Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Zenés meglepetés a családtól

Nem mindennapi ajándékkal lepték meg családtagjai a kimlei Farkas Jánost. Magyarország legnagyobb létszámú harmonika-zenekara látogatott el a 73 éves férfi – aki évekkel ezelőtt mindkét lábát elveszítette – otthonába.

A győri Akkordeon Harmonika Zenekar meghívására érkezett a megyeszékhelyre a hétvégén az ország legnagyobb létszámú harmonika-zenekara a Bács- Kiskun megyei Katymárról és Madarasról. A győri szereplésük előtt egy különleges felkérésnek is eleget tettek. Geiger István zenekarvezető szerint hasonló meglepetéssel még soha nem kereste meg őket senki.

A kimlei Véninger Ágnes, aki egyébként édesanyjával együtt a helyi harmonika-együttesben is zenél, másodízben vett részt Gyulán, a Landesrat Harmonika Zenekar által szervezett zenetáborban. Ezt éppen Geiger István vezette. Innen jött az ötlet, hogy a harmonika- és fúvószenét kedvelő nagypapának, Farkas Jánosnak ˝ajándékként˝ elhívják a katymáriak és madarasiak zenekarát. Az együttes győri meghívása kapóra is jött.

A kimlei Farkas Jánost Geiger István együttesvezető nemcsak jó zenével, hanem egy üveg madarasi kisüsti pálinkával is meglepte.
A kimlei Farkas Jánost Geiger István együttesvezető nemcsak jó zenével, hanem egy üveg madarasi kisüsti pálinkával is meglepte.

– A sofőrünk – aki korábban ugyancsak zenekari tagunk volt – vállalta a Győr–Kimle közti szakasz útiköltségeit. Együttesünk főként sváb zenéket játszik, szentmiséket is kísérünk, de repertoárunk gazdagságát jelzi, hogy indulóktól a könnyűzenékig sok stílusban zenélünk – magyarázza Geiger István, aki szombat reggel 5 órától mintegy négyszáz kilométert tett meg Kimléig csapatával. Az egyébként ötventagú zenekarból ezúttal harminc gyerek jött el. A 10–22 év közötti gyerekek játékát örömmel fogadta János bácsi, aki – amióta mindkét lábát elveszítette – alig mozdult ki otthonról.

– Édesapám világéletében vidám, mulatós ember volt. Nagyon szeretett táncolni, énekelni. Tíz éve cukorbetegség és érszűkület miatt levágták az egyik lábát, rá néhány évre a másikat is elveszítette. Azóta szinte csak a négy fal között ül – magyarázza Demecs Istvánné Farkas Borbála, János bácsi egyik lánya.

Az idős férfi nem is sejtette, milyen meglepetés készül számára. Feleségét is hiába faggatta, hogy mi ez a ˝sustorgás˝ körülötte.

– El nem tudtam képzelni, mi készül itt. Tudtam, hogy sem születésnapom nincsen, sem házassági évfordulónk. Hát akkor mi lehet? Mindenesetre hihetetlen élmény volt számomra – veszi át a szót az ˝ünnepelt˝. Amíg még mindkét lába megvolt, szívesen járt mulatságokba. Mostanra viszont a televízióban követi a harmonikazenét, főként az osztrák csatornákon.

A különleges eseményre összegyűltek a családtagok és néhány falubeli is. Geiger István egy madarasi kisüsti pálinkát is ajándékozott a zeneszerető János bácsinak. Az idős urat egyébként hetvenéves születésnapján a Kühne Fúvószenekar köszöntötte.


A Katymári–Madarasi Harmonika Zenekarról: Az 1992-ben alakult zenekar fennállása óta bejárta fél Európát. Első helyezések, külön- és nagydíjak sorát érdemelték ki. Tavaly Arany Páva-nagydíjjal ismerték el munkásságukat.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 31. 05:39
    „Hát táncra nem perdült tőle az ünnepelt az biztos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekötnék a magyar-szlovák turizmust

Halászi, Szántó - Műhelyfoglalkozást és zárókonferenciát tartottak a napokban Szántón, a HUSKI… Tovább olvasom