Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Szigetköz - Még napokig víz alatt a hullámtér

˝A vadak kimenekültek az ártérből, pusztítják a kukoricát, napraforgót: a víz károkat okoz a vízi műtárgyakban és az ártéri úthálózatban˝ – prognosztizálja Tóth István dunaszigeti polgármester a szigetközi hullámtér mostani magas vízállásának következményeit. A bősi erőmű karbantartása vasárnapig tart.
 
A szigetközi hullámtér nagy része napok óta víz alatt áll: ennek oka, hogy árhullám vonult le a Dunán, miközben a bősi erőmű éves karbantartási munkálatait végzik. Így szlovák oldalon több vizet engednek a szigetközi szakaszra: Rajkánál eleinte másodpercenként 2500–2700 köbméter érkezett. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hidrometeorológiai tájékoztatója szerint a Duna magyarországi felső szakaszán alacsonyabb tetőzés mellett gyorsabb levonulás várható.

Rajkánál csütörtök éjjel tetőzött a folyó másodpercenként 3670 köbméteres vízhozammal. Dunaremete térségében csütörtökön délelőtt tetőzött a Duna a másodfokú készültség szintje körül. A szigetközi hullámtérben víz alatt vannak a kempingek, a fákhoz kikötött csónakok megközelíthetetlenek, s a műtárgyak egy része is víz alá került. A lassú apadás azonban már elindult. Információink szerint vasárnapig javítják a bősi létesítményt (amely addig csak 1100 köbméter vizet bír el), így hétfőtől még erőteljesebb lehet a vízszintcsökkenés. A dunakiliti duzzasztó táblái nyitva vannak, ám csupán 1600 köbmétert tudnak az Öreg-Dunába vezetni: a szlovák oldalról efelett érkező víztömeg a hullámtérbe kerül.

Elöntve: ˝A dunaszigeti kisvesszősi kemping tegnap is megközelíthetetlen volt˝ – mutatja Tóth István dunaszigeti polgármester.
Elöntve: ˝A dunaszigeti kisvesszősi kemping csütörtökön is megközelíthetetlen volt˝ – mutatja Tóth István dunaszigeti polgármester.

˝Teljesen kiszolgáltatottak vagyunk a szlovák vízügyi igazgatóságnak. Minden az ő érdekeik szerint történik, a szigetköziek ennek elszenvedői˝ – hangsúlyozta Tóth István dunaszigeti polgármester. Elmondta: a szlovák és a magyar kormány közti mielőbbi megállapodás lenne a megoldás a Szigetköz ügyében, mely a településvezető szerint jelenleg olyan, akár egy ˝temetetlen halott˝. Az önkormányzati választásokat követően bízik benne, hogy erős szigetközi lobbizás indulhat el a településvezetők, az önkormányzati és országgyűlési képviselők összefogásával. ˝A kormánynak tennie szükséges a kiszolgáltatottságunk ellen. Sok a lezáratlan kérdés, látnunk kell, hogyan tervezzük településeink jövőjét˝ – húzta alá.

˝A rendszerváltozás utáni kormányok egyike sem volt képes kezelni ezt a problémát, nem tudtak megegyezni a szlovák kormányzattal˝ – fogalmazott. A hullámtér mostani telítettségéről is beszélt. ˝Egyik este kaptam az értesítést, de már útban volt az árhullám. Káros hatása van a vad- és erdőgazdálkodásra egyaránt. A vadak kimenekültek az ártérből, pusztítják a kukoricát, napraforgót. A víz komoly károkat fog okozni a vízi műtárgyakban és az ártéri úthálózatban. Előre felbecsülhetetlenek a hirtelen jött árhullám következményei˝ – mondta.

Olvasóink írták

 • 4. hovatovabb 2010. szeptember 04. 21:14
  „" A VÍZ AZ ÚR! "
  A károk valószínüleg az aránytalan és HIRTELEN vízszintnövekedés okozza .”
 • 3. Szelindek 2010. szeptember 03. 22:30
  „Tisztelt cseri83!
  Bár nem tisztem megvédeni az 1.sz hozzászóló véleményét, azért kicsit nem ártana jobban a dolgok mélyére néznie.
  Egy híd korlátját vagy egy kőzárást pl. akkor is úgy kell megtervezni, hogy bírja a víz és a hordalék nyomását, ha a magyar és a szlovák kormány már húsz éve nem tud megegyezni a Szigetköz és ezen belül a vízpótlás kérdésében!
  Ez szakmai kérdés kellene, hogy legyen, a politikai pedig egyébként, az én véleményem szerint a következő húsz, de lehet inkább száz évben sem fog megváltozni!
  Ha Ön valóban szigetközi ember és olykor-olykor azért valahol át is lépi, a Duna-árvízvédelmi töltésének vonalát, akkor azt is nagyon jól kell tudnia, hogy az efféle nagyvizek nem mosnak el utakat, legfeljebb egy pár cm hordalékkal töltik fel azokat.
  Mindannyian ismerjük azonban az évről évre megtörténő, áldásos, szigetközi elárasztás jótékony hatásait is. Olvashatjuk is utána mindig, hogy micsoda milliós károkat okozott a levonuló víztömeg, hol bontott meg véd műveket, hol okozott szinte már-már helyrehozhatatlan károkat stb.
  A milliónyi szúnyogról, ami mindezt követi már ne is szóljak, de persze azoknak az irtása is jó üzlet biztosan valakinek!
  A Vízügynek pedig úgy kellenek ezek az események, mikor néhány terméskövet kimozgat a víz néhány záráson, akár egy falat kenyér, hiszen mindezen károk kijavítására tudja majd mozgósítani erőforrásait, esetenként alvállalkozóit.
  Moldova György az Ég a Duna c. művében is leírja a vízügy mottóját:,, Minden évi árvizünket add meg Uram!"
  Mindamellett, hogy fontos dolognak tartom az árvízvédelmet, az ezt meglovagló állami pénz lenyúlás miatt aggódom inkább, az én és mások adóforintjainak a sorsáról.
  Hozzáteszem, hogy én sem vagyok szakember, csak évente olyan 80-100 napot töltök a Duna-parton, immár több mint 30 éve.”
 • 2. cseri83 2010. szeptember 03. 21:27
  „Tisztelt Goldmund!
  Szerintem maga városlakó, akinek fogalma sincs a Szigetközről.
  Mindenhol van egy ideális vízállás, ami szinte mindennek, mindenkinek megfelelő.
  Tessék már megmondani az esőnek, hogy ne essen a Duna vízgyűjtő területén hogy ne történjen ugyanez! Megint más ha természetes dolog, vagy ha emberi "szarokrá" butaságból adódnak a gondok.
  Ha egy híd korlátjára gondol, amit napokig lökdös egy több mázsás vagy tonnás uszadékfa, akkor annak meddig kell állni?
  A földutat el tudja mosni a víz, amit a maga adójából ki kell javítani, hogy a sérült hídkorlátot újra biztonságosnak lehessen tudni.
  Az ártéri kempingben is lehetnek értékek, amiket ki kellene menteni.
  Hozzáteszem, nem vagyok szakértő, csak belegondoltam a lehetőségekbe.”
 • 1. Goldmund 2010. szeptember 03. 11:06
  „Az is baj, ha sok vizet engednek a szlovákok hozzánk, meg az is baj, ha keveset, ugye?

  "A vadak kimenekültek az ártérből, pusztítják a kukoricát, napraforgót."
  Tessék mondani, ha sok eső esik a Duna vízgyűjtő területén és azért lép ki a folyó a medréből, akkor nem ugyanez történik?
  "A víz komoly károkat fog okozni a vízi műtárgyakban és az ártéri úthálózatban."
  Az ártérben levő vízi műtárgyak nem bírják a vizet? Hát, nálunk, Abszurdisztánban ez is lehetséges! Ártéri úthálózat? Melyik autópálya vagy gyorsforgalmi út vezet az ártérben? Vagy a "komoly kár" azt jelenti, hogy sáros lesz néhány földút?
  Az ártéri kemping megközelíthetetlen? A hét elejétől tartó esős, hideg időben hányan szerettek volna ott kempingezni?

  Vagy csak szerepelni akart a polgármester úr a választások előtt??? ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg élesben a tűzszerészek munkáját a Szigetközben! - videó

Kilenc fős tűzszerészcsapat fésül át egy 2000 négyzetméteres földterületet Feketerdő mellett egész… Tovább olvasom