Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Vita a kistérségi társulás ülésén: ki igazodjon kihez?

Mosonmagyaróvár - Egy tűzoltókocsi beszerzését és antológia kiadását támogatja a mosonmagyaróvári kistérségi társulás. Tegnapi ülésükön közoktatási és „hulladéklerakós" bizottságot hoztak létre, s döntöttek, hogy az országgyűlési képviselőhöz igazodva csütörtökönként tartják ülésüket.
Elsőként a társulás gazdasági bizottságának elnöke, Kurunczi Ká-
roly
(Jánossomorja) azt mondta: gazdálkodásuk stabil, likviditási gondjaik nem voltak. Ezután a tanács módosította az idei költségvetést, s elfogadta az első féléves beszámolót. Botos Gábor titkár a tagönkormányzatokat arra kérte: a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás községi bevezetéséről mihamarabb döntsenek, Mosonmagyaróváron jelenleg 386 ilyen készülék működik. A társulás döntött: közoktatási bizottságot hoz létre, hisz iskolaátszervezési gonddal számos településen találkoztak.

A bizottság elnöke Balsay Zsuzsanna (Kimle) lett, külsős tagja Szőts Tibor és a Mepi-igazgató Turbók Arnold Bertalan. Láng István a Lajta-projektről elmondta: a vízügyi igazgatóság és az osztrák partner is komolyan gondolja a pályázatot. Az érintett településeknek kell kiválasztaniuk a programból azokat a részeket, amelyekhez pénzt szeretnének nyerni. Szabó Miklós, a társulás elnöke a mosonmagyaróvári tűzoltóság kérését tolmácsolta: ők egy 32 méteres magasból mentő gépjármű beszerzésének önrészéhez szeretnének támogatást kérni.

Mosonmagyaróvár 23 milliót megszavazott, ehhez kellene hétmilliót a kistérségnek és hétmilliót a tagtelepüléseknek hozzátenni – sikeres pályázat esetén. A tanács elfogadta a javaslatot. Kertész Attila (Levél) egy kistérségi antológia kiadásához – melyben 13 tagtelepülésről 32 alkotó írása jelenne meg – kért pénzügyi segítséget. Széles Sándor (Máriakálnok) szerint szigorú feltételek mellett évente egy ilyen kiadványhoz járuljanak hozzá: a tanács most 450 ezer forintot szavazott meg. A legtöbb hozzászólást Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő levele kapta: ő ugyanis azt kérte, parlamenti elfoglaltsága miatt csütörtökön vagy pénteken tartsanak társulási ülést.

Juhász József (Hédervár) szerint a demokrácia alapja, hogy a képviselő ne a pártfegyelmet figyelembe véve, hanem a helyieket meghallgatva, érdekükben szavazzon az Országgyűlésben. Szokoli Sándor szerint igazodni lehet a kéréshez, fontos lenne, hogy ott legyen a képviselő a kistérségi üléseken. Gerháth Zoltán (Mecsér) szerint inkább Tóthné dr. alkalmazkodjon hozzájuk, míg Varga László (Mosonszentmiklós) azt kérte: mivel ők más választókörzetbe tartoznak, az ő parlamenti képviselőjüket is hívják meg. A vitát Török Sándor (Mosonszolnok) alelnök zárta le: „Többet foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mint a szociális gondokkal. Ne csináljunk ebből politikai ügyet, ha lehetőség van, tegyük csütörtökre az üléseket" – mondta.

Ezt végül három ellenszavazattal és két tartózkodással megszavazták. Tóth István alelnök azt javasolta: a tanács kérje a Mosonmagyaróvári Vízi Társulatot, hogy értesítse a földtulajdonosokat a tevékenységéről. „Miért én magyarázzam a gazdáknak, miért kell fizetniük?" – kérdezte. Török Sándor szerint több földtulajdonos bíróságra ment az ügyben, de elveszítették a pereket, a jegyzőknek pedig behajtási kötelezettsége van az adósokkal szemben. Szokoli Sándor (Dunakiliti) elmondta: a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége elkezdte a helyi vidékfejlesztési iroda működtetését Darnózselin.

Német Edina irodavezető most a Leader II. pályázatokon dolgozik. Széles Sándor az illegális hulladéklerakók ügyében tett javaslatot: ennek alapján öttagú bizottság áll fel, mely a parlament környezetvédelmi bizottságának tesz javaslatot a törvénymódosítás érdekében. Láng István, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője elmondta: téli fesztiváljukba a vidéki falvak óvodásait, iskolásait és civil egyesületeit is bevonnák.


Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljátszotta a zsákmányt

Jánossomorja - Nyerőgépeken eljátszott pénzét akarta pótolni az a férfi, aki egy éjszaka alatt két… Tovább olvasom