Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Törmelék a vízparthoz közel

Dunaszigeten, közel a vízparthoz, az egykori marhalegelőt építési törmelékkel töltik fel. A környezetvédők szerint ez nem tilos, ám szabályozott, s nagy odafigyelést igényel.
Sokszor a fák derekáig ér a hulladék
Egy, a győri Reflex Környezetvédő Egyesülethez eljuttatott levél szerint Dunaszigeten a Duna-parttól száz méterre egy fás-bokros részre építési törmeléket hordanak, melyet speciális gépek simítanak el, s így töltik fel a területet. Sokszor a fák derekáig ér a hulladék. A panaszos szerint a növényzetet a gépkocsik összetapossák, a törmelék meg a vizet szennyezi.

Illegális lerakó volt

– A volt marhalegelőt korábban sokan illegális szemétlerakóként használták – emlékeztetett Tóth István polgármester. – A jelenlegi tulajdonos területfeltöltési és rekultiválási engedélyt kért, melynek feltétele, hogy a törmelékekre egy-két méter termőföldet kell majd hordania. A réten korábban fűzfák nőttek, s a mostani feltöltéskor ezeket is törmelék borítja. Információim szerint környezetszennyező anyagok nem kerülnek a földbe, ám az annak idején illegálisan ide lerakott szemét elszállításához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az új tulajdonosnak.

Joghézagok

Dr. Kalas György szerint az Európai Unióba való belépésünk a hulladéklerakás szabályait illetően sok mindent megváltoztat majd.
– A magyar hulladékgazdálkodásban most folyik az EU-konform jogszabályok megalkotása – tudtuk meg a környezetvédőtől. – Két év alatt vagy tizenhárom új végrehajtási rendelet jelent meg. Ez egyúttal azt jelenti, hogy néhány még nem szabályozott kérdésben joghézagok vannak. Ilyen az építési törmelékek (inert hulladékok) kérdése is. A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete szerint az építési hulladékokat a kijelölt inerthulladék-lerakókon kell elhelyezni a környezetszennyezés megelőzése és a hulladékok újrahasznosítása érdekében. A Gazdasági Minisztériumnál pedig külön jogszabály van készülőben a hulladékok kezelésének felté-

teleiről és körülményeiről. Ezen anyagok feltöltéssel való hasznosítása jelenleg nem tiltott, viszont szabályozott tevékenység. A területfeltöltést engedélyező hatóságnak az eljárás során kötelessége megvizsgálni, illetve szakhatóság bevonásával tisztázni, milyen egyéb veszélyeztetettség lehetséges. A vizsgálat során értékelni kell, milyen élővilágot pusztít majd el a hulladék, ezt hogyan lehet pótolni. Ha ennek eredménye a feltöltést kizárja, akkor az ilyen tevékenységre engedély nem adható ki.
– Jelen esetben feltételezem, hogy körültekintő eljárást folytattak le, a felmerülő aggályokat tisztázták és ez alapján engedélyezték a lerakást. Ellenben a helyszín folyóparthoz közeli volta, illetve a hozzám elküldött felvételek alapján az a véleményem, hogy a bejelentőnek igaza van, ily mérvű feltöltést nem lett volna szabad megengedni. A hatóságnak ellenőrizni kellene, hogy úgy folyik-e a feltöltés, ahogy azt engedélyezték – mondta el véleményét Kalas György.

„ Eszemben sincs szennyezni a környezetet "

– Egy mosonmagyaróvári szállítócéggel közösen egyeztünk meg a törmelék lerakásáról – tudtuk meg a tulajdonostól. – Én nem szemetet rakok le a birtokomra, hanem törmeléket. Mellesleg az évekig ide illegálisan került hulladékot a saját pénzemen elszállíttatom, ehhez senkitől sem kapok támogatást. Eszemben sincs szennyezni a környezetet, csak feltöltést végzek, melyet földréteggel takarok le. Erre facsemetéket fogok később ültetni, s az itt élő fákat sem tervezem kivágni – mondta a tulajdonos.
„ Ami biztos, hogy a fenti

tevékenység fizikai környezetszennyezéssel jár, vagyis

a beterített zöldterületet

elpusztítja. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásdömping

Igen erős a kereslet az újonnan épülő társasházak iránt Mosonmagyaróváron. Egyszerre 419 lakás épül… Tovább olvasom