Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Szeptemberben lehet Vízikarnevál Kimlén

Javában zajlik a művelődési ház felújítása Kimlén. Emiatt a hagyományos Vízikarnevált nem tudják augusztusban megrendezni.

Ötvenhárommillió forintot kapott integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására a község. – Ezt az összeget még ki kellett egészítenünk. A művelődési házat alakítjuk át. Szükség volt a tető felújítására, a nyílászárók cseréjére. Most végzik a szigetelést és a belső munkálatokat, a felén már túl vagyunk. Reméljük, mihamarabb elkészül, a határidő szeptember közepe.

Terveink szerint az önkormányzat is átköltözik oda, és a falugazdászt vagy a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatot is ott érik majd el a helyiek – tudatta Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere.

Elmondta, több fejlesztésnek is nekilátnak még ebben az évben. A sportegyesület öltözőjének felújítását LEADER-forrásból és önkormányzati támogatásból kezdik meg télen. – Idén szeretnénk elkezdeni a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület irodájának szigetelését, valamint a tető és a kerítés felújítását, melyre hétmillió-háromszázezer forintot nyertünk. Egy másik pályázat elbírálására várunk, ami a két óvoda fűtésének korszerűsítését, az épületek szigetelését, nyílászárók cseréjét tenné lehetővé – tájékoztatott a településvezető, aki a falu jelentősebb programjairól is beszámolt.

Az integrált közösségi és szolgáltató tér szeptemberre készül el, a munkálatok felén már túl vannak.
Az integrált közösségi és szolgáltató tér szeptemberre készül el, a munkálatok felén már túl vannak.


– A hagyományos Vízikarnevált sajnos idén nem tudjuk a szokott időpontban megtartani a művelődési házban folyó munkálatok miatt. Mivel a nyár hosszúra szokott nyúlni, szeptemberben szeretnénk megszervezni. Közelgő eseményünk a rövid múlttal rendelkező, de annál nagyobb érdeklődésre számot tartó „Evezd körbe Kimlét!" rendezvény. Július 27-én, szombaton szervezi a polgárőr-egyesület, ahol különféle vízi járművekkel lehet megtenni a közel nyolc kilométeres utat Kimle körül a Dunán. A programot főzőverseny és a helyi kulturális csoportok műsora színesíti – tudtuk meg.
– Mint már évek óta, idén is részt veszünk a Virágos Magyarországért mozgalomban. Sok terület van, amit parkosítottunk és az önkormányzat rendezi, virágosítja. Szeretnénk elérni, hogy előbb-utóbb minket is „észrevegyenek" ezen a versenyen – mondta a település első embere.

– Községünkben horvátok és német ajkú lakók is élnek, ezért programjaink során mindig megmutatkoznak a nemzetiségek. A közelmúltban lezajlott testvértelepülés-találkozó jó példa a kapcsolatok erősítésére. A horvátországi Pleternicával Kimle kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza. A kimlei horvátok szoros kapcsolatot építettek ki a Kud Orljava tánccsoporttal. Az egyesület a horvát hagyományokat a táncban és a zenében őrzi és viszi tovább több generáción keresztül. Évről évre bővíti tagjainak számát, az ifjúság aránya meglepően magas. A Kimlére érkező csoport nagy része harminc év alatti volt. A találkozón mindenki megmutathatta saját településére és nemzetiségére jellemző kulturális értékeit, egyediségét, gasztronómiáját – osztotta meg lapunkkal Balsay Zsuzsanna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét eladásra kínálják a telektömböt Mosonmagyaróváron

Iskola utca újra meghirdetve – Egyetlen ajánlat érkezett; a beépítési koncepció jó volt, az ár… Tovább olvasom