Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tulajdonost keresnek

Szigetköz - Hédervár és Lipót szerint ők a mostaninál gazdaságosabban üzemeltetnék a Szigetközi Vízszolgáltató (Szigvíz) Kht.-t. A szennyvíztisztítót a tagtelepülésekkel közösen fejlesztették, ám most jogi képviselők elemzik a tulajdonjogát. Jövőre háromszázalékos díjemelést fogadott el a közgyűlés.
A Szigvíz Kht. múlt heti ülésén a tagtelepülések polgármesterei között élénk vita bontakozott ki a közhasznú társaság működéséről és a hédervári szennyvíztisztító tulajdonjogi helyzetéről. Az egymillió eurós uniós forrásból megújított létesítményt 2006 szén adták át: két évvel előtte mintegy 20 százalékkal emelték a lakossági vízdíjat, hogy ha nem kapnak állami támogatást, ebből finanszírozhassák az önrészt. Most azonban két település, Lipót és Hédervár a közgyűlésen gazdaságosabb működtetést szorgalmazott. Ráadásul mivel e két falu tulajdonában van a terület, ahol a szennyvíztisztító működik, így tulajdonjogi kérdések is felvetődtek.

Több községvezető - így az ásványrárói is - tiltakozott ez utóbbi felvetés ellen, a korábbi közös beruházásokra, pályázatokra s a közös üzemeltetésre hivatkozva. A közgyűlés után néhány nappal az ellenérdekelt felek jogi képviseli is egyeztettek az ügyben. Ezen olyan álláspont is elhangzott, hogy ha nem születik egyezség, akkor a Szigvizet megbízzák, hogy nyújtson be tulajdonjog-megállapítási keresetet a b íróságon.

Böősy Imre ásványrárói polgármester egyelőre nem nyilatkozott álláspontjáról az ügyben.

Héderváron már a nyolcvanas években is működött ez a szennyvíztisztító kis kapacitással: a környékbeli falvak csatornázása után ésszerű volt, hogy ezt fejlesszék. Ebbe az összegbe a csatlakozó települések vízdíja is beépült - mondta Zsoldos Ferenc püski polgármester. Lipót és Hédervár most azt kérte, mivel a területükön van a létesítmény, ők üzemeltetnék azt. A terület tulajdonjogát nem, a tisztítóét azonban vitatjuk. A jogi kérdéseket tisztázni kell, óva intenék mindenkit az elhamarkodott döntéstől. A szennyvíz kezelése, befogadása önkormányzati feladat. A közgyűlésen elhangzott, hogy új üzemeltetés esetén évekig nem emelnének vízdíjat. Ennek nagyon örülnék, de ez akkor biztosan közösen is megoldható lenne. Idén nem változott a díj mértéke, a Szigvíz a kritikus helyzeteket megoldotta, s a jövő évi háromszázalékos emelést is elfogadhatónak tartom - mondta.

A változást kezdeményező lipóti és hédervári polgármestert szerettük volna kérdezni terveikről a Szigvíz jövőjével kapcsolatban. Nyilatkozni végül nem akartak, mondván, szerintük közel járnak a megegyezéshez. A szolgáltató tulajdonos tagtelepülései már tavaly elhatározták, hogy átvilágítják a cég működését, erre végül nem került sor.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. december 09. 13:20
    „Ki gondolja azt, hogy a bűnüldözés figyelemmel kíséri a közvagyonok elidegenítését? Edédig is csak a mafla pofájukat tátották. No meg az illetményüket vették fel, közben az ország kilencven százalékát elherdálta "Hűséges" kezelője!”
  • 1. Diákcsemege 2008. december 09. 08:36
    „Remélhetőleg un. külföldi befektetőt nem kerül a vízmű közelébe, ugyanis akkor a szigetközi települések meg is nézhetik megukat, már ami a víz-csatornadíjakat illeti!
    Tja és még egy apróság, Magyarország utolsó olyan vagyona a víz, melyet EU-s "testvéreink" minden eszközzel szeretnének megszerezni, éppen ezért csak óvatosan azzal az eladással!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátások a Veritasnál is - a téli leállás is hosszú lesz

Dunakiliti - A próbaidősök és bérdolgozók után csoportos leépítésre is szükség volt a Veritasnál:… Tovább olvasom