Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Többet fizetnek, mégis fáznak

Szó szerint ráfáztak a fűtésátalakításra az egyik Szent István király úti társasház lakói. Legalábbis ezt mondják a Kisalföldet megkeresők, akik nem csak fáznak otthonukban, de állítják: még többet is fizetnek a fűtésért, mint korábban.
Megelégelték a fagyoskodást, ezért kereste fel lapunkat a Szent István király úti társasház több lakója. Mint mondták, tanulságként másoknak és problémájukra megoldás kereséseként osztják meg történetüket.

A ház tizennégy lakásában korábban a városi távhőrendszer biztosította a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást. Nem is volt semmi gond, amíg – ahogy a lakók fogalmaztak – el nem húzták az orruk előtt a mézesmadzagot. Az addiginál sokkal olcsóbb fűtést ígértek, ha leválnak a távhőről és saját gázkazánt üzemeltetnek. Ezt meg is tették: 11 millióba került az átalakítás, ehhez hitelt is felvett a ház, amit öt éven át lakásonként havi kilencezer forinttal törlesztettek. Az adósság most járt le, ám a lapunknak nyilatkozó lakók állítják: megbánták a fűtésátalakítást. Azt mondják: a kezdetektől problémák voltak a meleggel. Gazdája nem volt a kazánnak, az egyik lakót bízták meg, hogy felügyelje azt, ám a javításokhoz szakembert kellett hívni.

Kutya hideg – A többi lakáshoz hasonlóan Dalka Máriánál is hidegek a radiátorok, nemcsak az asszony, de fia, Sekk Szebasztián is fázik a lakásban.
Kutya hideg – A többi lakáshoz hasonlóan Dalka Máriánál is hidegek a radiátorok, nemcsak az asszony, de fia, Sekk Szebasztián is fázik a lakásban.

– A problémák akkor kezdődtek, amikor már az első télen alig tizenhat fok volt a lakásban – mondja Dalka Mária, az egyik lakás tulajdonosa. A tavalyi fűtési idényben kevesebb gond adódott, mivel viszonylag enyhe volt az idő. A most kezdődött fűtési szezonban még csupán néhány hűvösebb nap volt, de már megérezték a lakásban. Az asszony azt mondja: a radiátorok már át sem melegednek. Jéghidegek a fűtőtestek. Éppen ezért mindenki beszerzett egyéb melegítőeszközt.

Dalka Mária lakásában például a légkondicionálót használják erre a célra. Ezzel együtt viszont a fűtésszámla jóval magasabb a korábbinál. Egy alig ötvenöt négyzetméteres lakás éves fűtési költsége több mint háromszázezer forint.

A lakók nem tudják, mit tegyenek. Hiszen – mint mondják – ha visszatérnének a távfűtésre, elvesznének az átalakításra fordított milliók. Ám a jelenlegi állapot sem tartható fenn, hiszen hiába fizetnek többet, hidegek a radiátorok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét afgánok és szírek buktak le a határ közelében

Négyen az M1-esen sétáltak Ausztria felé. Tovább olvasom