Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Zöld utat kapott a Kiserdő rendbetétele

A balesetveszélyes fák kivágását, azok pótlását, a sétányok, ösvények kitisztítását kell elvégeznie első körben a városüzemeltetőnek a gazdasági bizottság döntése nyomán.
Több városi civil szervezet kezdeményezésére hívott össze tanácskozást a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség még a múlt év végén a városközponti Kiserdő védelme, fejlesztése érdekében. Itt a jelenlévők – köztük a polgármesteri hivatal illetékesei is – egyetértettek abban, hogy az erdő elhanyagolt, gondozatlan, szemetes, az ott lévő padok tönkrementek, az egész terület használhatatlan a városlakók számára. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. néha végez ott cserjeirtást, a száraz fák kivágását és a szemetet is időnként összeszedik, de a rendszeres gondozás hosszú ideje elmarad. Az íjászok megállapodás alapján használnak egy kisebb területet, amit rendben is tartanak, valamint az Egyesület a Városközpontért is szokott szemétszedési akciókat tartani a
Kiserdőben. Felmerült a terület helyi védetté nyilvánítása is, de ezt a szakemberek elvetették.

A tanácskozást követően a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség ötletpályázatot hirdetett a Kiserdő hasznosítására. Erre több használható javaslat is érkezett, valamint az önkormányzat 3 millió forintot különített el idei költségvetésében a terület felújítására. Időközben kiderült, hogy a városüzemeltető tíz éve készíttetett már egy területhasznosítási tanulmánytervet, amiben pihenő-, sport- és rekreációs funkciókat határoztak meg a Kiserdőnek. Felmerült egy olyan lehetőség is, miszerint teljes állapotrögzítést végeznek a Kiserdőben a fa-, cserje- és állatállományról, majd ennek alapján készítik el a kezelési tervet. Ez a variáció viszont meglehetősen drága, elvinné a rendelkezésre álló összeget.

Mindezek fényében a napokban foglalkozott az önkormányzat gazdasági bizottsága a Kiserdő jövőjével. Arról határoztak, hogy a meglévő területhasznosítási tanulmánytervet aktualizálják. A hivatal az akkori tervezőkkel már fel is vette a kapcsolatot ez ügyben. Előtte azonban erdész szakembereknek ki kell jelölniük a száraz, balesetveszélyes fákat, amiket aztán kivágnak és a majdani hasznosítás függvényében pótolnak. Emellett elvégzik az erdőben a cserjeirtást is.

A határozatban szerepel továbbá a kiviteli terv készítése, sétányok kialakítása, játszótéri eszközök, fitneszsporteszközök, padok és hulladékgyűjtő edények kihelyezése. Ezekre a feladatokra november végéig adott határidőt a bizottság.

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2012. június 01. 18:44
    „"Emellett elvégzik az erdőben a cserjeirtást is." a cserjeszint minden erdő természetes része, látott már valaki cserjeszint nélküli erdőt?”
  • 2. abszurdisztán 2012. június 01. 18:24
    „Nagyon örülnék,ha a városi fűnyírás végre nemcsak kaszabolás lenne.Rendszeresen látom,hogy a fát körül,imitt-amott megmarad a méteres gaz és fű, nem lehetne ezt is lenyírni normálisan ? Végre nézzen úgy ki,mintha a munkát befejezték volna.A fűnyíró traktor után kell egy fűkaszás ember,aki a kihagyott részeket is levágja.”
  • 1. tubafb 2012. június 01. 17:34
    „Nagyon örlök, hogy tesznek valamit a város szépítése érdekében. Így történt ez Mosonban is amikor nem kis pénzért átépítették az Erzsébet teret. Igen ám, de hogy szép is maradjon a folyamatos gondozásra is kell nem kis összeget áldozni. pl. a füvet locsolni és akkor nem lesz olyan sárga, száraz és kiégett. " Az a szép zöld gyep" A szoszéd füve mért mindíg zöldebb? Talán valamit tudnak másképp csinálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Ilyennek láttam Ausztráliát képekben és tárgyakban´ - fotók

Az előadó, Hatvani Emőke "Ilyennek láttam Ausztráliát képekben és tárgyakban" címmel mutatta be a… Tovább olvasom