Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Tízmillió forintot buknak a válságon

Dunakiliti - Az iparűzésiadó-bevétel legalább tízszázalékos csökkenésére számít Dunakiliti a gazdasági válság hatásaként: ez legalább tízmilliós kiesést jelent a büdzséből. A polgármester jutalma egy részét a templom harangjának automatizálására ajánlotta fel.
Szokoli Sándor dunakiliti polgármester a Kisalföldnek adott interjújában a helyi cégeket érintő, így az önkormányzati bevételekre is hatással lévő válságról, a dunaszigeti iskolások után kért „szerepvállalásról" s a helyi „szlovák ingatlanpiacról" beszélt.

– Dunakilitin több mint ezer embernek biztosítanak munkahelyet a helyi üzemek. Ezek közt autó- és építőipari beszállítót is találunk, ahonnan több száz embert bocsátottak el. Számolnak az iparűzésiadó-bevétel csökkenésével?

– A bizottságok már tárgyaltak az idei költségvetésről: az üzemek tájékoztatása alapján tízszázalékos bevételcsökkenéssel számolhatunk. Ennél azonban óvatosabban tervezünk, hisz a pontos összeget csak a cégek adóbevallása után tudjuk meg.

Tavaly több mint százmillió forintos iparűzésiadó-bevétele volt az önkormányzatnak.

A korábbi évek tapasztalatai alapján már óvatosabban kezeljük az előzetes befizetéseket (decemberig a várható iparűzési adó kilencven százalékát kellett átutalni). Akadt ugyanis olyan év, hogy egyes vállalatok esetében jókora túlfizetés mutatkozott, melyet aztán utólag vissza kellett fizetnünk vagy beszámításként kérték az üzemek. Ez kellemetlen helyzetbe hozhatja az önkormányzatot.


– A mosonszolnoki lehet-e példa: terveznek helyiadó-csökkentést, hogy megtartsák a cégeket?

– Ezzel a kérdéssel már decemberben is foglalkoztunk, s nem zárkózunk el tőle. Az iparűzési adó most sem a maximális mértékű Dunakilitin: 1,8 százalék. Tovább vizsgáljuk a témakört, hisz a bizottságok véleményei alapján a helyi intézmények költségvetésében is lehetnek módosítások. Takarékos gazdálkodást kérünk minden önkormányzati fenntartású intézménytől.

A dunakiliti üzemek idén vélhetően kevesebb iparűzési adót fizetnek a falunak. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
A dunakiliti üzemek idén vélhetően kevesebb iparűzési adót fizetnek a falunak. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

– A dunaszigeti felsősök 2007 óta Dunakilitin tanulnak, az ottani iskola tagintézmény lett. Úgy hírlik, most hozzájárulást kérnek az ottani önkormányzattól az átjáró tanulók után...

– A velük kötött megállapodás szerint minden évben felülvizsgáljuk a költségvetést. A központi büdzsé nem fedezi az intézmények működését: idén körülbelül 42 millió forintot kell előteremtenünk. Feketeerdővel már korábban megegyeztünk, hogy a bevétel feletti hiányzó részt gyermekarányosan pótoljuk. Dunaszigettel is hasonló megállapodásban gondolkodunk – ez lenne korrekt. Korábban a falu vezetése arról panaszkodott, hogy oktatási intézményeik 40–50 millió forintot „visznek el", most mindössze hétmillióba kerül nekik az ottani iskola fenntartása. Nem várhatják el Dunakilititől, hogy minden más költséget vállaljunk, számításaink szerint nagyjából tízmilliós tétel esne a szomszédos falura.


– Az iskolabusz kérdése megoldódott?

– Soha nem ígértünk Dunaszigetnek iskolabuszt. Erre csak megfelelő pályázati összeg elnyerése esetén lenne lehetőség. Azt mondtuk: a gyermekek szállítását megoldjuk, s ez így is történt. Hosszas egyeztetés után most a Kisalföld Volán járataival utazhatnak a hozzánk járó tanulók.


– A luxusházakat kínáló Kilitipark építése felgyorsulóban. Hány Szlovákiából érkező család költözött a településre?

– Valóban, most nagyobb erővel kezdtek az építkezésnek, felújításnak – azt azonban nem tudom, mikorra készülhetnek el a lakások. Eddig egyébként körülbelül kéttucatnyi ingatlant vettek meg a faluban szlovák állampolgárok.


– Terveznek újabb telekkialakításokat?

– A rendezési terv módosítása folyamatban van, a József Attila utca új szakasza mögötti részen lesznek új telkek: 600–800 négyzetméteresek. A legalább ötéves dunakiliti tartózkodást igazolók eddig 40 százalékos kedvezményt kaptak telekvásárláskor. Előfordulhat azonban, hogy most másféle módon segítünk az itt élőknek: például az első lakáshoz jutókra nagyobb keret juthat.


– Karácsony előtt jókora vitát kavart a képviselő-testületen belül a polgármester jutalma. Rosszulesett önnek a kritika és a megosztottság?

– Nem annak mértékével (végül 2,3 havi jutalmat szavaztak meg Szokoli Sándornak – a szerk.) kapcsolatban volt kifogásom, hanem az eljárás módjával. Azt szerettem volna, ha a tények alapján értékelik a munkámat. A jutalmam egy részét egyébként felajánlottam a helyi templom harangjának elektromos mozgatására: a kivitelező a napokban végzett az átalakítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön a vadkendertermesztőnek

Halászi - Letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a fiatal… Tovább olvasom