Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Szlovákia bármikor kitehetné a natúrparktáblát

December elején Lipótra látogat a szlovák környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
illusztráció
Széles Sándort, a Mosoni-Dunatáj és Tóth Istvánt, a Felső-Mosoni-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás elnökét tegnap hivatalában fogadta Miklós László, Szlovákia környezetvédelmi és vízügyi minisztere.

A szigetközi településvezetők a közös uniós LIFE-projekt decemberi lipóti konferenciájára invitálták a szlovák tárca első emberét, melyre Persányi Miklós hazai szakminisztert is várják. Mint ismert, a magyar–szlovák pályázaton egymillió eurót nyertek rehabilitációra a társulások, s a bő két hét múlva esedékes megbeszélésen a további együttműködési és pályázati lehetőségekről esne szó.

Még egy komp kellene

– Milyen lehetőségeket lát a közös LIFE-projektekben? Mekkora „hozadéka" lehet ennek szlovák részről?

– Az alapvető dolgok a szlovák oldalon már megvannak. A megépült műtárgyak – így a bősi erőmű – nem érinthető ezekben a projektekben. A legtöbb gondunk Doborgazzal, Nagybodakkal és Vajkával van: szeretnénk valamilyen kompenzációs megoldást találni számukra. Ott például a közlekedési helyzet az egyik legégetőbb kérdés: a Bős vagy Pozsony felé vezető elkerülőutat kevesen használják, a komp pedig most ebben a hatalmas szélben nem közlekedik. Szeretnénk a Szigetköz és a Csallóköz közé egy másik kompátkelőt is kiépíteni: ez is része lehet egy LIFE-projektnek. Egyébként a szlovák megoldás példaértékű lehet a magyarok számára is, hogyan lehet megoldani a talajvíz és a holtágmeder kérdését. Nálunk a holtágrendszer vízzel feltöltve, kitűnően működik.

„ Nem építünk több nagy erőművet"

– A doborgazi törpeerőmű építését mennyire kíséri figyelemmel a minisztérium?

– Ebben mi semmi kivetnivalót nem látunk. A víz zúdul lefelé, s rajta egy turbina nem ront, s nem javít a helyzeten. A környezetvédelmi minisztérium szerint ez egy hidroenergiai lehetőség. Ilyen kisvízi erőmű Szlovákiában 60–70 működik, s az országos lehetőséghez képest hatvan százalékban kihasználtak. Nagy erőművek esetében ez 85 százalék, úgyhogy már nem is számítunk arra, hogy nagy vízi erőművet építsünk Szlovákiában, hisz majdnem teljesen kiaknázott a hidroenergetikai lehetőség.

– Mi a véleménye arról, hogy szlovák vállalkozók is szeretnék kihasználni a településeknek kompenzációként adott erőmű-létesítési lehetőséget?

– Amikor az erőmű és a felvízcsatorna épült, ezektől a településektől megvásárolták ezt a területet. Más kérdés, hogy akkor áron alul kelt el. A két állami vállalat most hivatalosan megállapított áron eladta ezt a területet: a községek ezzel lépnének be majd a jövendő vállalkozásba, mivel nekik nincs semmilyen vagyonuk. A többi működő kisvízi erőműnél – az ingatlanadó kivételével – nem jut pénz a befogadó településnek: ez volt az első eset, hogy a minisztérium ilyen lehetőséget kínált. Nincs ebben semmi különleges: az a vállalkozó, aki beruház az üzletbe, hasznot is szeretne látni.

A magyar földtulajdonosok tiltakoztak

– Magyar részről érkezett-e már megkeresés a 2005-re ígért közös natúrpark ügyében?

– Az utolsó megbeszélés óta nem történt előrelépés. Először nemzeti parkról „visszamentünk" natúrparkra, most pedig azt a nem hivatalos információt kaptam, hogy a földtulajdonosok erőteljesen tiltakoznak a magyar oldalon a natúrpark ellen is. Nálunk ebből semmilyen gond nincs, már most is natúrparknak lehet nyilvánítani ezt a védett részt: a tájvédelmi körzetek, biocentrumok, a monitoringrendszer, a sétáló- és kerékpárutak már kiépültek a Csallóközben. Természetesen örülnék, ha hivatalosan is natúrparkká nyilváníthatnánk mind a két oldalt, hisz így nagyobb lehetne a vonzereje.

– Eszerint a csallóközi oldalra akár már 2005-ben is kitehetik a natúrparktáblát?

– Egészen biztosan, ennek semmi akadálya.

– A dunai vízmegosztás és Bős kérdésében mikor folytatódhatnak a tárgyalások?
– Ez egy nehéz kérdés. Az eddigi megbeszéléseken kiderült, hogy finoman fogalmazva „nem teljesen tükörképe" egymásnak a két ország elképzelése. Annyi az előrelépés, hogy megállapodtunk abban, hogy majd megállapodunk: kérdés még, hogy mikor. A kormánybiztosok és tárgyalódelegációk valószínűleg csak jövőre folytatják a tárgyalásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tagiskola egyenrangú fél

Zökkenőmentesen kezdődött a tanítás a mosonmagyaróvári egykori Bartók-, ma már Haller-iskolában. Az igazgató szerint a gyerekek nem éreztek semmit az átszervezésből és a két tantestület „összeszoktatásából” sem adódtak problémák. Az igazgató hangsúlyozta: a tagintézményt egyenrangú
félként kezelik. Tovább olvasom