Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Többen ültek fel a városi buszokra

Az elmúlt évek folyamatos visszaesését követően idén – kismértékben ugyan, de – többen ültek fel a városi buszokra. Ez derül ki a Kisalföld Volán most elkészült beszámolójából.
Közel 761 ezer utast szállítottak a helyi buszok az év első kilenc hónapjában. Ez négy százalékkal, mintegy harmincezerrel több, mint a tavalyi hasonló időszakban. A havi összvonalas bérletek eladása nagymértékben, tizenhat százalékkal emelkedett. Összesen 2802 ilyen bérletet váltottak az első kilenc hónapban. Ez a növekedés a Kisalföld Volán szerint az ipari parkba betelepült cégek foglalkoztatásának bővülésével magyarázható. Az előző évekhez hasonlóan csökkent viszont a tanuló- és nyugdíjasbérletek eladása. A tanulóbérletből ötvenhéttel kevesebbet váltottak – ez 1,4 százalékos csökkenés –, míg a nyugdíjasok esetében 6,8 százalékos volt a csökkenés. Ez utóbbi esetében a negatív tendencia a szolgáltató cég szerint a nyugdíjkorhatár hatvanöt évre emelésének hatásaként jelentkezik.

Menetjegyekből szinte ugyanannyit váltottak, mint tavaly, mindössze 0,3 százalékos az emelkedés. Összesen 65.438 buszjegyet adtak el háromnegyed év alatt.

A társaság menetdíjbevétele az előző évekhez képest némileg emelkedett, ám a szociálpolitikai menetdíj-támogatás összege évről évre csökken. A menetrendszerű tevékenységből származó árbevétel 2,6 százalékkal nőtt, azaz mintegy 850 ezer forinttal tudtak többet elérni.

Összvonalas bérletekből és menetjegyekből is többet adtak el idén.
Összvonalas bérletekből és menetjegyekből is többet adtak el idén.

A beszámoló részletezi a bevételeket, üzemi kiadásokat, kiemelten az üzemanyagköltségeket. A közvetlen költségek egyik meghatározó eleme a gázolajár, aminek mérséklődése jelentős részben hozzájárult a közvetlen költségek nagyobb mértékű csökkenéséhez. Szám szerint ez mintegy 1,7 millióval kevesebb kiadást jelentett.

A Kisalföld Volán helyi menetrendszerű tevékenysége támogatások nélkül 9,7 millió forint veszteséget hozott. Ez a veszteség azonban 2,6 millióval kevesebb az előző évinél. A tisztes nyereség elérése mellett a Kisalföld Volán veszteségtérítési igénye az első kilenc hónapra közel 10,3 millió forint.

A társaság és az önkormányzat között az idei évre kötött megállapodásban 23,9 millió forint működési támogatást határoztak meg, ami a növekvő bevételek és a takarékosabb költséggazdálkodásnak köszönhetően várhatóan 17,1 millióra mérséklődik. Ennek következtében az utolsó negyedévére a Volán várható veszteségtérítési igénye 6,8 millió forint lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították a futamidőt

A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep építéséhez az Aqua kft. minden évben egyben adta volna át… Tovább olvasom