Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Vizsgálják a futurás sikerdíjat

A Futurával kapcsolatos negyvenmilliós sikerdíj kifizetése miatt állított fel vizsgálóbizottságot a testület. Az előző polgármester testületi felhatalmazás nélkül kötött szerződést erről, ráadásul a dokumentumokat nem találják a városházán.
Pénzügyi kötelezettségvállalás elrendelését és eseti bizottság létrehozását tárgyalták sür- gősséggel a képviselők a mosonmagyaróvári önkormányzat tegnapi ülésén. A téma azért került a testület elé, mert az elmúlt héten 40 milliós számlát nyújtottak be a városházára a Futura-pályázat sikerdíjaként. A történet előzménye, hogy még 2007 februárjában az akkori polgármester és jegyző megbízási szerződést kötött az Inventio Consulting Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel többek között a Futurával kapcsolatos pályázat készítéséről. Eszerint a céget sikerdíj illette meg a megítélt támogatás arányában, azaz 1,2 milliárd forint 2,5 százaléka és ennek áfája.

A sikerdíjról szóló számla csak most érkezett meg a hivatalba. Ennek nyomán keresték, de nem találták a városházán a 40 milliós kötelezettségvállalásra vonatkozó megbízási szerződést. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a polgármesternek nem volt felhatalmazása ilyen mértékű kötelezettségvállalásra, a képviselő-testület pedig nem hatalmazta fel erre az akkori városvezetőt és az illetékes szakbizottság sem tárgyalta az ügyet.

A sikerdíjra vállalt kötelezettség továbbá nem jelent meg a polgármesteri tisztség átadás-átvételi jegyzőkönyvének lajstromában sem. Emellett a törvény szerint közbeszerzést is le kellett volna folytatni a megbízás során. Mindezek miatt, amellett, hogy az önkormányzat utólag kötelezettséget vállalt, döntöttek arról is, hogy kivizsgálják: a közel 40 millió forintos kötelezettségvállalásra szabályos felhatalmazással rendelkezett-e az akkori polgármester. Erre öttagú tényfeltáró bizottságot hoztak létre, Árvay István alpolgármester, Pető Péter gazdasági, Kovács Tamás pénzügyi bizottsági elnökök, Kopetti Tamás és Nyitrai József képviselők részvételével.

Szabó Miklós – korábbi polgármester – boszorkányüldözésnek nevezte az egész eljárást, ám mint mondta: áll a vizsgálat elé. Ezzel együtt szerencsésebbnek tartotta volna, ha kizárólag szakmai és nem politikai alapon áll fel a bizottság. Árvay István alpolgármester mint mondta: értetlenül állnak a 40 milliós követelés előtt, hiszen a hivatalban nem volt fellelhető az erről szóló szerződés. Szerencsés lett volna, ha annak idején a testület elé kerül ez a kötelezettségvállalás, hiszen akkor a projekt költségei közt elszámolhatták volna az összeget és nem terhelné a város költségvetését. Pető Péter frakcióvezető visszautasította, hogy boszorkányüldözésről lenne szó, ez csupán a városért érzett felelős magatartás. A testület végül egyhangúlag döntött az eseti bizottság létrehozásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítés: költözik a gyermekosztály Mosonmagyaróváron

Ideiglenesen új helyre költöztetik a kórház gyermekosztályát, mivel megkezdődik a Karolina… Tovább olvasom