Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újra találkoztak a bezenyei bakák

„Köszöntjük a bevonuló fiatalokat” – ez a felirat üdvözölte a látogatókat a bezenyei laktanyában megrendezett Bakanapon.

Évek vagy évtizedek után találkozott újra számos egykori bezenyei sorkatona a hétvégén megrendezett Bakanapon. Az egykori bakák közül sokan elhozták feleségüket, gyerekeiket is, hogy megmutassák, hol is húzták le a katonaéveket.

Az egyedülálló rendezvényre még az ország távolabbi pontjairól is érkeztek egykori bakák egy kis nosztalgiára, de sokan több évtized után itt találkoztak újra valamikori katonatársaikkal. Harminc év után itt talált újra egymásra könnyes ölelkezés közepette az a két férfi is, akik annak idején együtt betonozták az újonnan épült laktanya előtti alakulóteret.

Sokan feleségükkel, gyermekeikkel járták végig újra a laktanya hosszú folyosóját, amiről szinte mindenkinek az jutott először eszébe, hogy hányszor is kellett ott felsikálnia a padlót. Ez alkalommal már azokra a helyekre is beléphettek, ahová korábban sorkatonaként soha. Az egykori bakák idegenvezetésével a látogatók megnézhették a föld alatti bunkerban kialakított harci álláspontot is, ahol annak idején a radarok adatait dolgozták fel. Néhány vállalkozó kedvű baka egy verseny keretében újra lefutotta azt a több kilométeres távot a bekötőúton, amit sorkatonai szolgálatuk idején sokszor teljesítettek már.

A Magyar Honvédség jóvoltából a Bakanapon több év után újra beindultak a lokátorok Bezenyén. A honvédség egy teljes radarállomást épített fel hétvégére, ami nemcsak az egykori katonák, de a gyerekek körében is hatalmas sikert aratott. Mint ahogy sok érdeklődőt vonzott a hadsereg fegyverbemutatója is. A délutáni és esti program már nemcsak a bakákat vonzotta, rengetegen látogattak ki többek közt az Edda nagykoncertjére is.
 
Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapcsolatot a folyók között

A Lajta vízgazdálkodási, természetvédelmi és idegenforgalmi fejlesztéséről fogadott el koncepciót a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén. Láng István, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője által kidolgozott programból kiderül, hogy a Mosonmagyaróvár életét, történelmét meghatározó Lajta rehabilitációja, a folyó nyújtotta lehetőségek kihasználása elmaradt.
Tovább olvasom