Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tízmillióval többe kerül a Lőpor utca

Mosonmagyaróvár - A zárt csapadékvíz-elvezetést és az útburkolatot nem bírta volna a Lőpor utca jelenlegi alapja, ezért a szakemberek úgy döntöttek, georáccsal erősítik meg az alapréteget. A váratlan probléma mintegy 10 millióval drágítja és fél hónappal hosszabbítja meg a kivitelezést.
A mosonmagyaróvári Lőpor utca elmúlt hetekben kezdődött felújítása a napokban „megakadt". Az utcában lakók arra lettek figyelmesek, hogy nem halad a munka, egy szakaszt többször is tömörítettek, majd felbontottak. Ez azonban, mint kiderült, nem a kivitelezők hibája, hanem előre nem látott probléma okozott fejtörést a szakembereknek.

Dr. Nagy István alpolgármester, a körzet képviselője a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a kivitelezéseket, hogy ne az út elkészülte után derüljön fény az esetleges hibákra és keressék a felelősöket.

A vizsgálatok során bukkant elő egy olyan probléma, ami feltétlenül megoldásra várt, hogy a munkákat tovább tudják folytatni.

Kalincsák István városfejlesztési osztályvezető lapunknak elmondta: a korábban elkészült tervek szerint az utat szikkasztóárokkal alakították volna ki, ám időközben úgy döntöttek, hogy az utca csapadékvíz-elvezetése zárt rendszerű legyen. Erre új tervek készültek. A kivitelezéssel – a közbeszerzési eljárást követően – megbízott társaság nyár közepén kezdte meg a munkát.

Lőpor utca: A gyenge útalap miatt várhatóan csak október közepére készül el a felújítás.
Lőpor utca: A gyenge útalap miatt várhatóan csak október közepére készül el a felújítás.

– A feltárást követően mindig előjöhetnek olyan előre nem várt problémák, amelyek hátráltathatják a munkákat. Sajnos így történt ez a Lőpor utca esetében is. A talajmunkáknál végzett teherbírásmérések során fény derült a földmű rendkívül rossz állapotára – mondta az osztályvezető. Amennyiben erre az alapra építenék rá a teljes szerkezetet, az út rövid idő alatt tönkremenne. Az évekkel ezelőtti gáz- és szennyvízcsatorna-építések során – minden alapvető szabályt megszegve – tiszta agyagot töltöttek vissza. Ez a réteg az idő során teljesen átázott, nem képes megtartani az ide tervezett szerkezetet. A városháza a kivitelezőkkel közösen az elmúlt hetekben kereste a legjobb megoldást a problémára.

A legcélravezetőbb az lenne, ha harminc centiméter mélységben a teljes talajréteget lecserélnék. Ez azonban nagyon költséges, mivel a sok keresztbe kötés miatt szinte csak kézi munkával lehetne ezt elvégezni, az önkormányzat pénzügyi lehetőségei pedig behatároltak. Ezért arra az elhatározásra jutottak, hogy a megfelelő alapot georács beépítésével érik el, amit tizenöt centiméter murvába ágyaznak.

Ezzel hosszú távon stabil alapot biztosítanak az útnak. A megoldás mintegy 10 millió forinttal drágítja meg a teljes beruházást.

Az osztályvezető elmondta: keresték a legolcsóbb megoldást, ezért próbaként egy rövid szakaszon építettek be bizonyos teherbírású georácsot. A mérések alapján azonban erről kiderült, ez nem elegendő, ezért egy másikat próbáltak ki. Ezzel már jobb eredmények születtek. Az útépítés befejezésének eredeti határideje szeptember vége volt, a váratlan probléma miatt azonban – amennyiben az időjárás engedi – fél hónappal csúszik az átadás.

Az útépítést követően áttekintik a környék forgalmi szabályozását is, a tervek szerint lakó-pihenő övezetet jelölnek ki. Emellett megoldódik az a lakossági kezdeményezés is, miszerint a szomszédos Tétényi utcát ismét kétirányúsítják.

Áttekintik a környék forgalmi szabályozását is, a tervek szerint lakó- pihenő övezetet jelölnek ki.

Olvasóink írták

 • 9. fifi 2008. szeptember 20. 11:48
  „Ez az útca Október közepére kész lenne.........rehegek de nagyon))))
  Majd ha dolgoznak is rajta!!”
 • 8. lőpor 2008. szeptember 18. 15:38
  „Kedves DP
  Járt maga már valaha Pesten a belvárosban???-majdhogynem mind egyírányú...no meg a vítéz ,szél utcán ,hogy férnek el az autok egymás mellett?
  Na a Kamionokról + annyi,hogy igenis itt mennek át" nem mondom melyik cég"
  Kismartinonról meg annyi ,hogy az ott lakok többsége nem figyeli azt a kis táblát..mintahogy a Tétényiben sem...........”
 • 7. DP 2008. szeptember 17. 21:58
  „Kedves Lőpor utcai!

  Nem véletlenül nyitják meg a Tétényi utcát sem!
  ne beszéljen már marhaságokat! Miért kellene a Vitéz utcát meg a többit egyirányúsitani! Utálom a Kismartoni utcát is mert egyirányú igy nem lehet átjárni csak egy irányba!
  Önnek hogyan tetszene ha a Lőpor utca egyirányú lenne?
  Szerintem önnek sem tetszene ha csak egy irányból lehetne megközelíteni a házát és ha a többi utca is egyirányú lenne akkor a közelebbi célpontot is csak nagyon nagy kerülővel lehetne elérni!

  Mikor ment kamion a Lőpor utcán? én még életemben egyszer sem láttam hogy 20 tonnás nyerges kamion ment volna ezen az úton! pedig itt lakom a közelben! maximum 7,5 tonnás teherautó megy rajta(és ez nem kamion) de az utóbbi években azok is kifogytak!”
 • 6. pfff 2008. szeptember 17. 08:41
  „Ne nyugattal dobálózz! Azt áruld el ki fogja kifizetni. Mert az önkormányzat tuti nem, mert semmi köze hozzá. Az áramszolgáltatónak miért is lenne érdeke? Szóval marad a polgár, azok meg tuti húzzák a szájuk szélét. Mert ha más megcsinálja nekik, akkor követelni azt tudnak, de ha fizetésről van szó, akkor inkább mégse.
  Nyugaton egyszerübb. Ott már alapból úgy kezdték (mivel volt lóvé), hogy hogyan fog majd kinézni. Nálunk sajnos takarékoskodni kell, így marad a légvezeték. Akinek nem tetszik, nyissa ki a pénztárcáját. Ez így működik. A két szép szemedért nem fogják megcsinálni.”
 • 5. zopika02 2008. szeptember 16. 19:28
  „pfff

  Tőlünk kissé nyugatabbra nem nagyon látsz légkábelen történő bekötést sehol. Valószínű egy tíz év és nálunk is igény keletkezik a környezet szépségére. Én csupán azt írtam, ha már ekkora felfordulást csinálnak akkor egy kalappal meglehetett volna valósítani ezt is. Menj el és nézd meg a bekötéseket, mert érdemes. Még valami a közútkezelő állásfoglalása szerint 5 méter magasság alatt légkábel nem lehet. Teszem fel ha valóban arra tévedne egy kamion ami esetleg nem fér el a távhővezeték alatt a Fertősoron, kíváncsi lennék mennyit túlóráznának a szolgáltatók. Persze meglehet valósítani így is a beruházást de nem lehet végleges megoldásról beszélni, gondolom ezt te is belátod mielőtt óbégatsz. ...:-)”
 • 4. pfff 2008. szeptember 16. 18:15
  „zopika02

  Előbb járj utána, aztán beszélhetsz marhaságokat.
  A légvezetékes bekötésekhez semmi köze az Önkormányzatnak. (Max annyi, hogy a közterületet is érinti.)
  Az E.ON tulajdonában van(nak). De mivel a mérő-elosztó berendezés már magánterületen van (általában bevésve a ház oldalába), ezt az egészet a lakóknak/tulajdonosoknak kellett volna elindítani (nem hangoztatni, meg fórumokon óbégatni, hanem kitölteni az igénybejelentőt, és befáradni vele az E.ON irodájába).
  Illetve egyszerűnek tűnik a dolog, de azért annál kicsit bonyolultabb. Ugyanis a légvezetékes csatlakozások általában a tető felől vannak bekötve. Egy földkábeles viszont értelemszerűen a föld felől. Ami azt jelenti, hogy vésni kell nagy valószínűséggel. Ezt meg a legtöbb ember nem is akarja. És így tovább...
  És még kismillio oka van a dolognak, amiért a légvezeték marad.”
 • 3. dinó 2008. szeptember 16. 17:39
  „A kukásaútó mikorjön és hol?????-mert,hogy itt nem lehet közlekedni gyalog sem ...”
 • 2. zopika02 2008. szeptember 16. 13:21
  „Ekkora útfelbontásnál és beruházásnál nem lett volna jobb a földben elhelyezni ezeket a rettenetes csúnya légkábel bekötéseket ? Csak a szolgáltatókkal kellett volna kicsit jobban egyeztetni. Óvár legszebb utcája lett volna a villanyoszlopok nélkül. Uram atyám hogy megint csak félmunkát végeznek. Majd egy - két év múlva újra feltörik. Gratula az illetékeseknek....”
 • 1. lőpor utcai 2008. szeptember 16. 11:35
  „Nagyon örülök a Tétényi utca kétírányúsitásának,)mivel azon elférnek az autók!Talán inkább a Vitéz ..stb utcákon kellene elgondolkodni,hogy egyírányú lenne.."tudom ennek senki sem örül"
  A lakó-pihenő övezetnek még annál is inkább örül mindenki szerintem,mert talán a nagy kamionok nem itt fognak átszáguldani a Kossuth utra..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velencei evezősközpont a Lajta partján

Mosonmagyaróvár - A fesztiváli hétvégén a Vár-tavon igazi velencei hangulat fogadta a látogatókat:… Tovább olvasom