Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Visszaforgatták az idő kerekét

A Mosonmagyaróvári Várjátékok résztvevői a középkort hozták vissza egy napra a Lajta-parti városba. Az érdeklődők megismerkedhettek e századok kultúrájával és szokásaival, valamint maguk is belekóstolhattak az ősi kézművesmesterségek és az íjászat fortélyaiba.
Lovagi torna
Eleinte úgy nézett ki, az időjárás megtréfálja a rendezvény szervezőit. A délutáni kezdésre ugyanis nem a lovagok, hanem az eső érkezett meg. Az égiek aztán később megkegyelmeztek a szervezőknek és a kilátogatóknak, így ha két óra csúszással is, de kezdetüket vehették a játékok.
A várjátékokat Bognár Árpád, a Tengri Íjász- és Hagyományőrző Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője, valamint Stipkovits Pál polgármester nyitotta meg. A Lajta néptánc-

együttes moldvai csángó népdalokkal és táncokkal mutatkozott be a szép számban gyülekező közönség előtt. Időközben a történelmi íjászverseny is megkezdődött, ahol több pályán – például domboldalon – is bizonyítaniuk kellett tudásukat a résztvevőknek.
A Salamon Haditorna Club lovagjai többek között pajzzsal és karddal vívtak meg egymással a lovagkor szabályai szerint. Somogyi István, a Buda Táltosrend tagjának előadása után hastáncbemutató színesítette a programot. A nézőknek – főként a gyerekeknek – nagy élményt jelentett, hogy ők is nyeregbe ülhettek. Az ínyencek ősi magyar és kirgiz ételeket próbálhattak ki, s unikumot jelentett az a birkapörkölt, melyet cipóban tálaltak a vendégeknek.
A program részeként a Hanság Múzeum avar és honfoglalás kori leleteit is megtekinthette a nagyérdemű egy különteremben. A középkori időutazás az íjászverseny eredményhirdetésével az esti órákban ért véget, s a Lajta partján hétfőre már visszatért a XXI. század.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flexum-ügy: válasz a válaszra

A közelmúltban több ízben foglalkoztunk a volt Kötött-csónakház eladása kapcsán a Flexum rt.-vel,… Tovább olvasom