Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Vízgazdálkodási mérnökképzés is indul Óváron

A jövőben részt vállal a helyi egyetemi kar hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzésében az Aqua Kft.
A jövőben részt vállal a helyi egyetemi kar hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzésében az Aqua Kft.

Tömören erről szól az az együttműködési szerződés, amit tegnap írt alá a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara, valamint az Aqua Kft. vezetősége.

A megállapodással mostantól a felsőoktatási intézmény társtanszéke működik a víziközmű-társaságnál.

Hosszú ideje működik már együtt az egyetemi kar az Aqua Kft.-vel - fejtette ki dr. Schmidt rezső dékán a megállapodás aláírásakor.

Dr. Schmidt Rezső dékán szavai szerint folyamatosan törekedtek arra, hogy ezt a kapcsolatot még szorosabbra fűzzék, így jutottak most el a társtanszék létrehozásához. A dékán a gyakorlati ismeretek elsajátításának fontosságát hangsúlyozta, amihez az Aqua kiváló szakemberei nyújtanak segítséget. Példaként említette, hogy az elmúlt időszakban a hallgatók figyelemmel kísérhették a korszerű szennyvíztisztító kialakítását.

Megállapodtak – dr. Szakál Pál, Leitner László és dr. Schmidt Rezső írta alá a társtanszék létrehozásáról szóló szerződést.
Megállapodtak – dr. Szakál Pál, Leitner László és dr. Schmidt Rezső írta alá a társtanszék létrehozásáról szóló szerződést.

A megállapodás keretében a környezetgazdálkodási szakon, illetve a hulladékgazdálkodási szakirányú képzésben részt vevő hallgatók tölthetik gyakorlatukat a társaságnál.

Dr. Schmidt Rezső kitért arra is, hogy az együttműködés a jövőben bővül majd a karon újonnan induló vízügyes képzéssel. Ehhez szaklétesítési engedéllyel már rendelkezik az intézmény, jelenleg zajlik az akkreditációja. A tervek szerint a jövő év őszétől az országban egyedüliként a mosonma-
gyaróvári karon képeznek mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnököket.
A dékán szerint ebben a térségben is nagy szükség van ezekre a szakemberekre, tekintettel az itteni ivóvízbázisra, illetve a régióban különösen jellemző öntözéses gazdálkodásra.

Az új képzésben zömében az intézmény jelenlegi oktatói vesznek majd részt, de bevonnak neves vízügyi szakembereket is. Dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes arról beszélt, hogy ezzel a megállapodással a duális képzés alapjait rakták le.

Kovács Patrik, Roll Máté, Majthényi Dávid, Kránicz Eszter gyakorlatukat töltik a szennyvíztelepen.
Kovács Patrik, Roll Máté, Majthényi Dávid, Kránicz Eszter gyakorlatukat töltik a szennyvíztelepen.

„A város fontos intézménye az egyetemi kar, önkormányzati cégként pedig fontosnak tartják, hogy jó színvonalú legyen a képzés" – hangsúlyozta Leitner László, az Aqua Kft. ügyvezetője. Elmondta: az Aqua elkötelezett a környezetvédelem terén, s a folyamatos újításokat át is ültetik a gyakorlatba. Ezt a tudást szeretnék továbbadni az egyetemistáknak is.
Az előírt gyakorlatukat töltik jelenleg az Aqua Kft. szennyvíztisztító telepén a harmadéves környezetgazdálkodási agrármérnök-hallgatók, akik a hulladékgazdálkodási szakirányt választották. Kovács Patrik, Kránicz Eszter, Roll Máté és Majthényi Dávid nagyon hasznosnak tartja a telepen eltöltött heteket. Mint mondják: megismerkedhetnek az itt alkalmazott technológiával, a gépek üzemeltetésével és még a háttérmunkába is beleláthatnak. Úgy vélik, nagyon hasznos lesz számukra, hiszen ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

„Nagy szükség van a vízgazdálkodási szakemberekre, tekintettel az itteni ivóvízbázisra, illetve a régióban különösen jellemző öntözéses gazdálkodásra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hozott bort, leszúrta

A gyanúsított cimboráját arra kérte, hogy hozzon még bort, aki viszont ennek nem tett eleget, ezért… Tovább olvasom