Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Testvérvárosok: nyolcból kettőt töröltek

Mosonmagyaróvár - Határozatban szüntette meg testvérvárosi kapcsolatát Aresével és Hadstennel Mosonmagyaróvár.
A települések között évek óta csak papíron él
ez a kapcsolat.

A mosonmagyaróvári önkormányzat ez idáig nyolc településsel – Arese (Olaszország), Hadsten (Dánia), Hattersheim am Main (Németország), Stockerau (Ausztria), Samorin (Somorja, Szlovákia), Senec (Szenc, Somorja), Piotrkow Tribunalski (Lengyelország), Beregovo (Beregszász, Ukrajna) – állt testvérvárosi kapcsolatban. A testvérvárosok mellett élénk nemzetközi kapcsolat alakult ki Neusiedl am See-vel (Nezsider, Ausztria) és Pezinokkal (Bazin, Szlovákia) is.

A testvérvárosokról és a nemzetközi kapcsolatokról szóló beszámolót legutóbbi ülésén tárgyalta és fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete. A városházán a partner- és testvérvárosi, valamint a nemzetközi programokkal kapcsolatos feladatokat a szervezési és koordinációs osztály látja el. Az aljegyző – osztályvezető – koordinálásával egy munkatárs foglalkozik ezen ügyekkel. Aktív szerepet vállal ebben továbbá a Tourinform-iroda is, illetve a rendezvények témájától függően segítenek az adott területtel foglalkozó szakemberek.

Az osztály minden év decemberében programegyeztetés céljából levélben megkeresi a testvérvárosokat és terveket, programokat kér a következő évre. Gondot okoz, hogy a legtöbb várostól csak márciusban vagy áprilisban érkezik konkrét program. A meghívások is eseti jellegűek, hisz minden település anyagi nehézségekkel küzd. Mosonmagyaróvár az elmúlt évben összesen 1,15 millió forintot költött a nemzetközi kapcsolatokra.

A kárpátaljai Beregszásszal tavaly szeptemberben írták alá a megállapodást. Fotó: Kisalföld-archívum
A kárpátaljai Beregszásszal tavaly szeptemberben írták alá a megállapodást. Fotó: Kisalföld-archívum

A partnerség elsősorban kulturális, sport-, idegenforgalmi, turisztikai jellegű.

Aktív az intézmények, civil szervezetek közötti kapcsolat, melyet az önkormányzat elsősorban a közművelődési alapra benyújtott pályázatokon keresztül tud támogatni. A város meghívásait mindig valamilyen nagyobb kulturális rendezvényhez kapcsolja. Sikerült elérni, hogy elsősorban ne protokolláris rendezvények legyenek a települések között, hanem közvetlenül intézmények, civil szervezetek találjanak egymásra, s az emberek között alakuljanak ki baráti kapcsolatok. Emellett a város erősíteni szeretné a gazdasági jellegű együttműködést is.

Sajnos ebben ez idáig nem sikerült eredményeket elérni, pedig próbáltak kamarai kapcsolatokat kialakítani, az üzleti partnereket egymáshoz közelebb hozni. A testvér- és partnervárosokkal közösen nemzetközi pályázatban is részt vesznek.

Az olasz és dán településekkel a valós kapcsolat már megszűnt. Aresével még 1996 előtt, az itáliai önkormányzati választásokat követően, Hadstennel pedig 2006 után, mivel az önkormányzati rendszer Dániában megváltozott, a település elvesztette önállóságát. Ez utóbbinál a nagy távolság is szerepet játszott a kapcsolat „kihűlésében". A képviselő-testület ezért arról határozott, hogy e két testvérvárossal hivatalosan is megszüntetik a már évek óta inaktív kapcsolatot. Ugyanakkor döntöttek arról is: keresik a lehetőségét romániai magyarlakta településsel való kapcsolat felvételének.

Olvasóink írták

 • 1. Kiskutya 2009. március 09. 18:35
  „ELTŰNT Mosonmagyaróváron, 03. 04-én Magyar utca környékéről egy ezüst színű, 2 éves Yorkshire Terrier kiskutya.
  Rajta volt egy fém nyakörv, egy sárga bolha nyakörv, és egy kék kabát is, ami belül piros.
  Ha valaki látta, vagy esetleg megtalálta kérjük hívja a : 0630-948-89-98 telefonszámot, vagy írjon az eltuntkutya@gmail.com e-mail címre.
  A megtalálónak MAGAS pénzjutalom jár!!!
  Előre is köszönet.

  Elnézést, hogy ide írtuk, de nagyon fontos lenne, ha előkerülne... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megeszik a hasznot a nem fizetők

Mosonmagyaróvár - Már ötödik alkalommal próbáltak fizetés nélkül távozni a vendégek a mosoni Európa… Tovább olvasom