Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Vitorlások regattája

Mosonmagyaróvár-Rádió-távirányítású vitorláshajómodell-versenyt rendeztek a hétvégén Mosonmagyaróváron. A Báger-tavon ezúttal is jó szél fogadta a versenyzőket.

A résztvevők mellett számos érdeklődőt is vonzott a hétvégén a mosonmagyaróvári Báger-tavon rendezett távirányítású vitorláshajó-modellek meghívásos versenye. A Mosonmagyaróvári Városi Modellező Klub által szervezett összejövetelre az ország szinte minden tájáról – sőt, még Szlovákiából is – érkeztek a hajómodellezés szerelmesei.

A modellezőegyesület negyvenkilenc éve működik a városban, és azóta tartanak különféle versenyeket, összejöveteleket. Amint azt Hujber Ferenctől, az egyesület titkárától megtudtuk: kezdetben teljesen más hajókat építettek, és a versenyek is másként zajlottak. Akkor még nem voltak rádió-távirányítású vitorlások, a modellezőknek mindent előre, még a parton kellett beállítaniuk a hajókon, majd vízre bocsátották azokat és a szélre bíztak mindent. Ezzel szemben a mai vitorlások beállításait tulajdonosuk a partról rádió-távirányítással végzi. A verseny alatt folyamatosan, a szél erősségének és irányának megfelelően változtatják a vitorla és a kormánylapát állását.

A szervező azt is elárulta, hogy ez a sport nem éppen költségkímélő, egy-egy ilyen hajó értéke megközelíti az egymillió forintot. Talán ez is az oka annak, hogy az országban mindössze tizenhatan űzik ezt a sportot versenyszerűen.

A hétvégi mosonmagyaróvári regattán jó szél fogadta a versenyzőket. A két nap alatt számos rajtot tartottak, ami után a vitorlásoknak minél gyorsabban kellett megtenniük a bójákkal kijelölt útvonalat.

Méhes Ákos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősztől megújult óvoda várja a százhuszonöt apróságot

Mosonmagyaróvár - Megújul a mosonmagyaróvári Hildegárd Óvoda százhuszonöt éves épülete: az… Tovább olvasom