Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Voluta és Kisalföld folyó fórum Mosonmagyaróváron - újabb fotók

Nézze meg a mosonmagyaróvári vízikarneválról, illetve a Kisalföld fórumáról készült képriportunkat!
A Kisalföld a „Lajta mindenkié" kampánya keretében folyófórumra hívta meg a kilencedik Voluta szombati napján a szakembereket és érdeklődő civil szervezetek képviselőit, városlakókat.

A pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt kíváncsian vártuk vizeinkkel kapcsolatosan. Akárcsak azt, hogy mit lehet kihozni a Malom-ági Lajta belvárosi szakaszából, milyen fejlesztések tennék élhetővé a partokat és a vizeket egyaránt. A fórumon a szakmai érvek találkoztak a városlakók igényeivel.

– Ez a legjobb hely és alkalom, hogy a folyóinkról beszéljünk – kezdte Árvay István mosonmagyaróvári polgármester. A város egyik gondja, hogy folyópartjai erősen beépítettek, csupán néhány helyen érhető el a víz, és ez sem a Mosoni-Dunán, sem a Malom-ági Lajtán nincs másként. Megfelelő minőségű és mennyiségű parti sétányokra lenne szükség. A településvezető kiemelte a Malom-ági Lajta végighajózhatóságát: a malom alatti vízi csúszda kiépítésével minden akadály elhárult a kajakosok, kenusok elől. Az önkormányzat nyitott a további pályázatokra vezető partnerként. Az egyetemmel együttműködve a jelenlegi sporttelepet egy vízi turisztikai centrummá alakítanák. Hasonló bázis létesülhetne a Lajta partján is, az egykori Mofém-kultúrház épületében.

Voluta - 2015 (II)

Voluta - 2015. Fotó: Méhes Ákos
„Az élhető folyó és élhető part álláspontot közelíteni kell" – tette hozzá a városvezető.

Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület elnökségi tagja szerint számos előrelépés történt folyóink életében és több irányból is érzékelhető fejlődés. Mind többen csatlakoznak a folyópar- tok élhetővé tételéhez, kilépőkkel, stégekkel, s veszik birtokba a vizeinket. Cseh példát is hozott, a partnerekkel tapasztalatcserén egyeztetnek a jó gyakorlatokról. A mostani Lajta-túra – melyen mintegy negyvenen indultak el Királyhidáról (Bruckneudorf) csütörtökön, s zurányi (Zurndorf) pihenővel pénteken érkeztek meg az Itató szabad strandra – résztvevői is megtapasztalhatták, hogy kemping, kiszállók létesülnek a folyó mentén.
Mosonmagyaróvár két vízügyes projekt által is érintett a Mosoni-Dunán és a Lajtán, mindkettő a végéhez közeledik és várhatóan határidőre teljesülnek – mondta már Tatai Róbert szakaszmérnök, aki értékelte az eddig látható beruházásokat. Szerinte a Kisalföld által kiadott „Eltaszított fele királyság" című kötet régóta váratott magára. „Szemléletváltás indult el, jó irányba tartunk" – vélekedett a vízügyi szakember, aki szerint mederrehabilitációra is szükség lenne. A kockázatelemzési programok számos hiányosságra mutattak még rá, sok még a teendő.

A jelenlevőket érdekelte a Malom-ági Lajta szennyező hatása is. Árvay István szerint mára nem jelent már veszélyt a szennyvízszennyezés, hanem az iszaprétegben élő baktériumok, főként kánikulában. Néhány felszólaló szerint a szemetelők is komoly kockázatot jelentenek a víz tisztaságára. Lotz Károly egykori közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter emlékeztetett, hogy éppen húsz éve adták át a fenékküszöböt.
Közben dobpergés mellett szelték a vizet a sárkányhajósok. Szombaton a felnőttek, másnap a diákok szálltak hajóba.

– Tisztes helytállás és csapatépítés – foglalta össze tömören Csiszár Péter, a Voluta fesztivál elemeit rendező Flesch Kft. ügyvezetője, hogy miért is indulnak évek óta a Royal Flesch színeiben a sárkányhajóversenyen. Mint mondta, a jövőben komoly kihívás elé néznek, hiszen méltóképp szeretnék megünnepelni a Voluta tíz évét, mely 2015-re már hivatalosan is a városi nagyrendezvények sorába lép. A helyi és környékbeli üzemek közül is sokan immár visszatérő vendégként csatlakoznak a hangulathoz. A Hunyadi-iskola diákjai és tanulói is összegyűltek egy csapattá, s bíznak benne, hogy jövőre már külön diákokból állót is indítani tudnak.

Az idei Voluta – melynek kedvét az esős időjárás aligha vette el – számos programmal bővült: a gyermekeket is sok lehetőség csalogatta, ám ide költözött a városi sport- és egészségnap is.

Kisalföld-futam és a legjobb sárkányhajósok

A felnőttek öt kategóriában küzdhettek az aranyérmekért. A nőknél az SMR csapata, a férfiaknál a Voluta Dragon szelte a vizet a leggyorsabban. A mix csapatokat három csoportra bontották az időfutam során: az abszolút bajnokok itt is szintén az SMR tagjai lettek (a férfiaknál még egy második helyet is elcsíptek) 12 csapatból, 14–14-en küzdöttek a B és C kategóriában, végül a Szigeti Hajósok és az Eredeti Pudingok nyakába akaszthatták az aranyérmeket. Vasárnap a középiskolásoknál a Krumpli csapat győzedelmeskedett. A Kisalföld-futamon a Bolyai-, Móra- és Ujhelyi-iskolák csapata mérte össze gyorsaságát, s a napilapunk által felajánlott kupát az Ujhelyi Sárkányoknak adhattuk át tiszteletet parancsoló időeredményüknek köszönhetően.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer hamis edényt találtak a pénzügyőrök Rajkánál

Aa vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítványokat lefoglalták és feljelentést tettek. Tovább olvasom