Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szépül a külseje, de romos a belseje

A napokban megkezdődött a mosonmagyaróvári 3. számú posta épületének felújítása. Hőnel Béla leghíresebb épülete régóta megérett a korszerűsítésre. Ám egyelőre csak külsőleg orvosolják a hibákat.
„Nem szabadna megvárni, hogy összeomoljon" címmel írtunk a Kisalföld 2013. november 7-i számában Hőnel Béla egykori neves magyaróvári építész egyik leghíresebb épületé- ről, a magyaróvári postapalotáról. Már akkor évek óta nagy része üresen állt az ingatlannak, hiszen csupán az alsó néhány helyiségben működik a posta, az emeleti lakások kihasználatlanok. Az épületen, mely helyi építészeti védelem alatt áll és műemléki jelentőségű területen található, jelentős felújítás nem történt az elmúlt évtizedekben, emiatt állaga folyamatosan romlott.

Néhány napja azonban bizakodásra adott okot, hogy felállványozták az ingatlant, és megkezdődött a felújítása.

– A mosonmagyaróvári 3. számú posta épületének külső felújítását végzi el a Magyar Posta – tudatta Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta sajtószóvivője. A sajtóreferens beszámolt arról, hogy a beruházás során korszerűsítik a kőlábazatot és a homlokzati burkolatelemeket. A külső nyílászárókat cserélik, s az új homlokzati vakolat után színezik a falakat. A Bástya utca felőli kerítést az eredeti állapotának megfelelően újítják fel, és az udvarok burkolata is megszépül. A csapadékvíz-elvezető rendszer is új lesz. Bevezetik a gázt és gázfűtést alakítanak ki.

– A felújítás az épület eredeti formájában történik, figyelemmel helyi építészeti védettségére. A munkálatokra az épület rossz műszaki állapota miatt van szükség – válaszolt érdeklődésünkre Apáti-Tóth Kata.

Ami szintén fontos, hogy a várhatóan év végére befejeződő fejlesztés mellett – mivel az a belső terekre nem terjed ki – a posta zavartalanul működik, az ügyfélforgalmat nem érinti a változás.
A városháza még 2010-ben két kötelezést is kiadott a tulajdonos Magyar Posta Zrt.-nek. Kitley Tibor városi főépítész tájékoztatása szerint az egyiket az életveszélyes állapot azonnali megszüntetésére, mivel vakolatdarabok potyogtak a homlokzatról, s az emeleti korlátelemek meglazultak. Ezt el is végezték, ekkor került a védőtető az épület elé. A másik kötelezés tárgya a településképet rontó állapot megszüntetése, azaz a homlokzat felújítása. Ennek határidejét 2012-ben a tulajdonos kérelmére meghosszabbították. A felújítási tervek tavaly készültek el, ezeket jóváhagytuk. Mivel az épület műemléki jelentőségű területen áll, az Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását is meg kellett kérni.

Úgy tudjuk, még 2010-ben készült egy statikai állagfelmérés az épületről. Eszerint az épület belülről még rosszabb állapotban van, mint kívülről. Ennek oka az épületbe alulról-felülről bejutó víz. A falszigetelés hiánya, illetve a tetőfedés, bádogozás hibái, a hiányzó ablakok, a megoldatlan csapadékvíz-elvezetés mind áztatják az épületet. Részben már a szerkezetek is károsodtak. Az épület padlásán többtonnányi galambürülék van.

Hőnel Béla egykori magyaróvári építész egyik legjelentősebb alkotását, a mosonmagyaróvári postapalotát várhatóan év végére újítják fel.
Hőnel Béla egykori magyaróvári építész egyik legjelentősebb alkotását, a mosonmagyaróvári postapalotát várhatóan év végére újítják fel.

– Mint a szakvélemény is leírta, a homlokzati felújítás előtt haladéktalanul meg kell oldani a falak szigetelését, meg kell szüntetni a beázáshoz vezető hibákat. Ez kezdődött meg, most folyik az utólagos falszigetelés injektálásos eljárással – fogalmazott Kitley Tibor. Hozzátette: „Teljes belső felújítás tudomásunk szerint most nem lesz. Az emeleti részek hasznosításáról sincs információnk. A múlt század eleji polgári lakások kialakítása nem felel meg a mai igényeknek. Először a funkciót kellene megtalálni, a belső felújítást már ehhez igazodva kellene elvégezni." A tulajdonost is kérdeztük a jövőbeli hasznosítási tervekről, ám erre nem kaptunk egyelőre választ (ahogy arra sem, hogy mennyibe kerül a mostani felújítás).

Eredetileg is postahivatalnak épült

Az épület 1909-ben épült Hőnel Béla építész tervei alapján. A földszintjén eredetileg is postahivatal működött, az emeleten a tervező saját lakása volt. Az eredeti épületet a húszas évek végén bővítették ki egy földszintes szárnnyal, mely most is postaként működik. Az emeleti lakások lakatlanok, lakhatatlanok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok mindenhol: ilyen az M1-es autópálya madártávlatból - fotók

Helikopterből készített felvételek hazánk egyik legforgalmasabb autópálya szakaszáról… Tovább olvasom