Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Termálhőt hasznosítanak a paradicsomtermesztésben

Első ütemben hatvan munkást alkalmaznának a környék talán legmodernebb és legnagyobb, termálhővel fűtött üvegházában Lébényben.

Egy osztrák–magyar vállalkozás hatmillió euróval alakítja ki azt a kertészetet, ahol koktélparadicsomot termesztenének már decembertől.

Harmadik generáció óta foglalkozik koktélparadicsomokkal az osztrák Zeiler család. Decembertől Magyarországon is elkezdenék a zöldség termesztését. Ehhez első körben egy hat és fél hektáros üvegház épül Lébény és Mosonszentmiklós között, melyet a területen található termálvízzel fűtenének.

– Évek óta keresünk befektetőket a területre. Több beruházó is érdeklődött, az öregek otthonától, a strandtól a konferenciahotelig különféle ötletekkel jöttek – magyarázza Portik György, a terület tulajdonosa, aki végül az osztrák Zeilerékben talált megbízható partnerre.

Portik György: ˝Decemberre érkeznek a paradicsompalánták, addigra el kell készülnie az üvegháznak.˝
Portik György: ˝Decemberre érkeznek a paradicsompalánták, addigra el kell készülnie az üvegháznak.˝


A Lébényhez tartozó 35 hektáros és a Mosonszentmiklóshoz tartozó valamivel több, mint egyhektáros területen első ütemben egy 6,5 hektáros üvegház építésébe fogtak. Mint megtudtuk, a hollandok által gyártott építmény vázszerkezete, szenny- és csapadékvíz-hálózata elkészült, a fűtéstechnikai berendezéseket most helyezik el és az üvegezés is folyamatban van. Portik György szerint itt Magyarország egyik legnagyobb egybefüggő, egyben legmodernebb üvegháza készül hatmillió euróból.

A következő ütem tervei egy újabb 7 és fél hektáros üvegház, csomagolóüzem kiépítését tartalmazzák.
– A termálkutak – a vizsgálat szerint – fűtésre hosszú távon alkalmasak, az egyik 78, a másik 82 Celsius-fokos vízzel rendelkezik. A biztonság érdekében gázkazánokat is üzembe helyezünk majd – tudta meg lapunk az ügyvezető igazgatótól. A munkálatokkal decemberre mindenképp el kell készülniük, ugyanis akkor már Hollandiából érkeznek a paradicsompalánták. Első körben hatvan munkaerőre lesz szükség. Kilenc alkalmazott egyébként már Ausztriában ismerkedik a technikával.

– Eleinte Lébényben csak termeszteni fogunk, a zöldséget Ausztriában csomagoljuk. A következő ütem tervei egy újabb 7 és fél hektáros üvegház, csomagolóüzem kiépítését tartalmazzák, akkor már 110 embert foglalkoztatnánk – számolt be a tervekről Portik György. A lébényi koktélparadicsomoknak már van helyük az európai piacon, de várhatóan majd a magyar boltokban is találkozhatunk velük. A szociális épület felújítását is elkezdték, de szolgálati lakások, munkásszálló kiépítésén is gondolkodnak.

– Örülünk, hogy végre sikerült beruházót találni erre a területre. A munkahelyteremtés szempontjából is ez volt az eddigi legjobb projekt. Bízunk benne, hogy nemcsak a községünkből és Mosonszentmiklósról, hanem a környékünkről is sokan el tudnak majd itt helyezkedni – vélekedett Kovács Gábor, Lébény polgármestere. Kiemelte: a néhány éve elkészült, a két szomszédos települést összekötő kerékpárúton majd az itt dolgozók biztonságban eljuthatnak – akár biciklivel is – a munkahelyükig.

Olvasóink írták

 • 11. Rudolfi 2010. szeptember 21. 09:08
  „Remek gondolatvolt ez a megvalósitás. De valójában csak az a kérdés,hogy aki igazán rászorul a munkára megkapja e.Ugyan is száz-száz jelenkező van.A térségben nagyonsokan vannak kik munkára várnak.De viszont nagyonjó ez a csepektető rendszer megoldás.Hogy miért is,azért mivel ezzel a rendszerel a főldi munkák jó része megvan sporolva.”
 • 10. Loich 2010. szeptember 19. 20:30
  „Strand - termálfürdő azért ide sokkal jobb lett volna... Paradicsomokra pazarolni 78 és 82 fokos termálvizeket...”
 • 9. janika 2010. szeptember 18. 12:19
  „Mi lesz.ha ezt is lekoppintják mint a "Lébényi kazánt"?”
 • 8. pancser 2010. szeptember 16. 15:01
  „Mindenki tudja, hogy ugyanígy termelik a holland paradicsomot is. Mi van tuskózók, a modern technológia majdnem mindenhol egyforma. Hahaha!
  Gratulálunk az elképzeléshez és sok sikert!”
 • 7. tudo 2010. szeptember 16. 08:40
  „Emberek! Nem érdemes vitatkozni,mert ebből a paradicsomból sem Magyarba sem Tescóba nem kerül egy szem sem .Minden megy a Billába,Sparba Metróba.Egyébként ki vesz tudatosan magyar fürtös
  paradicsomot? mert úgy tudom Óvártól 10 km re nagyban termelik régóta.”
 • 6. SC 2010. szeptember 15. 21:53
  „Mennyi bajod van tescós pancser...
  Ez is lesz olyan,mint a holland tuskós...”
 • 5. Kimi74 2010. szeptember 14. 12:58
  „2014-et ha megéljük,akkor túl kell élnünk a 2012 december 23-án bekövetkező világvégét:)
  Micsoda kilátások a jövőre tekintve:)
  http://govinda.blogter.hu/11931/majak_vilagvege_elmelete”
 • 4. permanganat 2010. szeptember 13. 22:23
  „info2009*: honnan van ez a 2014es információd ?

  Tudnál valamilyen forrást ( weblapot ) adni ? kösz”
 • 3. info2009* 2010. szeptember 13. 20:29
  „2014-ben megerkezik a jegkorszak Europaba, ami azt jelenti, hogy hosszu, hideg, havas, jeges telek lesznek es nagyon rovid huvos nyarak. Igy jobb lenne, ha magyar termelok es elkezdenenek uveghazakat epiteni mindenutt, magyar fogyasztasra, mert nem lesz mit ennunk. Ja, es magyar palantakkal...”
 • 2. pancser 2010. szeptember 13. 18:16
  „Készül a műparadicsom. Ezt a marhaságot nem én állítottam, de így készül az a holland paradicsom is amit a hiperekben árulnak télen. A hír egyébként örvendetes.”
 • 1. KoPi 2010. szeptember 13. 13:33
  „Gratula!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy vonattal többet már sikerült kiharcolni Rajkán

A reggeli technikai járatok egyikére felszállhatnak majd a menetrendváltozást követően a rajkaiak. Tovább olvasom