Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Újra van gyógyszer

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházba újra szállítanak Gynipral injekciót. A koraszüléssel járó görcsöket visszaszorítandó gyógyszerből a nagykereskedők szerint felszabadultak a készletek.
Karolina Kórház: Az utolsó pillanatban megérkezett a hiányzó gyógyszer.
A Kisalföld korábbi számában (2003. július 30.) beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban a görcsökkel beérkező anyát Győrbe kellett az orvosoknak irányítani, mert a beszállítótól hónapok óta nem kaptak Gynipral nevű gyógyszert. A helyi főgyógyszerész, Kopcsándi Csabáné kedden körbetelefonálta az összes, velük szerződésben álló nagykereskedelmi céget, de mindenhol elutasító választ kapott.


A Kisalföldben megjelent írás és néhány televíziós kereskedelmi csatorna riportja után csütörtökre szinte az összes beszállítónál meglett az injekció. A beszállítóknál hivatalos értesítés szerint „felszabadultak a készletek".

220 ezer forintot fizetett

– A nagykereskedelmi cégektől mára sikerült beszereznünk a szükséges mennyiséget – mondta Kopcsándi Csabáné. – Kedden – mivel a szülészeti osztályon teljesen kifogytunk a Gynipralból – végső megoldásként Budapestre utaztam, hogy a Hungaropharma életmentő raktárából nyolc ampulla gyógyszert elhozzak. Erre azért volt szükség, hogy ne kelljen elküldenünk az osztályra érkező, görcsölő kismamákat. Igaz, százszoros árat fizettem az egy beteg ellátására elegendő, a Gynipralhoz hasonló hatású, de lényegesen drágább gyógyszerért: az egy kezelésre való adag 220 ezer forintjába került a Kórháznak a korábbi 2260 forint helyett. Egyébként közben a győri főgyógyszerésztől ígéretet kaptunk, hogy hasonló esetben bármikor szívesen adnak kölcsön Gynipralt.

Az utolsó pillanatban érkezett

– Kedd estére érkezett meg a főgyógyszerészünk, még éppen időben – folytatja dr. Barcza István szülész főorvos. – Szerdán délelőtt ugyanis egy görcsölő asszony jött be hozzánk, s rögtön fel is kellett használnunk a gyógyszert. Azóta szerencsére megoldódtak a gondok: készleteink feltöltődtek. Csak azt nem értem, miért nem volt idáig? – kérdezi a főorvos. – Egy Kórháznak nem az a feladata, hogy egy másik gyógyintézetből kérjen kölcsön gyógyszereket. A beszállítás folyamatossága ezekben az intézményekben elengedhetetlen. Főleg úgy, hogy a korai szülést visszaszorító injekciók közül jelenleg ez az egy kapható. Korábban Ritodrint, majd Pre-part szállítottak, ám ezek egyszer csak megszűntek, majd jött helyette a Gynipral. Azonban ha ebből sem kapunk, akkor tehetetlenek vagyunk. Jelenleg a betegellátásunk megoldódott, s reméljük, a probléma a jövőben nem ismétlődik meg – mondta dr. Barcza István.
Lapunk néhány érintett nagykereskedelmi céget is megpróbált felhívni, ám a vállalatok munkatársait a vonalaik leterheltsége miatt nem sikerült utolérnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap és templomfelújítás

A feketeerdei templom idén 140 éves. Az egykori uradalmi birtok büszkeségét, Frigyes főherceg… Tovább olvasom