Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Üveggyár 200 millió euróból?

Nickelsdorf mellett Mosonmagyaróvár is verseng egy 200 millió eurós síküveggyár létesítéséért.

A svájci központú Trösch Holding AG vállalatcsoport jelenleg két síküveggyárat működtet: Franciaországban, a svájci határhoz közeli Hombourgban, valamint a kelet-németországi Haldenslebenben. A cég ezzel a két, 2550 embert foglalkoztató gyáregységével az egész nyugat-európai piacot lefedi. Naponta 520 tonna síküveget állít elő, éves termelésük 190 ezer tonna. A piac fejlődése miatt a következő években egy újabb üzem létesítését tervezik azért, hogy az Európai Unióhoz frissen csatlakozott, valamint a fejlődő országokban is gyorsan kiszolgálhassa vevőit. A cég tulajdonosai erre az osztrák–szlovák–magyar határ közeli területet találták a legalkalmasabbnak.

A nickelsdorfi népszavazás

A beruházó Euroglas az elmúlt évben már előállt elképzeléseivel Nickelsdorfban, ahol helyi népszavazást is tartottak az ügyben. Akkor a helyiek 51,7 százaléka adta voksát az üveggyár megépítésére. Az osztrák zöldek a referendum után tiltakoztak a Nickelsdorfba tervezett üveggyár ellen, mivel jelentősen növelné Ausztria szén-dioxid-kibocsátását, az okozott környezeti terheléssel rontaná a térség életminőségét. A zöldek szerint a tartományi kormány kizárólag a létesítendő háromszáz új munkahelyet szem előtt tartva mérlegelte az engedélyezést.

Az autópálya és a vasút között

A svájci cég időközben a határ másik oldalán is „tapogatózott" az üveggyár létesítése ügyében. Az Euroglas a közelmúltban vázolta fel elképzeléseit a mosonmagyaróvári önkormányzatnál. Mintegy 200 eurós beruházással 40 hektáros területen épül majd meg a gyár, ahol épületekhez, illetve gépjárművekhez készítenek kiváló minőségű síküvegeket. A teljes technológia egy 800 méter hosszú gyártósorból áll majd, ezért is választottak a befektetők olyan területet, ahol a domborzati viszonyok lehetővé teszik ennek megvalósítását. Mosonmagyaróváron ebből a szempontból is kedvezőek a feltételek. Az üveggyár gázzal működik majd, így a száz méter magas kéménye a lehető legkevesebb szennyező anyagot bocsát ki.

Az üzem várhatóan mintegy háromszáz embert foglalkoztat. Köztük viszonylag magas lesz a szellemi foglalkoztatottak aránya. A tervek szerint mintegy nyolcvanan helyezkedhetnek el itt ilyen területen.

A gyár tervezett éves forgalma meghaladja a 85 millió eurót. Az üveg közel nyolcvan százalékát külföldön értékesítik majd.
Amennyiben az Euroglas a mosonmagyaróvári helyszín mellett dönt, úgy a várostól délkeletre, a jelenlegi ipari park mellett, az M1-es autópálya és a vasútvonal közt valósul meg a beruházás. Ez a helyszín abból a szempontból is előnyös, hogy itt a jellemző szélirány északnyugati. A 40 hektáros területnek jelenleg számos tulajdonosa van, ám szinte mindannyiukkal opciós szerződést kötött a Milüp Kft. Az ő feladatuk a terület biztosítása és az infrastruktúra kiépítése. A beruházás megkezdése előtt környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni, illetve az önkormányzatnak módosítania a terület rendezési tervét. Miután az idei évtől megszűnt a cégeknek adható iparűzésiadó-kedvezmény, így a város vezetése az építményadóban tervez könnyítéseket adni a vállalkozásoknak, hogy ezzel is vonzóbbá tegye a várost a befektetők számára.

Amennyiben az Euroglas a Lajta-parti várost választja harmadik gyárának helyéül, úgy a tervek szerint 2006 elején kezdődhet meg az építkezés, s az év végén pedig már beindul a termelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorja ragaszkodik Hanságligethez

Jánossomorja képviselő-testülete legutóbbi ülésén módosította a településszerkezeti tervét, rendelkeztek a háziorvosi körzetekről is. Ugyanakkor határozatilag kimondták: Hanságligetet (és a Hipp iparűzési adóját) nem adják. Emellett az önkormányzat kezdeményezi olyan telektömbök kijelölését, amelyeken négylakásos, a városias jelleget kiemelő lakóházak építhetők. Tovább olvasom