Djokovic is zászlót hoz.

0:29 - Románia csapata vonul be a stadionba, aztán az oroszok érkeznek.

0:24 - Pakisztán, Palau, Palesztína, Panama, Pápua Új-Guinea, Paraguay, Peru... P-vel is van egy csomó ország.

0:21 - A hollandok érkeznek, élükön egy vitorlázóval, aztán az új-zélandi, majd a nicaraguai csapat.

0:16 - Egy mikronéz súlyemelő lengeti a mikronéz zászlót.

0:12 - Hárman jöttek Liechtensteinből, kilencen Luxemburgból.

0:08 - Egy fehér kenyai viszi az afrikai ország zászlaját.

0:06 - Japán jön. Két rekorder is japán: a legkönnyebb versenyző egy 30 kilós tornász, a legidősebb versenyző pedig 72 éves lovas.

0:05 - Jönnek az elegáns olaszok, aztán a laza jamaicaiak, Usain Bolttal az élükön.

0:03 - Irak érkezik, a zászlót egy csinos atlétalány viszi. Óirási üdvrivalgás közepette jönnen az írek, aztán az izraeliek.

A magyar csapat.
0:01 - Biros Péter érkezik a zászlónkkal. A zenét nem tudom beazonosítani. Borkai Zsoltot és Áder Jánost még megmutatják, aztán mutatnak egy totált a stadionról a közvetítés rendezői. Volt vagy 13 másodpercünk a megnyitón.

0:00 - Honduras, Hong Kong... Vajon milyen zenét kapunk?

23:57 - Kékben és rózsaszínben a németek népes csapata. Pár perc, és jönnek a mieink.

23:55 - G, mint Gabon. Az észtek és finnek formaruhája után a gaboniak kék-fehér ruhája finoman szólva is unalmas.

23:52 - Zeneileg így állunk: volt már Pet Shop Boys (West End Girls), Adele (Rolling in the Deep), most pedig a legendás Bee Gees szól a hangszórókból (Staying Alive).

23:50 - Az ecuadoriakat az egyiptomiak követik. Aztán El Salvador jön, akikről az átlagmagyar csak annyit tud, hogy fociban egyszer nagyon elvertük őket...

23:46 - A horvátok is megjöttek, aztán Kuba érkezik. 89 perc a bevonulás, vagyis valamikor háromnegyed egy körül jönnek a házigazdák, a britek.

23:38 - Kambodzsával (Cambodia) indul a C-betűsök sora.

23:29 - Ripsz-ropsz a B kezdőbetűs országoknál tartunk: Bahama, Bahrein, Bangladesh, Barbados és a többiek.

23:20 - Jönnek a sportolók is. Elsőként a görögök. Aztán névsorban a többiek: Afganisztán, Albánia...

23:15 - Egy keresztény himnusz jön most, amelyet minden foci- és rögbimeccsen elénekelnek a szurkolók Nagy-Britanniában. Emily Sunday énekelte a Stay with me című dalt.

Sunday

23:14 - Elhunytakra emlékezünk.

23:13 - David Beckhamnél a láng.

23:11 - A láng útját látjuk. Szép képek ezek is.

23:09 - Sir Tim Berners-Lee ül a házban, amely felemelkedik a szín közepéről. A brit professzort tekintik a www atyjának.

23:07 - Amy Winehouse-t is megidéztük egy pillanatra a partyhangulatban.

23:05 - Üdv a közösségi oldalak világában! Egy kis rap jön.

Még mindig Partytime!

23:01 - Punkzene - ez sem maradhat ki. Jön a Sex Pistols, aztán a Eurythmicsen át elérkezünk a csókokig.

22:59 - Már a hetvenes évek brit zenéje szól. Közben a fitalok táncolnak, meg repkednek. És persze szól a Queen Bohemian Rhapsodyja is.

22:57 - Party van a hatvanas években! The Who, Rolling Stones, Chordettes (tudják, a Lollipop), Beatles.

Partytime!

22:53 - Egy átlag brit család hétköznapjába tekinthetünk be. Ez annyira összetett, hogy nem is merném követni az eseményeket: csak annyit, hogy részleteket látunk a Fekete Viperából és persze a Monty Python Repülő cirkuszából is.

22:49 - Teremtőm! Bean a Tűzszekerekben! Miközben Vengelis zenéje szól, Bean egy autóval beelőzi a mezőnyt, felrúgja az őt megelőző futót... Aztán felébred.

Bean - ott jobbra, alul.

22:47 - A Tűzszekerek című film főtémája következik a londoni szimfonikusok előadásában. Azt a bizonyos egyetlen billentyű nyomogatását Rowan Atkinsonra bízták, aki persze idétlenkedik egy sort, ahogy szokott. 

Szimfonikusok. A képen nem látszik Rowan Atkinson, aki ma zongorista volt.

22:43 - A Hills of Ireland című dalra táncra perdül az egész stadion, aztán Oldfieldék is csendesebbre fogják, a Mary Poppinsok és az ápolónők betakargatják a gyerekeket, akik aztán álomra szenderülnek.

22:40 - Mesék elevenednek meg: Pán Péter, a 101 kiskutya, és a Harry Potter (utóbbi írója, R. K. Rowling a Pán Péterből olvas fel). Mindenhonnan a gonoszok: Szörnyella, Hook és Voldemort ijesztgetik a gyerekeket). Jön egy mázsányi Mary Poppins ernyővel, és rendet tesz, miközben Mike Oldfieldék a gitároznak, és a gigantukus csőharangokat cspkodják.

Ágyak, kölykök, mesék.

22:34 - Mike Oldfield zenél, miközben a Pán Pétert idézik a stadionban. Kórházi ágyak jönnek, táncoló gyerekek, mesélő és táncoló dadák. Egészségügyi dolgozók ropják: ez nem semmi!

22:32 - Jön a brit himnusz - God save the Quenn - amit pizsamás gyerekek énekelnek, miközben jelnyelven is előadják a dalt. A gyerekek között vannak hallássérültek is.

Brit színek

22:30 - II. Erzsébet és Fülöp herceg végül valóban megérkezik és helyet foglal Jacques Rogge mellett a díszpáholyban.

22:28 - II. Erzsébet most először alakította saját magát filmvásznon. Közben a profi vágás azt is majdnem elhiteti velünk, hogy Bond és a királynő ugrik ki a gépből.

Kiugrottak.

22:25 - Épp kérdezni akartam, hogy a királynő és James Bond hogy maradhatott ki a buliból, erre tessék, jön Daniel Craig, és köhécsel egyet, hogy Erzsébet királynő figyeljen rá végre. Aztán kutyástól elindulnak a helikopterhez, hogy aztán Londonon keresztül repülve leszálljanak a stadionban (közben még a Churchill szobor is integet a 007-es ügynöknek).

Karikák izzanak, aztán felemelkednek és összállnak.

22:22 - Készülnek az izzó karikák, amik a levegőbe emelkedve aztán az olimpiai ötkarikát alkotnak. Fényár, tűzijáték, dobok, tombolás, hegesztőszemüveg.

22:18 - Megjött a Beatles is, jönnek az üzletemberek, izzik a kohó, és körbeér az izzó vas a győri padlón.

Iparosodunk

22:17 - A hősökre emlékezünk pár másodpercig (most már a világégésekig is eljutunk), aztán Nagy-Britannia újraépül. Ismét fontos szerepet kap a mezőgazdaság, de ott az ipar is. Közben szólnak a dobok.

22:15 - Nők jönnek tüntetni. Meg férfiak is. Előbbiek a női választójogért, utóbbiak a munkakörülményeikért.

22:14 - Az állatok eltűnnek, jönnek a munkások és a szép zöld gyepből kiemelkedő gyárkémények. Jó, hogy Deák Horváth Péter előbb már az I. világháborúnál tartott.

22:11 - Iparosodunk, óriási dobolás kíséretében.

22:08 - Kenneth Branagh következik, aki Shakespeare-t idéz.

22:06 - Angol, skót, észak-ír és walesi dalt énekelnek gyerekek, miközben jelmezes játék zajlik a zöld díszletben.

Olimpiai megnyitóünnepség

22:03 - Bradley Wiggins jön, a Tour de France első brit győztese. Az ő feladata, hogy megkondítsa a világ legnagyobb működő harangját. Bammm.....

Bammm.....

22:00 - Visszaszámol az olimpiai stadion közönsége: kezdődik az olimpia. Egy kisfilmet látunk, ahol egy rovar hátán repülünk be a Temzén át Londonba, hogy a város minden pontját láthassuk, s végül az olimpiai stadionba érve kipukkadjanak a visszaszámlálást jelző lufik.

Londoni képek a megnyitó előtt
Előzmények:
Az Olimpiai Stadionban  gyakorlatilag már minden fűszál készen áll a nem egészen két óra  múlva kezdődő ünnepélyes megnyitóra a XXX. nyári ötkarikás  játékokon, Londonban.

Az biztos, hogy teltház, 80 ezer néző előtt rendezik meg a 27 millió fontos (közel tízmilliárd forintos) költségvetésből létrejött ceremóniát.

A világ legnagyobb sporteseményét hivatalosan II. Erzsébet királynő nyitja majd meg, de azt még mindig nem lehet tudni, ki gyújtja meg az augusztus 12-éig égő lángot, a játékok egyik szimbólumát. A brit uralkodó az első, aki két olimpiát is megnyithat: az 1976-os montreali olimpia is az ő szavaival rajtolt el hivatalosan, mivel Kanada a Brit Nemzetközösség tagja, így ott is a királyi család joga volt megnyitni az eseményt. Érdekesség, hogy II. Erzsébet férje, Fülöp herceg - hasonló okokból - az 1956-os melbourne-i játékokat nyithatta meg.

London - 1908 és 1948 után - rekordot jelentően harmadszor lehet olimpiai házigazda.

A megnyitó magyar idő szerint 22 órakor kezdődik, és csaknem háromórás lesz. A stadionban már felállították az első jelenet színpadát, amely egy vidéki angliai tájat jelképez, két kis házzal, füstölgő kéményekkel, vízikerékkel, kis rétekkel, virágos kertekkel.

A nézősereg gyűlik, néhány ezren máris elfoglalták helyüket a lelátón. Az égbolt felhős, kissé hűvös van, és olykor feltámad a szél.

Olvasóink írták

 • 18. Hunicum 2012. július 29. 14:58
  „15. Mankapunka!
  Akkor őszíntén.
  Csupán a sportolók bevonulás 1,5 óra volt. A tűzijáték fél órás volt.
  Tehát maga a műsor másfél órásra sikeredett, mint egy színházi előadás.
  Vagy azt is sokallod? Mert ha igen, akkor mint azt mondottam, ez a fajta kultúra nem neked való.”
 • 17. Klesitz 2012. július 29. 10:36
  „Belenézegettem. Az egésznek mi köze volt az olimpiához. A fekete emberekhez illett volna a fekete autó. :))
  Bár néhány Sót lánynak a dudája szép volt. :))
  Egyébként zűrzavar volt az egész, azokkal értek egyet.”
 • 16. gabodick 2012. július 29. 00:00
  „1:04 - Világító szárnyú biciklis madarak köröznek a stadionban a Come Together című dalra. És az egyik madár fel is száll a levegőbe. Szürreális? Szerintem is!
  Hát az az egyik madár véletlenségböl éppen a békegalamb volt..... nem is tudom, hogy miért ? Biztos, hogy a cikk írójának elég szürreális legyen....”
 • 15. Mankapunka 2012. július 29. 00:00
  „Hunicum

  Mondtam,de most őszintén!”
 • 14. gabodick 2012. július 28. 23:47
  „13.embertelen 2012.07.28. 12:42 Szerintem majd azt fogja mindani, hogy spórolt a pénzzel..... egyébként száz körüli volt a jelenlévö államfök száma, a kiránynö fogadta is öket - igaz, csak egy kézfogásnyira, nem tárgyalásra, beszélgetésre vagy teára. Mellesleg éppen ilyen alkalmakkor szoktak kialakulni államfök és államfök között meghitt magánbeszélgetések, amelyek általában hasznosak szoktak lenni. Viktorunk biztos nem társasági ember, hogy csak úgy véletlenül összefusson a folyosón mindenféle külföldi királyokkal meg miniszterekkel. Persze valószínüleg öt senki sem ismerte volna meg.”
 • 13. embertelen 2012. július 28. 12:42
  „Kár, hogy Magyarország első embere nem tisztelte meg az olimpiai megnyitót! Mielött még valaki reklamál, nem Áderra gondolok, hanem a Vezérre.”
 • 12. Hunicum 2012. július 28. 11:38
  „10. ekkenekepen!
  Ha húsz éve egyetlen egy olimpiai megnyitót tudsz csak értékelni, akkor nagy valószínűség szerint benned van a hiba, nem neked való az.
  Találj magadnak olyan műsort ami leköt, amit élvezni is tudsz. Ahogy mondani szokták: "Nem erőszak a disznótor."”
 • 11. agoston1754@freemail.hu 2012. július 28. 10:58
  „Szuper volt!”
 • 10. ekkenekepen 2012. július 28. 10:52
  „5. mir 2012.07.27. 23:09
  egyik se volt sehol ehhezképest, meg a többihez se. 20 éve a sydnei az egyetlen értékelhető.”
 • 9. Karcsika 2012. július 28. 10:26
  „Re: 7. G.B. 2012.07.28. 02:01
  De ez bal kézzel volt! Nem szégyen. Már lengetni sem szabad?”
 • 8. Karcsika 2012. július 28. 10:25
  „Tök álmos vagyok még most is. Végignéztem, most pedig az ismétlést. Duna, M1
  Nagyon szép, ötletes volt.
  A kínai nem tetszett, mert az a sok sárkány..... Más kultúra. Ez közelebb állt hozzám.”
 • 7. G.B. 2012. július 28. 02:01
  „Gratulálok... német bevonulás közben a delegált politikus karlendítéssel üdvözli sportolóit... SZÉGYEN!!!”
 • 6. Hunicum 2012. július 28. 00:50
  „Hülye vagyok, vagy tényleg náci karlendítéssel üdvözölte a delegáció egy tagja a német sportolókat?
  http://www.youtube.com/watch?v=g7_GtqtDEzU&feature=player_embedded”
 • 5. mir 2012. július 27. 23:09
  „Eddgi szégyen az a megnyitó. Egy katyvasz az egész. A pekingi sőt a barcelonai is fényévekkel jobb volt ennél.”
 • 4. segítő 2012. július 27. 23:06
  „szupi! akit nem érdekel ne nézze. le a kalappal az angolok előtt! nagyszerű a megnyitó, a cikk...”
 • 3. Hunicum 2012. július 27. 21:31
  „1. Mankapunka!
  Mi zavar már megint? Hihetetlen...”
 • 2. Oreg35 2012. július 27. 21:25
  „Győrött minek kell 3-4 tűzijáték? Másra jobban kellene az a pénz!”
 • 1. Mankapunka 2012. július 27. 21:18
  „Őszintén,minek kell 3 órás megnyiító?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar indulók a londoni olimpián - augusztus 4.

Magyar versenyzők az olimpiai programban, augusztus 4-én, szombaton. Tovább olvasom