Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Szigor, szankciók és magasabb bírság

Kistérség - Behajtható legyen az elszállítás költsége, magasabb a büntetési tétel, hatósági jogkört kapjanak a mezőőrök, vadőrök és polgárőrök: a mosonmagyaróvári kistérségi munkacsoport ezen elemekkel javasolja a jogszabály-módosítást a parlamentnek az illegális szemétlerakások ellen.
A mosonmagyaróvári kistérségi társulás még szeptemberben hozott létre egy kistérségi hulladékgazdálkodási munkacsoportot az illegális hulladéklerakások megelőzésére. Most egy közös nyilatkozat megfogalmazásán dolgoztak, melyet az Országgyűlés illetékes bizottságának küldenek.

A munkacsoport első ülésén a városi önkormányzat, a rendőrkapitányság, a Rekutív kft., a környezetvédelmi felügyelőség, a vízügyi igazgatóság, a nemzeti park és a városüzemeltető kft. képviselője is jelen volt. A megbeszélésen előbb a legfőbb gondokról beszéltek.
Kiderült: jogi kiskapuk vannak, a lebukás esélye kicsi, a bírság alacsony – így nehéz a küzdelem az illegális szemetelőkkel szemben.

Szemétszedés összefogással: Egyes településeken ugyan van egy-egy hulladékudvar vagy gyűjtősziget, de ez nem elég – véli a munkacsoport.

Az önkormányzatoknál ráadásul nem adottak a megfelelő hulladékkezelés feltételei. Egyes településeken ugyan van egy-egy hulladékudvar vagy gyűjtősziget, de ez nem elég. Bár a tájsebészeti program sikeres, a lerakók költséges felszámolása mellett az okokat kellene megszüntetni. A közterület-felügyelőség és a Rekultív kft. az ellenőrzésekben aktív, de a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrök bevonása is szükséges lenne.

A Rekultív bejelentette: saját költségén hamarosan megfigyelő kamerát helyez el a mosonmagyaróvári szeméttelep környékén.
A legnagyobb gondot az építési-bontási hulladékok és a használt gumi-
abroncsok szabálytalan elhelyezése jelenti.

Az építtetőnek a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a környezetvédelmi felügyelőségnél kell jeleznie, hogy megfelelően rakta le a sittet. A mennyiség azonban általában nem egyezik: a hulladék egy része „elvész", a felügyelőség kapacitás hiányában ezt nem tudja ellenőrizni.

A munkacsoport javaslatot tett a kistérségi településeknek. Eszerint fontos a folyamatos tájékoztatás, a lerakók felszámolása, az ellenőrzés, s a figyelőrendszer megszervezésében is az együttműködés. A munkacsoport az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának egy állásfoglalást juttat el, melyben a jogszabály-módosítási javaslatait fogalmazza meg.

Ebben a hatósági jogkört szeretnék kiterjeszteni a vadőrökre, mezőőrökre, polgárőrökre. Többek közt felvetik, hogy az építtető az építési hatóságnak legyen köteles elszámolni a keletkezett hulladékkal. Szeretnék, ha a szankciók szigorodnának, a bírság összege emelkedne. Elérnék, hogy az önkormányzatnak legyen anyagi forrása – indokolt esetben – elszállítani az illegális hulladékot, s ennek költségét később az adóhatóság be tudja hajtani az érintetten (a parlagfű elleni védekezés szabályaihoz hasonlóan).

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. március 19. 11:51
    „Már sokadszor írtam meg, hogy a rendeletekkel van a baj! Ugyan is ezek védik a szemetelők, a szabálysértők, sőt a bűnözők személyiségi jagait! Az Ikva parak szennyezésénél is azt támadta az olvasók aki hiányolta a szemetelők felderítését és megbüntetését! Valóban a "hatóságok és a közfeladatot ellátóknak" nagyobb és jobb hatáskört kell biztosítani a munkájuk során.”
  • 1. anoninusz 2007. november 26. 08:17
    „sajnálatos dolog ijen mocskos emberek vannak hogy elviszik a szemetet az erdősávokhoz meg az épitési törmelék pl mofém telepen a szekeres richárd utcába ablak csere volt és összes hulladék a kontiner mellé lett rakva és hetek óta ott van.senkit nem zavar.nagyon csúnyán meg kéne büntetni az ijen férgeket”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kellettek a kistérségi mezőőrök

Kistérség - Bár szóba került hat mezőőr kistérségi szolgálatba állítása, a tagtelepülések közül… Tovább olvasom