Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Új városrész, új utcanevekkel

Mosonmagyaróvár - A város határában, az úgynevezett Akadémia-dűlőn kialakított új lakópark közterületeinek elnevezéséről döntött az önkormányzat képviselő-testülete.

Az Akadémia-dűlőn épülő lakópark beruházója a Károly Róbert út, Libics Károly utca, Zsidanits István utca, Bornemissza Péter utca, Salamon király utca és Wathay Ferenc utca elnevezéseket javasolta a közterületek elnevezésére. Az előkészítés során ezek közül hárommal kapcsolatban merült fel probléma.

Az Akadémia-dűlőn első ütemben kialakított lakópark közterületeinek elnevezése során a képviselő-testület Károly Róbert útnak nevezett el egy közterületet. A most ugyanerre a névre javasolt utca az előbbi folytatása. A házszámozás azonban a Károly Róbert utca város felé eső részén kezdődik, emiatt problémát jelentene az új utcarész házszámainak megállapítása. A lakók kezdeményezésére a szakbizottság azt javasolta, hogy ezt a közterületet Attila utcának nevezzék el.

Zsidanits Istvánról már nevezett el közterületet az önkormányzat – Zsidanits-kert –, ezért a bizottság szerint nem célszerű Zsidanits utcának elnevezni itt közterületet. Helyette a Zeyk Domonkos utca elnevezést javasolták.

Libics Károly életével kapcsolatban  sem a múzeum, sem a levéltár nem tudott írásos anyagot biztosítani. A könyvtár pedig az önkormányzat megkeresésére nem a kezdeményező által említett személyről, hanem egy azonos nevű honvéd hadnagyról küldött életrajzot. E bizonytalan állapotra tekintettel javasolták, hogy Götz Irénről nevezzék el a közterületet.

A képviselő-testület így Attila utca, Götz Irén utca, Zeyk Domonkos utca, Bornemissza Péter utca, Salamon király utca és Wathay Ferenc utca elnevezések mellett döntött.

Olvasóink írták

 • 7. Dalia 2008. január 04. 17:35
  „Mi a gond az utcanevekkel? Nem mindegy hogy milyen utcában lakik az illető? Ha az ott lakóknak nem tettszik, majd átneveztetik.A közterületfelügyeletnek ezek után sem lesz pénze utcanév táblákra,ahogyan eddig sem volt. A Halászi Lakótelepet fontosabb volt minden irányban kitáblázni, mint az Akadémia-dűlőben legalább egy táblát kirakni, hogy aki telket keres, vagy bútort szállít ki, ne futkosson és keresgélje az utcákat.Nem ilyen pitiáner apróságokon kell fennakadni.”
 • 6. pancser 2008. január 03. 15:17
  „Kedves Anton! Elfogultság, kerékkötő nem hinném, hogy én lennék! Ki írta? "Gratulálok a hülye döntéseikhez!" Csak így rámondani hülye valamire, úgyebár ez nem elfogultság! Éppen aktuális vezetés? Nos Marx Engels nem az aktuális vezetés kérdése, mert a demokratikus MO-on nem lehet olyan vezetés aki ezt tűrhetné. Ha az oroszok visszajönnek, forradalmi munkás-paraszt kormány lesz akkor igen, csakhogy az nem lesz demokrácia! Ha kerékkötőt keresel akkor nézz a tükörbe! Érdekesnek találom a új vezetést támadó vehemenciákat, mi közöd van a Halászi út új utcáihoz, kedves elfogult kerékkötő? Belekötsz az élő fába Szekeres Imre pártideológus önkormányzati választások utáni instrukciói szerint. Ha valaki visszaszól meg vagytok bántva! Nagyon sajnálom,hogy értelmes ember lévén képtelen vagy legalább hallgatni!”
 • 5. Anton 2008. január 03. 14:18
  „Van az országban olyan település, város ahol a kerületekben virágok, állatok, fák nevei szerepélnek utca név ként. Ami szerintem jó megoldás. De az nem megoldás hogy olyan személyekről nevezzünk el utcákat amit az éppen aktuális vezetés, politikai ideologia mindig megfog változtatni mert neki így jó.
  Ha a M.Károly utat meg is váltotattak lehetet volna akár Károly liget is mivel a köztudatban ugyis így él. Nem?

  Kedves pancser
  Igazán kiváncsi lennék hogy ki vagy milyen ember lehetsz mert mindenhez van valami kedves hozá szolásod.
  De így ismeretlenül elfogultnak tartalak és kerék kötönek.

  Tisztelettel Anton”
 • 4. pancser 2008. január 02. 22:58
  „Kedves Capr! A Tündérfátyol utca nem jó példa. Elég sokan laknak arrafelé, amerikai házak stb. Ha véletlenül akad ott egy zseni, feltaláló, művész, politikus, sportoló, maguk a lakók fogják kérni, hogy a semleges nevet változtassák meg. Nem adok ennek az eseménynek 50 évet sem. Az utcanév nem örök, főleg nem a semleges nevűek! Azért egy Isván király utca jobban bízhat a változatlanságban!”
 • 3. Capr 2008. január 02. 20:50
  „Pancser!

  Itt lenne egy alkalom arra, hogy olyan semleges nevet adjanak egy utcának, amelyet nem akar senki megváltoztatni, mert valamilyen indítatásból nem tetszik neki. Pl: Götz Irén utcából hirtelen Irén utcára kereszteli.
  Szerinted a Tündérfátyol utcát át fogja valaki nevezni az elkövetkezendő 50 év alatt?

  Capr”
 • 2. pancser 2008. január 02. 10:16
  „Minden alkalom jó, hogy a városi vezetést támadjátok. De szertnélek felvilágosítani cirka 90%-át nem ismerem azokanak a személyeknek, akikről utcát neveztek el megyeszerte, sőt többen még az interneten sem szerepelnek. Kedves Anton szállj magadba!”
 • 1. Anton 2008. január 02. 08:55
  „Már megint utca nevek!!!

  Miért kell emberekről elnevezni valamit amikor azt sem tudja a
  nagy töbség hogy ki kicsoda!
  De még maga város vezetés sem sőtt a könyvtársem.
  Gratulálok a Hülye döntéseikhez! Így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegen láncfűrész harap a fába

Régió - Bodonhelytől Mosonmagyaróvárig az ünnep előtti hétvégén harminchárom „gyanús favágót"… Tovább olvasom