Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szorgalmazzák a kishatár megnyitását

A hegyeshalmi határátlépés gyorsítására tett javaslatok közül a régi átkelő megnyitását tartják a legcélszerűbbnek.
Lamperth Mónika Pap János országgyűlési képviselőnek a napokban eljuttatott válaszlevelében írta mindezt

Pap János fideszes képviselő az őt levélben megkereső több száz ingázó érdekében intézett kérdést a közelmúltban Lamperth Mónika belügyminiszterhez a hegyeshalmi határátlépés ügyében. A honatya ezt megelőzően 2002 júliusában már tájékoztatta a belügyminisztert a kialakult helyzetről. Lamperth Mónika akkor válaszában megjegyezte, hogy a gondot reggel a tömegesen egy időben érkezés okozza és az, hogy ez egybeesik az osztrák határcsendőrség pihenő- és váltási idejével. Ezért csak két, legfeljebb három forgalmi sávot képesek üzemeltetni. A belügyminiszter válaszában a régi átkelő személyforgalom előtti megnyitását tartotta reális és racionális megoldásnak.

 Pap János szerint azonban azóta sem változott semmi, sőt, az érintetteket hazánk uniós csatlakozása öröme helyett csalatkozás érte a gyorsabb átjutás terén. A képviselő a belügyminiszternek a közelmúltban írt újabb levelében továbbra is megoldást sürget a problémára, amit a régi átkelő megnyitása mellett az uniós sáv megközelíthetővé tételével képzel el. Pap János úgy véli továbbá, segítené az osztrák szomszédok hozzáállását a kérdéshez, ha ők is kénytelenek lennének Hegyeshalomtól autópályadíjat fizetni.

Lamperth Mónika a napokban küldött válaszlevelében leírja: a Belügyminisztérium az érintett miniszterekkel és az osztrák kormányzati szervekkel egyeztetve intézkedési tervet dolgozott ki a határátkelő meglévő infrastruktúrájának jobb hasznosítása, a forgalomirányítás korszerűsítése és az áteresztőképesség bővítése érdekében. A régi átkelő megnyitásával kapcsolatban leírta: az ellenőrzés feltételeit az osztrák kormányzati szervek és szolgálatok alakítják ki, melynek befejezése után kerülhet sor a kishatár megnyitására a nemzetközi személyforgalom számára. Az osztrák szervekkel közösen megteszik azokat a lépéseket, amik alapján megoldható a régi átkelőn keresztül a települések elkerülése, a forgalom autópályáról le-, illetve ráterelése.

A határőrség a forgalom gyorsítása érdekében tett intézkedéseket csak a határátkelőhely területén tudja érvényesíteni. A sztrádán feltorlódott járműveknek már nincs módjuk a visszafordulásra, hogy más, kevésbé forgalmas közeli átkelőt válasszanak. Ezért a közlekedésért felelős szervek bevonásával olyan, a várakozási időt is jelző forgalomirányítási eszközök alkalmazását tervezik, amik az átkelő előtt kellő időben tájékoztatják a közlekedőket.

Lamperth Mónika az aláírásgyűjtők  rossz sávba besorolt gépjárművek visszafordítására vonatkozó javaslatát nem tartja célszerűnek, mivel ez rendkívül balesetveszélyes és ráadásul a jogszabály is tiltja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natúrpark előtti védelembővítés

A szigetközi hullámtér felső és alsó része védelem alá kerülhet: a tervek szerint első lépcsőben… Tovább olvasom