Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Útikalauz jelent meg a hajdani vármegyéről

Mosonmagyaróvár és környéke címmel a közelmúltban jelent meg Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatójának útikönyve. A zsebre tehető formájú kiadvány azzal a céllal készült, hogy a turistáknak, de az itt élőknek is kalauzt adjon a kezébe.

Az első fejezet az őskortól napjainkig összefoglalót ad a hajdani vármegye régészeti, történeti és néprajzi emlékeiről. Majd a könyv négy kirándulási útvonalon mutatja be a Mosonmagyaróváron, a Hanság északi peremén, a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna mentén található települések rövid történetét, illetve jelentősebb műemlékeit.

Mosonmagyaróvárt a Mosoni-Dunán és a Lajtán végighajózva, valamint belvárosi séták keretében mutatja be a könyv. A Hanság északi peremén lévő falvakat Mosonszentmiklósról indulva Lébény–Károlyháza–Mosonudvar–Újrónafő–Jánossomorja–Várbalog–Albertkázmérpuszta–Mosonszolnok–Levél–Hegyeshalom útvonalon járja végig. A Szigetköz falvait két útvonalra bontva fedezi fel. Egyrészt a Mosoni-Duna mentén halad végig Rajka–Bezenye–Feketeerdő–Halászi–Máriakálnok–Kimle településeken, majd a Nagy-Duna folyását követve keresi fel Dunakilitit
–Dunaszigetet–Kisbodakot–Püskit–Dunaremetét–Darnózselit–Lipótot–Hédervárt–Ásványrárót és Mecsért. A kirándulások elején térképek segítik a turistát.

A történeti fejezetek, valamint egy-egy kirándulási útvonal végén német és szlovák nyelvű összefoglalókat talál a külföldi olvasó.

Olvasóink írták

 • 5. csambo 2011. szeptember 06. 05:34
  „Az útikönyv 800 Ft-os áron megvásárolható a Hansági Múzeum pénztáraiban, a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet mosonmagyaróvári irodáiban, valamint a Magyar utcai Tourinform Irodában.

  Forrás: duoinfomovar.hu”
 • 4. Földi 2011. szeptember 05. 11:37
  „Csatlakozom a 2. hozzászóláshoz: Hol lehet megvenni az utikönyvet?

  A 3. hozzászóló "kissé" eltért a tárgytól.”
 • 3. pidali 2011. szeptember 01. 20:41
  „illegálilasan lerakott faházáról miért nem esik szó?? a karesznak???????”
 • 2. Csipetke 2011. szeptember 01. 19:55
  „Hol lehet hozzájutni a kiadványhoz?”
 • 1. pidali 2011. szeptember 01. 10:45
  „moderálva offtopic”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés másként, máshol

Kissé átírta a korábbi évek tanévnyitóinak megszokott forgatókönyvét, de az oktatás megkezdését nem… Tovább olvasom