Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Vásárváros a kihalás szélén

A Levél határában lévő Expo-falu szinte teljesen lakatlan. Az egykori „vásárvárosban” az elmúlt években sorra zártak be az üzletek, ma már csak néhány kitartó boltos visz némi színt az egykor nyüzsgő „településre”.
A nyüzsgés a múlté: Az Expo-falu házainak nagy része eladó
A nyolcvanas évek végén nemzetközi befektetőket vonzó vásárvárost álmodott az Architektúra Expo Szövetkezet a nyugati határhoz közeli község, Levél külterületén. A rövid idő alatt felépült több tucat gyorsházat 1988-ra be is lakták az állami nagyvállalatok képviseletei. Levél határában egy teljesen különálló kis település épült ki; utcákkal, üzletekkel, postával és minden egyéb létesítménnyel, amikre szükség volt. Az Expo-falu ötlete azonban gyorsan megbukott és a nagyvállalatok csalódottan sorra elhagyták a „vásárvárost".

A könnyűszerkezetű házak nem maradtak sokáig lakatlanul, többen jó üzletet láttak azok hasznosításában. Az éttermek, panziók, örömtanyák, boltok ismét benépesítették a területet.

Az utolsó vendéglős

Kovács Józsefné 1990 júliusában nyitotta meg éttermét és panzióját a Budapesti Ruházati Vállalat egykori képviseletének a helyén. Mára egyedüli vendéglősként maradt az Expóban néhány éjszakai bár és motel szomszédságában.

– Pezsgő élet folyt itt, amikor megnyitottunk. Minden házban működött valami. A sor elején butikok, cipőbolt, élelmiszerüzlet, posta, belül pedig éttermek, panziók és egyéb vendéglátó-ipari egységek és persze hatalmas forgalom. Abban az időben nyíltak meg a határok nyugat felé és ezzel együtt megindultak a „seftesek" is. Az inváziójukkal jelentősen megnőtt a forgalom az Expo-faluban, hiszen jövet-menet mindig itt álltak meg pihenni éjszakára. Aztán a vámtörvények szigorításával egyre elmaradtak ezek a vendégek, ám a forgalomcsökkenésben a legnagyobb fordulatot az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közti szakaszának megépülése jelentette.

– A Jugoszláviából a háború elől menekülők ismét fellendítették a forgalmat az Expo-faluban. A Balkánról érkező menekültek inváziója egészen 1998-ig tartott. Az általános megítélés szerint ezek az emberek mind bűnözők, szerintem azonban ez másként van. Rendkívül kedvesek voltak, soha semmit nem loptak el és a számláikat is kifizették. Azt nem tudom, mivel foglalkoztak, de időről időre mindig cserélődtek. A jugoszlávok elmaradozásával az Expo-falu is fokozatosan „kihalt". Nyaranta azért még jönnek visszatérő vendégek, de ebben a téli időszakban teljes a csend. Azok a vendégek, akik minden évben újra eljönnek, nagyon elégedettek a környékkel és jól érzik itt magukat. Egy holland csoport például már erre az évre is bejelentkezett.

Elnéptelenedő utcák

– Az egyre kevesebb vendég miatt a legtöbben már bezárták az üzletüket és évek óta próbálják eladni vagy bérbe adni valakinek, általában sikertelenül. Jelenleg az éttermen és a panzión kívül négy éjszakai bár, egy zöldségbolt, benzinkút és az Expo-falu tulajdonosának moteljei működnek a területen. Korábban többen vásároltak itt lakóházat is, ám mára talán csak egyben laknak. Az itteni épületek vételára ugyan viszonylag alacsony, ám rendkívül magas a rezsiköltség. Ugyanakkor a tulajdonos csupán az építményt veheti meg, a telket a szövetkezet bérli az önkormányzattól – mondja az étterem-tulajdonos.

Semmilyen viszony sincs

Levél polgármestere, Rosenberger András úgy fogalmazott, pillanatnyilag „semmiféle viszony nincs" a község és az Expo között. Az Architektúra Expo Szövetkezettel kötött bérleti szerződésük 2008-ban jár le. Évről évre mind csekélyebb az az összeg is, amit az idegenforgalmi adóból be tud szedni a község. Ám ugyanígy panaszkodnak a levéli vendéglátósok is a csökkenő idegenforgalom okán. Az önkormányzat igyekszik segíteni az expósoknak, például ők takarítják el ott a havat, de mintegy két éve nem keresték semmiféle ügyben az expósok a polgármestert. A községházán az okoz némi kellemetlenséget, ha a jegyzőnek kell hatóságilag fellépnie egyes, az Expóban zajló „tevékenységek" ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimaradt egy év támogatás

A regionális közigazgatási reformról, a tömegközlekedésről és a Szigetköz rehabilitációjára szánt… Tovább olvasom