Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Területet cserél a hitközséggel a város

Mosonmagyaróvár - Hosszú idő után most úgy tűnik, végre megoldódik az önkormányzat és a helyi zsidó hitközség vitája az évtizedek óta fennálló rendezetlen tulajdonviszonyok miatt a Mosonyi utcai vadgesztenyesoron.
Régi gondja a városnak és a Mosoni Zsidó Hitközségnek, hogy a Mosonyi Mihály utca „ráépült" a telkükre, s ezt a jogtalanságot azóta sem sikerült rendezni. Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2004. július 15.), a Mosoni Zsidó Hitközség annak idején számos ingatlant vásárolt városszerte.

Ezek között volt az 1861-ben megnyílt temetőhöz vezető út, a mai Mosonyi Mihály utca menti – azóta védetté nyilvánított – vadgesztenyesor, illetve a mellette lévő terület is. Az út mentén a hitközség ültetett vadgesztenyefákat. Évtizedekkel később aztán az akkori városi tanács lakótelepet tervezett a fasor mellett, ezért a területet kisajátították és megépítették a mai Mosonyi utcai panelházakat.

A város akkori vezetése azonban vélhetően „elfelejtette" kisajátítani a fasor területét, így ez továbbra is a hitközség tulajdonában maradt. Az ingatlanon időközben játszótér, bekötőút, trafóház épült, sőt, egy darabon még a Mosonyi utca is keresztezi.

A hitközség 1990-ben újította fel a mosoni temetőjét és ekkor került napvilágra először a tulajdonviszonyok rendezetlensége.

Korábban több próbálkozás történt e szabálytalan helyzet rendezésére, de ezek nem vezettek eredményre.

A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nem valósulhatott meg például a Mediterrán lakóparkot a Mosonyi utcára kicsatlakoztató út megépítése sem, mert az is a hitközség területét venné igénybe. A helyzet rendezésére a Mosoni Zsidó Hitközség vezetője nemrég újabb próbálkozást tett a jelenlegi városvezetésnél. A polgármesterrel tárgyaltak a közelmúltban ez ügyben és úgy tűnik, végre megállapodás született a kérdésben.

A hitközség ugyan sérelmezi, hogy területét két helyen közút veszi igénybe, ám megértik, hogy ezt az állapotot ma már nem lehet megváltoztatni. Azt kérték, hogy a korábbi temetői út nyomvonala a szegélyező fasorral maradjon meg, viszont a terület tulajdonjogáról hajlandóak lemondani csereterület ellenében. A helyzet orvoslására a városvezetés sem lát más megoldást.

Az egyezetések során több lehetőség is felmerült, ám végül abban állapodtak meg, hogy a temető előtti beépítetlen, jelenleg önkormányzati területet cserélik el a hitközséggel. A város egyetlen kikötése a cserével kapcsolatban, hogy a terület park jellege maradjon meg, azt beépíteni nem lehet. A hitközség pedig azt kéri, hogy az ingatlan a szomszédos temető tartalék területe lehessen, igény esetén azt hozzácsatolhassa. A hitközség és az önkormányzat közti megállapodással mai ülésén foglalkozik a képviselő-testület.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. május 23. 12:05
    „Érdekes az elévülés fogalma Magyarországon! Ha a hatóságaik úgy döntenek, hogy nem ismerik el a saját hibályukat, akkor elévűl a jogos követelés! Még az sem számít, hogy a hatóságaink egy-egy hivatali viszaélő felszínes munkálya okozta a kárt! Sőt még az általuk kiszabott horribilis perköltslget is a károsúlt nyakába varrhatják! De ha elismerik mivel egy (nem is mindenféle ) hitközség követeli a jogos tulajdonát, akkor lehet egyeszkedni! Az alantas eljárások korát éljük ebben a rendszerben!A politika és a hatóságaink lassan csupán azért vannak, hogy legyen aki munka nélkül is bért, tisztelet díjazást kapjon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblázás helyett aszfaltozzák Darnózseli útjait

Darnózseli - Nyolc év után leszerelték az egész községre érvényes harmincas sebességkorlátozó táblát… Tovább olvasom