Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Szigetköz: 145 millió

A Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjára szánt száznegyvenötmillió forint szétosztásáról már augusztusban döntöttek a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Területfejlesztési Hivatalában, ám eddig erről az értesítés elmaradt. A legtöbb pénzt egyébként Dunaremete nyerte.

Tizenkilenc pályázat érkezett a Miniszterelnöki Hivatalba, s összesen kétszázmillió forintot igényeltek idén a Szigetköz rehabilitációjára. A rendelkezésre álló összeg azonban csak 145,8 millió volt, s ezt hét győztes között osztották szét. Amint azt Pap János országgyűlési képviselőtől, a Szigetköz Bizottság elnökétől megtudtuk, már augusztus 25-én döntöttek az elosztás mikéntjéről. A támogatás egyik feltétele volt a pályázat illetékes szakhatóság általi – ez esetben a Fertő–Hanság Nemzeti Park – jóváhagyása is. Akadt olyan projekt – például Dunasziget –, amiben ötmillió forintot kértek egy terv elkészítésére.

Dunasziget a vetések elöntésének megakadályozására pályázott támogatásra. Ezt – bár a Szigetköz Bizottság támogatta – a szakhatóság elutasította.
A MEH Területfejlesztési Hivatalában szeptember elejére ígérték az érintett önkormányzatok értesítését, a döntésről a mai napig nem érkezett hivatalos levél a településekre.

A projektek három csoportja

A területfejlesztési hivatal idén elsősorban a jól előkészített, kisebb költségigényű, ökológiai célú projekteket kezelte és támogatta kiemelten. Erre a központi finanszírozásra egyébként harminchat szigetközi település nyújthatott volna be tervet, ám többen nem éltek a lehetőséggel. A megyei Szigetköz Bizottság korábban három csoportba sorolta a beérkezett pályázatokat, s ajánlási sorrendet állított fel. A kiemelten támogatandó elképzelések közé tartoztak a közvetlen rehabilitációs, a második kategóriába a kárenyhítő rendezési tervek, míg a településfejlesztéssel összefüggésben lévők alkották az utolsó csoportot.
A MEH a nyertes pályázók értesítése után a szerződés megkötésére kilencven nap haladékot ad. A Mosoni-Duna rehabilitációjára és a folyó mosonmagyar- óvári belterületi szakaszának rendezését célzó fejlesztésekre hatvanötmillió forint áll rendelkezésre. A döntést már ismerő, ám a konkrét összegeket egyelőre nyilvánosságra hozni nem kívánó Pap János elmondta: különösebb meglepetés nem született, általában azokban hozott pozitív döntést a hivatal, amelyeket korábban a Szigetköz Bizottság ülésén már megszavaztak s támogatásra javasoltak.

Hét pályázat nyert a Szigetközre

A Kisalföldnek sikerült megszereznie a támogatásban részesült települések névsorát és az állami források nagyságát. Eszerint a Szigetköz rehabilitációjára összesen hét projekt nyert. A legtöbb pénzt – több mint 46 millió forintot – Dunaremete szerezte. Pk a helyi csatorna vízellátásának és vízpótlásának kiépítésére pályáztak. Hasonlóan jelentős, 44 millió forintot meghaladó összeget nyert Rajka. Pk a Mosoni-Duna helyi holtágának rehabilitációját valósíthatják meg a közeljövőben. Említést érdemel még a máriakálnoki pályázat, ami a Kálnoki-Duna rehabilitációjának második szakaszára kapott majdnem 37 millió forintot.

Hatvanötmillió a Mosoni-Dunára

A Mosoni-Duna rendezési feladataira elkülönített 65 milliós állami forrásból összesen három pályázó részesülhet. A győri önkormányzat 50 milliót kap a Mosoni-Duna rehabilitációjára, míg a mosonmagyaróvári közel négyet a Lajta-parti duzzasztómű átjárhatóságának biztosítására, és több mint tizenegyet a folyó belterületi szakaszának rendezésére.
Információink szerint az érintett önkormányzatok a napokban kapják kézhez a döntésről szóló értesítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A torony még a helyén

A hegyeshalmi kamionterminált üzemeltető cég területén – a szerződésbontás ellenére –… Tovább olvasom