Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Szűkebben számolt helyi adók

Mosonmagyaróvár - A gazdasági válság hatása érzékelhető a helyi adóbevételekben is a városban.

A gazdasági visszaesés miatt alacsonyabbra tervezett adóbevételek azonban többnyire időarányosan teljesültek az első félévben. Az adóztatás helyzetéről szóló beszámolót mai ülésén tárgyalja a képviselő-testület.

Nagyjából a tervezettnek megfelelően folytak be a helyi adóbevételek tavaly és az idei év első felében. Az adóztatás helyzetéről szól beszámolóból kiderült, hogy az építményadó mértéke lakások esetén 400, garázs esetén 300, míg egyéb építmény esetében 700 forint négyzetméterenként. A törvény által meghatározott adómérték felső határa egyébként 1083 forint négyzetméterenként. Az elmúlt évben 6114 adózónak összesen 454,3 millió forint építményadót írtak elő, amiből 430 milliót a nem lakás céljára szolgáló építmények után vetettek ki. A tervezett adóbevétel 99,8 százaléka teljesült. Az építményadó mértéke idén nem változott, az egész évre tervezett 466,6 millióból az első félévben 227,5 millió folyt be.

Idegenforgalmi adó: Tavaly is csak alig 20 millió forint folyt be, idén legfeljebb 14 milliót remélnek.
Idegenforgalmi adó: Tavaly is csak alig 20 millió forint folyt be, idén legfeljebb 14 milliót remélnek.

A városban jelenleg a törvényi maximummal – 2 százalékkal – fizeti 3751 vállalkozás az iparűzési adót. Az elmúlt évre 1,6 milliárdot terveztek, amiből 1,55 milliárd folyt be. Az iparűzési adó 97,8 százalékát a társas vállalkozások fizették be. Az előző évi adatok figyelembevételével az idei tervezésnél elvárásként szerepelt a nagyobb adóbevétel elérése. Ezen célkitűzést azonban meghiúsította a tavalyi második félévben bekövetkezett gazdasági visszaesés. Ennek hatása jelentkezett a helyi iparűzési adóban, ezért az idei év elé óvatos várakozással nézett az önkormányzat: a tavalyihoz hasonló mértékű bevételt terveztek. Az első félévi adatok alapján a tervezett bevétel remélhetőleg teljes egészében teljesülni fog.

A tavalyi évre 9844 gépjármű-tulajdonos 14.114 gépjárműve után 254 millió forint adót írtak elő. Az év végéig ebből 251,6 millió folyt be. Az idei évre 270 millió bevételt terveztek. Az első félévben 127,6 millió jött be, ami a tervezetthez képest 5,5 százalékos elmaradás. Ennek oka is a gazdasági válságban és a devizaárfolyamok változásában keresendő. Az év első öt hónapjában 348 gépjárművet vonattak ki a forgalomból.

Már 2004 óta változatlan mértékkel, 250 forinttal adóztatja az önkormányzat a városban eltöltött vendégéjszakákat. Az elmúlt évben 89 beszedésre kötelezett adózó összesen 19,2 millió forint idegenforgalmi adót fizetett be. Ebből 17 milliót a szállodát üzemeltetők, míg 2,2 milliót a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek. Az idei első félévben idegenforgalmi adóból 8,7 millió folyt be, ami a tervezett összeg 62,14 százaléka. Év végére várhatóan a teljes tervezett összeg – 14 millió forint – teljesül.

A helyi adók beszedésében az elmúlt év második felétől érzékelhetőek a gazdasági válság hatásai. Felszámolás és végelszámolás miatt tavaly 9 adózónak 26,5 millió forintnyi taksát írtak le behajthatatlanság címén, az idei első félévben pedig 2,6 milliós adóbevétel behajthatatlanságát igazolta vissza a cégbíróság ilyen jogcímen. A felszámolások és végelszámolások ez év első felében kezdődtek, melynek eredményei – többnyire az adóbevételek behajthatatlansága – csak ezt követően érzékelhetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biciklis elé nyitották az ajtót (galéria)

Egy parkoló személyautóból szállt ki a sofőrje kedden Mosonmagyaróváron a Szent István király úton,… Tovább olvasom