Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Üveggyáron innen, az átkelőn túl

Nickelsdorf érdekelt abban, hogy megállapodjanak a két ország állampolgárainak érdekében az átkelés gyorsításáról, de abban nem, hogy a nemzetközi forgalom számára is megnyíljon a kishatár.

A határon: Személyautóval
Mindezt Gerhard Zapfl polgármester mondta el lapunknak.
Nickelsdorf (Miklóshalma) önkormányzata hasonló gondokkal küzd, mint magyar szomszédja, Hegyeshalom. A nehézségek ellenére azonban Magyarország EU-csatlakozásából előnyök is származnak – véli Gerhard Zapfl polgármester.

Közös régióban

Az osztrák település vezetője most úgy véli: Magyarország EU-csatlakozásának pozitív és negatív következményei egyaránt vannak. Előnyös, hogy megszűnt a vámvizsgálat, a kamiontorlódás valamelyest csökkent, a nemzetközi áruforgalom jelentősen egyszerűsödött.
Hat évvel ezelőtt alapítottak egy határ menti fórumot, és ezzel a magyar–osztrák–szlovák települések között elindult az együttműködés. Az uniós csatlakozás csak megerősítette a résztvevőket abban, hogy helyes úton járnak. A korábbi sikeres programokat szeretnék a jövőben is folytatni.

Kerékpáron, kenun

Céljuk, hogy néhány éven belül teljesen kiépüljön a kerékpárút-hálózat a régióban, a három szomszédos ország között. Ennek elősegítésére már folyik egy pályázat előkészítése. A Lajta folyó is összeköti a régiót. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület és a Regionalverband Leithaauen (Lajta-menti Települések Turisztikai Egyesülete) szervezésében augusztus végén a miklóshalmiak is részt vettek egy kenutúrán. Ezt rendszeressé tennék a jövőben is. A tizenöt éve szlovák–magyar kezdeményezésre indult „Béke" kerékpárostúrán az osztrákok négy éve vesznek részt. A turisztikai együttműködésen, a közös pályázati lehetőségeken túl Gerhard Zapfl a gazdasági együttműködés lehetőségét is felvetette.

Nagy lehetőség lenne

Mindezek mellett az osztrák csatlakozás Hegyeshalomhoz hasonlóan Nickelsdorfban is veszteségekkel járt. Százhúsz embernek szűnt meg a munkaviszonya a vámőrségnél, és a spedíciós cégek is leépülőben vannak. A vámvizsgálatot a csendőrség vette át, sőt, a schengeni egyezmény hatályba lépése után további munkahelyek megszűnése várható. Ugyanakkor törekedtek arra, hogy senki ne kerüljön utcára. A munkájukat vesztetteket más szolgálati helyre osztották be: egy részük a csendőrséghez „igazolt át", más részük pedig a schwechati repülőtéren kapott állást. A munkahelyek megszűnésével párhuzamosan a község bevételei is csökkentek.

Az üzletek forgalma is visszaesett.
Nagy lehetőség rejlene a svájci Trösch cég által Nickelsdorfban létesítendő üveggyárban is. Ennek feltételei augusztusra teremtődtek meg. A vállalat megkapná azt a céltámogatást, aminek egyik felét az Európai Unió, másik felét pedig a burgenlandi tartományi és az osztrák kormány közösen adná. Ám valószínű – mondta Zapfl –, hogy a cég mégsem Ausztriában, hanem Mosonmagyaróváron fog megtelepedni.

Horn és a szobor

Horn Gyula látogatása kapcsán (Kisalföld, 2004. október 13.) Nickelsdorf polgármestere elmondta: a volt miniszterelnök Stipkovits Pál közbenjárásával elsősorban azért érkezett Ausztriába, hogy ellátogasson ahhoz a szoborhoz, amit szeptember 18-án avattak fel a községben a határ megnyitásának tizenötödik évfordulóján. Horn találkozott a környékbeli polgármesterekkel is. Ezen a fórumon írta alá Gerhard Zapfllal együtt a határátkelés problémájának megoldását sürgető petíciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A béke követe lett a parancsnok

Magyarországi látogatása során találkozott mosonmagyaróvári kollégájával az a volt New York-i… Tovább olvasom