Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Társasház a panelok között

Az építési vállalkozók egyre több – most kiaknázandó – üzleti lehetőséget látnak a mosonmagyaróvári városközpont zöldterületeiben.
Hamarosan teljesen beépül a panelok közt még meglévő fás-bokros terület, a régi rádióállomás ingatlanja is.

Az ingatlanpiacon az új lakások iránti kereslet egyre több vállalkozót késztet újabb és újabb telkek becserkészésére. Míg Mosonmagyaróváron korábban elsősorban az új városrészekben, utcákban készültek ilyen házak, addig az utóbbi időben egyre többen építkeznek a város olyan pontjain, amikről a környéken élők néhány éve még elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha is beépítik.

Ennek egyik kiváló példája az elmúlt évben több – esetenként politikai – vitát kiváltó Lajta-spiccen zajló építkezés, amit sokan a „városi elit" lakóparkjának is tartanak. De előfordult a közelmúltban az is, hogy két félig elkészült társasház miatt a Mosoni-Duna mellett új utcát is elneveztek: méghozzá előttünk ismeretlen okokból a tiszavirágról.

A tábla árulkodott

A befektetők nem kímélik a városközponti zöldterületeket sem, az építkezési láz látszik kitörni az egykori régi rádióállomás területén és környékén is. Néhány hete méretes tábla hirdeti a (Marx) Károly utca és a Mosonyi-lakótelep közti – korábban fás-füves – területen, hogy ott bizony társasház épül. A mellette álló panelház lakói is csupán a tábláról értesültek arról, hogy mire készülnek a szomszédban. A lakókat az illetékes hatóság nem értesítette a tervezett építkezésről, így kifogást sem tudtak emelni az építési engedély ellen. A közös képviselő ezért az önkormányzathoz fordult.

Az építésügyi irodától kapott válasz szerint azonban az itt lakók az építési engedélyeztetési eljárásban nem számítanak ügyfélnek, ezért nem is kaptak értesítést ennek megindításáról. A lakók viszont úgy érzik, nagyon is ügyfélnek számítanak, hiszen az építkezés nagy hatással lesz az életkörülményeikre. Az építőanyagot ugyanis a lakótelep belső útján keresztül szállítják majd, ami amellett, hogy veszélyezteti nyugalmukat és testi épségüket, még az útburkolatot is tönkreteszi.

Garanciát kérnek a lakók

A lakók arra szeretnének garanciát kérni, hogy az építkezés miatt semmiféle anyagi és erkölcsi hátrány ne érje őket. Az építésügyi iroda elutasító válasza miatt a közös képviselő a közigazgatási hivatalhoz fordult a kérdésben. A hivatal bekérte az építkezéssel kapcsolatos összes dokumentációt és vizsgálja az ügyet.

Újabb ház épül

Ettől a területtől nem messze a közeljövőben várhatóan egy újabb társasházi építkezés is elindul. Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött egy Kormos-lakótelepi 1100 négyzetméteres terület értékesítéséről. A játszótér közvetlen szomszédságában lévő füves területre az új tulajdonos vélhetően rövid időn belül egy újabb társasházat emel majd, tovább zsúfolva ezzel az egyébként is sűrűn beépített városközpontot.

Az ingatlaneladás indoklása szerint a Flesch Károly Kulturális Központ mögötti terület a koordinált városfejlesztési tevékenység egyik célterülete. Hasznosítása ez idáig nem tudott megkezdődni, mert a közepén helyezkedik el a volt rádióállomás ingatlanja, ami magántulajdonban van és a tulajdonosokkal nem tudott megállapodni az önkormányzat. Emiatt a terület közművesítésére sincs lehetőség. A közelmúltban egy cég kérelemmel fordult az önkormányzathoz az 1100 négyzetméteres telek megvásárlásával kapcsolatban, ezért tárgyalta a képviselő-testület az értékesítést. Az eladás feltételei között a vevő kötelezettségeként határozták meg az ingatlan közműcsatlakozásainak kiépítését, szilárd burkolatú út kialakítását, illetve a telek tízméteres környezetének parkosítását. A döntés értelmében a telek kikiáltási ára bruttó 10 millió forint.

A játszótéren nem lesz társasház

Az elmúlt napokban számos telefon érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat eladja az úgynevezett Lajta-parti „macis" játszótér egyik felét, mert egy vállalkozó társasházat álmodott oda. Lapunk érdeklődésére Sólyom Tibor önkormányzati főtanácsos elmondta: nem tudnak ilyen tervekről és a város nem kívánja eladni ezt a területet.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közadakozás a városért

A most 15 éves „Alapítvány a Városért" közhasznú civil szervezet célja olyan közadakozás… Tovább olvasom